Presidència
Transparència

Els compromisos en matèria de dades obertes de la Generalitat aconseguixen un grau de compliment del 81 %

23/06/2024
Els compromisos en matèria de dades obertes de la Generalitat aconseguixen un grau de compliment del 81 %
  • El portal de Dades Obertes té 1.462 conjunts de dades publicades
  • La nova Estratègia de Govern Obert de la Generalitat establix dos línies d’acció orientades a donar un nou impuls a l’obertura de dades i incrementar el catàleg en el portal de Dades Obertes

 

La Generalitat ha publicat l’informe d’avaluació de l’Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat que posa de manifest un grau de compliment del 81 % del conjunt de compromisos adquirits.

Tal com arreplega el document, s’ha aconseguit un grau de compliment en les metes a través dels quatre eixos estratègics que arriben al 86 % en l’àrea institucional, el 100 % en la relacionada amb organització, el 68 % amb publicació, així com el 71 % quant a reutilització de dades.

La nova Estratègia de Govern Obert de la Generalitat 2023-2027, presentada el mes d’abril passat, establix dos línies d’acció orientades a donar un nou impuls a l’obertura de dades i incrementar el catàleg en el portal de Dades Obertes, a més de reforçar la col·laboració entre les administracions públiques valencianes i dinamitzar la reutilització i consum de dades entre la ciutadania i agents reutilitzadors a través del portal de Dades Obertes.

A través d’estes noves línies d’acció, la Generalitat vol fomentar la cultura de les dades obertes, no solament entre les administracions sinó en el conjunt de la societat.

Actualment, el portal de Dades Obertes té 1.462 conjunts de dades publicades de temes relacionats amb medi ambient; urbanisme i infraestructures; ocupació; educació; sector públic; salut; legislació i justícia; demografia, economia; transport; vivenda; medi rural; societat i benestar; turisme; indústria; i hisenda. Una de les novetats més recents, és la col·laboració amb l’Institut Cartogràfic Valencià per a oferir la informació en el portal de Dades Obertes a través de mapes.

Estratègia de Dades Obertes

La Generalitat es va sumar a la Carta Internacional de Dades Obertes en març de 2021, una iniciativa que promou la xarxa internacional Dades Obertes Charter en la qual col·laboren més de 150 governs i organitzacions per a obrir les dades a partir d’uns principis compartits.

Esta adhesió implica un compromís amb l’obertura de totes les dades oportunes en formats accessibles i reutilitzables, comparables i interoperables amb l’objectiu de millorar la governança i la participació ciutadana i promoure un desenvolupament inclusiu i per la innovació. Tot això, es plasma en l’Estratègia de Dades Obertes que va ser aprovada pel Consell en juny de 2022.

L’Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat és el marc d’un sistema públic de gestió de dades per a reutilitzar-les i dotar-les de valor afegit, a més de l’impuls de l’entorn digital per a obtindre el màxim valor de la informació generada per l’Administració.

Es pot consultar l’informe complet en l’​​​​​​​Informe d’avaluació de l’estratègia de dades obertes.

 

Galeria d'imatges