Conselleria de Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Conferència General de Política Universitària

La Comunitat Valenciana reclama al Ministeri d’Universitats més finançament per a les places de professorat ajudant doctor derivades de la LOSU

19/06/2024
  • El conseller d’Educació recorda que les comunitats autònomes demanaven al Ministeri que assumiren el 100 % del finançament, però finalment n’assumirà un 60 %
  • La Conselleria d’Educació ha votat a favor de la proposta del Ministeri per a no perjudicar les universitats de la Comunitat

 

El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha reclamat al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats que assumisca un major finançament de les places de professorat ajudant doctor, que són necessàries per a complir la LOSU.

Rovira ha participat de manera telemàtica, juntament amb la secretària autonòmica d’Universitats, Esther Gómez, en la Conferència General de Política Universitària.

En esta trobada mantinguda entre el Ministeri i les comunitats autònomes, s’ha aprovat que el Ministeri finance el 60 % de les places d’este professorat i les comunitats autònomes el 40%. Rovira ha recordat que la petició inicial de les comunitats autònomes era que el Govern aportara el 100 %, “ja que el que legisla és l’Estat i ha d’aportar tots els fons. En canvi, ens obliguen a pagar el 40 %”, ha assenyalat el conseller.

“Posteriorment, Pedro Sánchez i Diana Morant es van comprometre a assumir dos terços (67 %) del finançament necessari durant els 6 anys que duren els contractes temporals d’ajudant doctor, però finalment es faran càrrec de menys”, ha indicat el conseller.

José Antonio Rovira ha destacat que han aprovat la proposta del Ministeri “per a no perjudicar les universitats públiques de la nostra Comunitat, ja que sabem com és d’important eixe finançament per a estes, però des de la Conselleria continuarem lluitant per rebre el que realment ens correspon”.

Les places necessàries de professorat ajudant doctor són 5.636 en tota Espanya, de les quals 707 corresponen a la Comunitat Valenciana. D’estes places el Ministeri finançarà el 60 %, 426 places, sempre que es cobrisquen entre l’1 de setembre de 2024 i el 30 de juny de 2025. Les places que no es cobrisquen en este període perdran el finançament del Ministeri. El 40 % restant correspondrà a la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació.

Quan finalitzen els contractes temporals de 6 anys de duració de les 707 places de professor ajudant doctor, el cost de l’estabilització del professorat haurà d’assumir-lo íntegrament la Comunitat.

“Esta situació hipoteca les universitats i les comunitats que han d’assumir un sobrecost. El Ministeri hauria d’haver obert un diàleg per a arribar a un consens, ja que, al cap i a la fi, esta mesura sorgix de l’aplicació de la Llei orgànica 2/2023 del sistema universitari (LOSU) que ells han aprovat” ha indicat el responsable de la Conselleria d’Educació i Universitats.

Galeria d'imatges