Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Consell Territorial SAAD

Susana Camarero reclama una reforma del finançament autonòmic de la dependència per a fer-la sostenible i exigix al Govern central que assumisca el 50 % del cost del sistema que fixa la llei

17/06/2024
Susana Camarero reclama una reforma del finançament autonòmic de la dependència per a fer-la sostenible i exigix al Govern central que assumisca ...
  • La vicepresidenta segona ha participat en la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència
  • Camarero denuncia que l’infrafinançament de l’Estat s’ha duplicat en deu anys, i ha arribat, només en 2023, a un deute de més de 328 milions d’euros i destaca l’esforç del Consell per continuar augmentant el nombre de persones ateses a més de reduir la llista d’espera

 

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha reclamat “una reforma del finançament autonòmic de la dependència per a fer-la sostenible” i exigix al Govern central “que assumisca el 50 % del cost del sistema que fixa la mateixa Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència”.

Així ho ha manifestat Susana Camarero en la reunió del Consell Territorial de Serveis  Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència convocat este dilluns per a abordar algunes qüestions sobre dependència, discapacitat i cooperació, entre altres temes.

En la seua intervenció, Camarero ha recordat que l’executiu ha duplicat en deu anys el deute que té amb les persones dependents de la Comunitat Valenciana i, lluny del 50 % de l’import que hauria d’abonar, “només arriba al 22 %, la qual cosa deixa un infrafinançament, només l’any passat, de 328 milions d’euros”.  

A pesar d’este incompliment, ha assegurat la vicepresidenta segona, “el Consell sí que està complint amb les persones en situació de dependència i continua treballant per a reduir la llista d’espera i augmentar el nombre de persones en el sistema”, tal com demostren les xifres corresponents al mes de maig publicades en la web de la Conselleria.  

Segons estes dades, el nombre de persones ateses en el mes passat arriba a la xifra de 157.288. En total, des d’agost de 2023 s’han incorporat al sistema de dependència 17.589 persones i s’ha aconseguit en els últims mesos reduir en un 25 % la llista d’espera.

Respecte al pagament de les nòmines mensuals, la vicepresidenta segona ha assegurat que estes es paguen “amb regularitat” i en l’últim mes s’han abonat més de 46,4 milions d’euros.

Nova estratègia de cures

Durant la reunió del Consell territorial d’este dilluns també s’ha tractat la nova estratègia estatal “Cap a un nou model de cures en la comunitat: un procés de desinstitucionalització”, aprovada pel Consell de Ministres la setmana passada.

L’objectiu d’este acord del Govern és fomentar les cures a domicili per a persones majors i persones amb discapacitat que siguen dependents, entre altres col·lectius, i la modificació de l’excepcionalitat que arreplega la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència en relació amb les cures no professionals.

Susana Camarero ha recordat que este model de cures “centrat en la persona i en la llibertat d’elecció de la persona dependent i la seua família i anunciat com una novetat pel Govern central ja s’està implantant fa temps a la Comunitat Valenciana”. De fet, al voltant de 90.000 dependents reben una prestació econòmica per cuidador no professional, tal com el sol·licitant i la seua família i el professional social han acordat com el millor recurs per a la situació personal del demandant.

La vicepresidenta segona ha traslladat la conformitat de la Comunitat Valenciana amb esta nova línia d’actuació amb les cures, però ha posat l’accent principalment en la necessitat que totes les modificacions que en este sentit vulga acordar el Govern central “vagen acompanyades d’un just finançament, perquè no siguen les comunitats autònomes les que, una vegada més, hagen d’assumir el cost econòmic de la seua implantació”.

Galeria d'imatges