Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Conferència Sectorial de Repte Demogràfic

La directora general de Repte Demogràfic demana al Govern central que afronte “sense més demores” la cohesió territorial a Espanya i exigix “igualtat de tracte” per a totes les comunitats autònomes

18/06/2024
La directora general de Repte Demogràfic demana al Govern central que afronte “sense més demores” la cohesió territorial a Espanya i exigix ...
  • La Generalitat arribarà a tots els municipis en situació de despoblament per a pal·liar les bretxes de desigualtat entre la població
  • Elena Albalat ha participat en la Conferència Sectorial en la qual s’ha abordat la distribució dels Fons de Cohesió i Transformació Territorial de 2024

 

La directora general de Família, Infància, Adolescència i Repte Demogràfic, Elena Albalat, ha subratllat la necessitat d’afrontar “sense més demores” la cohesió territorial a Espanya i ha instat el Govern a coordinar-se i dialogar amb les comunitats autònomes i entitats locals perquè, en l’impuls econòmic a les zones rurals, “ningú es quede arrere”.

Elena Albalat ha participat en la Conferència Sectorial de Repte Demogràfic, en la qual s’ha acordat la distribució dels Fons de Cohesió i Transformació Territorial corresponents a 2024, el repartiment dels quals estava pendent des del mes d’abril passat, quan es va aprovar per unanimitat per la Comissió Sectorial de Repte Demogràfic.

Durant la seua intervenció, Albalat ha lamentat el retard que ha patit l’assignació dels fons i la “desídia” per part de la ministra de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, “que ha posat en risc l’execució d’estes partides, evidenciant la seua falta d’interés per atallar els problemes de molts territoris d’Espanya”.

Així mateix, la directora general ha considerat que el repte demogràfic ha d’abordar-se des de posicions ideològiques centrades en la solidaritat social i territorial i ha exigit a la ministra “igualtat de tracte” perquè totes les comunitats autònomes puguen avançar amb les mateixes oportunitats.

Sobre este aspecte, ha insistit que el repte demogràfic és “un desafiament d’envergadura” i per això, ha apel·lat a “la responsabilitat per a encarar esta qüestió sense trencar l’equilibri territorial i la convivència”.

En este sentit, la responsable de repte demogràfic ha aprofitat per a recordar el tracte del Govern central a la Comunitat Valenciana, “que és la pitjor finançada per l’Estat”, i el greuge que suposa que “alguns territoris tinguen privilegis sobre altres”.

Elena Albalat també ha exposat les prioritats de la Comunitat Valenciana per a afrontar els problemes en matèria de repte demogràfic i ha explicat que la Generalitat centrarà les seues actuacions a atendre les necessitats de les persones majors que es troben en zones desfavorides pel despoblament.

En concret, ha avançat que es crearan mecanismes per a pal·liar i eliminar el risc d’exclusió financera entre les persones majors de la Comunitat Valenciana, que viuen en municipis afectats per despoblament.

“El nostre objectiu és que cap persona major es quede sense atenció i sense servici personalitzat i per això actuarem en els xicotets municipis i àrees rurals”, ha conclòs.

Galeria d'imatges