Medi Ambient, Infraestructures i Territori

Salomé Pradas assegura que la col·laboració publicoprivada és “essencial” per a reduir el volum de residus que acaben en els abocadors

22/06/2024
Salomé Pradas assegura que la col·laboració publicoprivada és “essencial” per a reduir el volum de residus que acaben en els abocadors
  • La consellera de Medi Ambient destaca que, en 2023, a la Comunitat Valenciana es van reciclar 207.495 tones d’envasos dels quals el 48 % eren de plàstic i el 37 % de paper i cartó

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assegurat que la col·laboració publicoprivada és “essencial per a reduir el volum de residus que acaben en els abocadors” ja que els poders públics “no poden, ells a soles, aconseguir l’objectiu del Residu Zero”, per la qual cosa és necessari “ajuntar esforços per a fomentar l’economia circular i comptar amb la cada vegada major conscienciació ciutadana”.

La consellera s’ha expressat en estos termes durant la seua intervenció en la inauguració de la Nau Bambú de l’Alqueria d’Asnar, on l’empresa Hinojosa té una planta de fabricació de paper reciclat “que cada dia produïx material suficient per a fer la volta a les illes Balears”.

Pradas ha explicat que la Comunitat Valenciana “continua avançant en reciclatge i les xifres així ho demostren, ja que les 207.495 tones d’envasos registrats suposen un creixement del 3,6 % respecte a 2022 i un 16,4 % més que fa cinc anys”.

D’esta quantitat, el 64,2 % de les tones reciclades provenen de la recollida separada, que inclou tant la recollida selectiva municipal dels més de 50.500 contenidors grocs i blaus que hi ha als carrers (43,3 %), com la que es fa amb gestió privada (20,9 %) a través d’un total d’11.332 punts de reciclatge. El 35,8 % restant es va recuperar de les plantes de residus on arriba tot tipus de fem sense separar, a través del contenidor gris.

Per eixe motiu, al llarg de 2023 s’han instal·lat més de 700 contenidors en diferents municipis en el marc del Pla d’acció d’envasos de la Comunitat Valenciana, que s’han sumat als 7.928 ja entregats des que va iniciar el Pla.

En este sentit, la consellera ha recordat que en les tres províncies es disposa de cinc plantes de selecció on es classifiquen els diferents materials abans de ser traslladats als recicladors homologats que garantixen el correcte tractament dels residus d’envasos.

A tot això cal unir, segons Salomé Pradas, que la conscienciació ciutadana “és cada vegada més gran però, eixe compromís seria estèril si no disposàrem d’empreses capdavanteres com Hinojosa que convertixen la conscienciació en riquesa”.

“Estem parlant d’una empresa que, des de Xàtiva i al llarg dels seus més de 75 anys d’història, s’ha desenvolupat en 24 plantes entre Espanya, França, Itàlia i Portugal, dona faena a 2.900 empleats i oferix solucions a 9.000 clients en 41 països”, ha explicat.

La consellera ha ressaltat que són “xifres impressionants que fan marca Comunitat Valenciana i ho fan des de la sostenibilitat, la innovació i la bona gestió” per la qual cosa ha transmés als seus responsables que, en la seua tasca “sempre tindran un aliat en el Consell que presidix Carlos Mazón”.

Galeria d'imatges