Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat licita l’adquisició de llicències de programari per a l’automatització robòtica de processos

24/06/2024
La Generalitat licita l’adquisició de llicències de programari per a l’automatització robòtica de processos
  • La iniciativa seguix millorar la gestió i reduir els temps d’espera amb tecnologies d’última generació per a l’automatització de processos
  • La licitació té un valor estimat de 975.744 euros per a un període de tres anys i és finançada amb fons europeus

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), dependent de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, ha tret a licitació l’adquisició de llicències de programari per a l’automatització robòtica de processos (RPA) i els servicis de posada en marxa i suport associats.

Amb esta iniciativa se seguix implantar una plataforma corporativa de robotització que permeta l’automatització d’actuacions i tasques administratives de la Generalitat, prevista en el Pla estratègic de transformació digital de l’Administració de la Generalitat (GEN Digital 2025) i en línia amb el Pla Simplifica 2024-2026.

 L’objectiu és utilitzar esta tecnologia per a la realització d’aquelles tasques administratives que no aporten especial valor en tràmits i procediments massius, amb la finalitat de reduir substancialment els temps de resposta de l’Administració valenciana i millorar la gestió del personal empleat públic.

La licitació té un valor estimat de 975.744 euros per a un període de tres anys i és finançada amb fons europeus Next Generation EU, a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

Tecnologies d’última generació

El pla estratègic GEN Digital 2025 pretén culminar la transformació digital de l’Administració del Consell i els seus organismes autònoms, digitalitzant la manera de treballar, racionalitzant i simplificant la gestió i els processos interns i transformant la cultura organitzativa de la Generalitat.

En este sentit, la DGTIC treballa impulsant la digitalització del servici públic i la introducció de tecnologies d’última generació (intel·ligència artificial, dades massives, RPA, etc.) per a millorar els servicis d’atenció a la ciutadania i els processos de gestió interns de l’Administració de la Generalitat.

Les tecnologies d’automatització robòtica de processos (RPA) permeten replicar les accions d’un humà interactuant amb aplicacions i sistemes ja existents, a través d’una interfície gràfica d’usuari o mitjançant una integració (servicis web, API, etc.).

La seua aplicació en l’Administració valenciana permetrà que es deleguen les tasques repetitives i de poc valor afegit en un sistema robòtic, de manera que el personal administratiu dispose de més temps per a dedicar a processos que realment requerixen un juí de valor i tasques més estratègiques.  

Actualment, hi ha procediments i tràmits digitals que, per les seues característiques, són candidats ideals per a aplicar esta classe de tecnologia en Generalitat. Amb això, es poden reduir els costos de gestió administrativa, assegurar la consistència de dades i l’optimització de recursos, millorar l’eficàcia i l’eficiència en la gestió de les dades i, en conseqüència, millorar la qualitat del servici i augmentar la motivació del personal administratiu.

En línia amb el Pla Simplifica 2024-2026, l’aplicació d’esta tecnologia haurà d’anar acompanyada obligatòriament de la revisió i la reenginyeria prèvia d’estos processos per responsables funcionals i equips experts en simplificació.

Així mateix, la ferramenta permetrà incorporar tecnologies avançades, com la intel·ligència artificial, per a ajudar en la construcció i l’entrega de casos d’ús d’alt valor. S’utilitzaran tècniques que permeten el processament i l’extracció de metadades de documents per a facilitar la labor dels gestors administratius dels procediments electrònics. A més, es podran aplicar diversos nivells d’automatització, des de l’automatització de tasques i de processos simples fins a l’automatització intel·ligent, aplicant servicis cognitius i tècniques d’intel·ligència artificial.

Galeria d'imatges