Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#39CinemaJove

Cinema Jove presenta el drama bosnià ‘Excursion’ sobre la falsa il·lusió de poder de les adolescents de la generació Z

24/06/2024
Cinema Jove presenta el drama bosnià ‘Excursion’ sobre la falsa il·lusió de poder de les adolescents de la generació Z
  • La Filmoteca projectarà el segon llargmetratge d’Alonso Ruizpalacios Museo (2018)
  • L’Espai Túria projectarà la pel·lícula Yo, él y Raquel, d’Alfonso Gomez-Rejon, dins del cicle ‘High School: quart curs’

 

El Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) presenta el dimarts, 25 de juny, el llargmetratge rodat a Bòsnia i Hercegovina Exc​​​​​​​ursion.

El drama, dirigit per Una Gunjak retrata el dogmatisme que preval en la societat bosniana posterior a la transició. La projecció començarà a les 11:30 hores en la Filmoteca.

La pel·lícula, que competix en la secció oficial i va rebre una menció especial en el passat Festival de Locarno, és la història de com una innocent mentida es convertix a poc a poc en un problema de gran magnitud dins de l’entorn social de la protagonista.

“Vull mostrar que el poder sempre va lligat a la responsabilitat -apunta Gunjak-. La protagonista ha de conéixer la il·lusió de poder que la sexualitat oferix i aprendre que pot ser percebuda de manera diferent”.

Els protagonistes d’Excursion pertanyen a la generació de TikTok però, al mateix temps, han heretat el trauma transgeneracional de viure en la falsa il·lusió d’una pau encara aombrada per la guerra.

“Són les majors víctimes de l’actual orde social -corrobora la directora-. Els seus pares encara estan patint estrés posttraumàtic. La seua realitat es limita a voler fer-se riques i famoses o abandonar Bòsnia i Hercegovina. Els seus valors es limiten a TikTok. És un fenomen global, però com som una xicoteta comunitat, sentim més les repercussions. Esta gent jove és tan intel·ligent i creativa… però van nàixer en un món amb mòbils”.

Treballar amb adolescents i actors no professionals va ser, segons reconeix la realitzadora, un gran repte. “No sabia en què m’estava ficant. Encara que mai m’han despertat temor. A vegades era extremadament dur, però la gent jove pren tant de tu com et dona de tornada”.

“Va ser important que aprengueren a construir una escena en els tallers que van precedir al rodatge, però també que disfrutaren del procés. Per a mi era important que en les improvisacions tot anara a favor de l’escena, que la part en la qual inventen es poguera acurtar i que la part en la qual pronuncien el guió original fora com havia de ser”, afig.

Museo, d’Alonso Ruizpalacios

D’altra banda, la Filmoteca acollirà a les 17:30 hores la projecció de Museo (2018). El segon llargmetratge del Premi Lluna de València 2024, Alonso Ruizpalacios, està protagonitzat per Gael García Bernal i inclou en el repartiment el veterà actor xilé Alfredo Castro.

La pel·lícula, que va ser guardonada amb el premi al millor guió en el Festival de Berlín, s’inspira en el robatori de 150 peces d’art hispànic en el Museu d’Antropologia i Història de Mèxic el 24 de desembre de 1985.

Una hora més tard, a les 18:30 hores, l’Octubre CCC acollirà la projecció d’Ed Wood (1994), inclosa dins del cicle ‘El jove Tim Burton’, en el qual es reunixen les primeres pel·lícules rodades pel realitzador nord-americà, responsable d’un segell distintiu on el macabre i el gòtic es prenen la mà per a emparar a éssers inadaptats.

Johnny Depp, actor fetitxe de Burton, és el protagonista d’esta pel·lícula en blanc i negre que compta amb un repartiment encapçalat per noms com Martin Landau, Bill Murray, Patricia Arquette i Sarah Jessica Parker.

En este cas, el motor de la història no és la desbocada fantasia de Burton sinó la història real dels primers passos en el cine d’Ed Wood, un director de cinema tan ambiciós com tendent al fracàs. Este llargmetratge és també un homenatge de Burton a un cineasta al qual les generacions posteriors van encimbellar com un geni del cinema de sèrie B.

Yo, él y Raquel, la dramèdia que va triomfar en Sundance en 2015

Alfonso Gomez-Rejon dirigix Yo, él y Raquel (2015), film inclòs en el cicle ‘High School: quart curs’, que es podrà disfrutar a partir de les 22:30 hores a la plaça de Viriat, transformada durant el festival en un agradable cinema d’estiu a l’aire lliure.

La pel·lícula narra la vida d’un estudiant que en les seues estones lliures recrea amb un amic les seues pròpies versions de clàssics del cine. Quan sa mare el força a retrobar-se amb una antiga amiga malalta de leucèmia, decidixen dedicar-li una de les seues pel·lícules de baix pressupost. Olivia Cooke interpreta la protagonista d’esta dramèdia romàntica que va arrasar en el festival de Sundance amb els premis del jurat i del públic.

Galeria d'imatges