Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell autoritza el conveni de col·laboració entre l’Institut Valencià de Cultura i l’FVMP per a la promoció del Circuit Cultural Valencià 2024
- L’IVC destinarà enguany un pressupost de més d’1,23 milions d’euros per a finançar el 100 % espectacles d’arts escèniques, musicals i audiovisuals
- L’objectiu és fer arribar la programació cultural de qualitat als municipis de la Comunitat Valenciana
El Consell ha autoritzat la subscripció del conveni de col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), dependent de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a cooperar en la promoció i difusió del Circuit Cultural Valencià en 2024 entre els municipis de la Comunitat Valenciana.
L’objectiu d’este acord és fer arribar la programació de l’IVC en matèria d’espectacles d’arts escèniques, musicals i audiovisuals, denominada ‘Circuit Cultural Valencià’ (CCV) a tots els municipis que s’hi adherisquen, per a fomentar la integració i desenvolupament cultural del territori.
Segons s’arreplega en el conveni, l’IVC s’encarregarà de la programació, contractació, liquidació i pagament del 100 % del caixet dels artistes de cada una de les actuacions incloses dins del Circuit Cultural Valencià, per a la qual cosa s’aplicarà el procediment negociat sense publicitat per raons artístiques. El pressupost destinat en 2024 ascendix a 1.232.746,09 euros.
El Circuit Cultural Valencià estarà format per diverses modalitats. En primer lloc, figura la modalitat teatre, dansa i circ-A, amb un mínim de quatre espectacles professionals i un màxim de deu; d’estes, dos seran de dansa, un dirigit al públic adult i un de circ. Així mateix, la modalitat teatre, dansa i circ-B comptarà amb un mínim de dos i un màxim de sis espectacles professionals, un dels quals haurà de ser de dansa.
D’altra banda, la modalitat música-A comptarà amb un mínim de quatre concerts professionals i un màxim de huit, dels quals tres seran de música clàssica i un de música contemporània; en el cas de la modalitat música-B hi haurà entre dos i cinc concerts professionals, amb almenys un de música clàssica i un de música contemporània. Finalment, el Circuit Cultural València per a este 2024 comptarà amb la programació d’un mínim de dos sessions.
Finançament al 100 %
Les activitats es programaran fins que s’acabe el crèdit, per un import del 100% del caixet dels artistes, que no podrà superar, en cap cas, els 20.000 euros per a la modalitat teatre, dansa i circ-A i els 8.000 euros per a la modalitat teatre, dansa i circ-B. En la modalitat música-A el caixet dels artistes no podrà superar els 17.000 euros, i per a la modalitat música-B la quantia màxima és de 10.000 euros. En el cas de la modalitat de cinema-audiovisual, l’import no superarà els 1.500 euros.
A més, l’IVC, en col·laboració amb l’FMVP, s’encarregarà també d’executar els processos d’adhesió i renovació de la participació de les entitats locals en el programa i, en col·laboració amb l’FVMP, analitzarà resultats de cada edició i establirà les condicions i paràmetres d’avaluació per a l’adhesió o renovació.
Per la seua part, l’FVMP, a més de les funcions abans esmentades, farà de mediador en la resolució de les controvèrsies que pogueren sorgir entre l’IVC i les entitats locals que vulguen participar en el programa, que seran resoltes en la Comissió Mixta de Coordinació i Seguiment del Programa.
Requisits dels municipis
Els ajuntaments de la Comunitat Valenciana que vulguen formar part del Circuit Cultural Valencià han de tindre un teatre, auditori o espai escènic o musical de propietat o gestió municipal, que serà posat a la disposició de la companyia artística i han de disposar dels materials necessaris. Així mateix, hauran d’aportar el personal tècnic de suport i coordinació necessari.
L’import de les entrades serà d’entre 3 i 10 euros per a espectacles dirigits a públic infantil i familiar; de 5 a 25 euros per a altres espectacles d’arts escèniques i musicals; i de 3 a 10 euros en el cas de projeccions audiovisuals, i queden exclosos de pagament tots els espectacles de teatre i dansa de carrer i en ocasions excepcionals acordades entre les parts.
A més de l’anterior, hauran de contractar o gestionar a través dels seus propis mitjans els servicis de taquilla per a la venda d’entrades, seguretat, neteja, informació i atenció pública o qualsevol altre que siga necessari. Així mateix, l’ajuntament serà el responsable de complir amb qualsevol normativa en matèria de seguretat d’instal·lacions elèctriques i prevenció de riscos.
Addicionalment, les entitats locals hauran d’assumir el compromís de destinar a activitats o projectes culturals relacionats amb la música, les arts escèniques i l’audiovisual una quantia igual o superior a l’assumida per part de l’IVC en concepte de caixet durant l’any natural.
Comissions d’avaluació
Per a l’aprovació de les propostes de programació d’activitats per a l’anualitat 2024, s’establiran tres comissions d’avaluació d’acord amb cada una de les àrees artístiques (arts escèniques, música i audiovisuals).
Cada una estarà formada per la persona titular de la Direcció General de l’IVC o persona en qui delegue, que exercirà la Presidència; la corresponent persona titular de la Direcció Adjunta o persona en qui delegue; un tècnic de l’IVC; dos persones expertes de reconegut prestigi en l’àmbit de l’àrea artística de què es tracte, nomenades per la Direcció General de l’IVC, a més de la Subdirecció General de Gestió o persona en qui delegue, qui exercirà funcions de secretària o secretari, amb veu però sense vot.
D’altra banda, i només en el cas que el pressupost consignat per a la programació del CCV no fora suficient per a atendre la totalitat de sol·licituds que complisquen amb els requisits establits o en el cas que, del conjunt de sol·licituds, un mateix espectacle tinga més de 20 representacions en el conjunt del programa, es crearà una altra comissió d’avaluació encarregada de l’elecció dels municipis on realitzar la programació, una vegada rebudes les propostes de cada entitat local.
Per a la selecció dels municipis la comissió prioritzarà l’existència en la plantilla de l’entitat local d’un personal que exercisca funcions de gestió cultural, la col·laboració de l’entitat local amb l’IVC durant exercicis anteriors, així com haver incrementat almenys un 5 % el pressupost municipal dedicat a cultura respecte de l’exercici anterior.