Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca
Pesca

Agricultura publica l’Orde de bases per a la concessió d’ajudes a la pesca i l’aqüicultura sostenibles, la transformació i la comercialització

25/06/2024
  • Estes bases naixen davall el principi de necessitat i eficàcia perquè el sector pesquer i aqüícola de la Comunitat Valenciana s’adapte als nous plantejaments de la política pesquera comuna
  • Les ajudes estaran cofinançades en un 70 % pel Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) i la resta per la Generalitat

 

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha publicat este dimarts en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, l’Orde de bases reguladores per a la concessió d’ajudes a la pesca sostenible, l’aqüicultura sostenible, la transformació i la comercialització dels productes de la pesca i l’aqüicultura.

La publicació d’estes bases ve precedida per la publicació del Reglament (UE) 2021/1139 pel qual s’establix el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) que substituïx l’anterior Fons Europeu de Pesca (FEMP), i naixen amb el principi de necessitat i eficàcia perquè el sector pesquer de la Comunitat Valenciana s’adapte als nous plantejaments de la política pesquera comuna.

L’objectiu és aconseguir un sector pesquer i aqüícola econòmic, social i mediambientalment sostenible, alhora que se simplifica la gestió de les ajudes, que estaran cofinançades en un 70 % pel Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) i la resta per la Generalitat.

Donada la importància de la pesca costanera artesanal a la Comunitat Valenciana, tant en nombre de vaixells com en llocs de treball, i amb l’objectiu de fomentar la pràctica de la pesca sostenible, amb el FEMPA se’ls dispensa un tracte preferent, a través d’un percentatge màxim d’intensitat de l’ajuda del 100 % per a determinades inversions.

Igual que en el període anterior, es continuen incentivant inversions a bord per a millorar la seguretat, condicions de treball i eficiència energètica. Com a novetat, per a determinades inversions d’este tipus, es permetrà un augment de l’arqueig brut amb el compliment d’unes certes condicions.

Continua el suport a la substitució o modernització de motors en vaixells de pesca de fins a 24 metres d’eslora. En este període s’elimina l’obligació d’instal·lar motors de potència un 20 % inferior a l’existent amb unes certes condicions.

Es dona suport a la modernització de ports i llotges, afavorint inversions que incrementen el control i traçabilitat dels productes desembarcats, que augmenten l’eficiència energètica d’estes instal·lacions, que contribuïsquen a la protecció del medi ambient, milloren la seguretat i les condicions de treball i contribuïsquen a la gestió intel·ligent i digitalitzada en ports.

L’aqüicultura valenciana té un gran potencial, tant per les seues condicions climàtiques com per la capacitat de les empreses assentades en el seu territori. Mitjançant estes bases reguladores s’afavorix el desenvolupament d’una aqüicultura sostenible mediambientalment, eficient en l’ús dels recursos, innovadora, competitiva i basada en el coneixement.

Per a fer més competitiu el sector aqüícola es fomenten les inversions encaminades a millorar i modernitzar els centres aqüícoles, així com a protegir les instal·lacions davant d’adversitats climàtiques i que minimitzen el seu impacte en el medi en el qual es desenvolupen.

S’impulsa també l’esperit empresarial i s’afavorix el relleu generacional de l’aqüicultura fomentant la creació de noves empreses sostenibles per aqüicultors que inicien les seues activitats en el sector.

A fi de millorar la comercialització, es concedixen ajudes a campanyes de comunicació i promoció dels productes de la pesca i de l’aqüicultura, especialment aquells amb dificultats per a la seua introducció en el mercat.

Finalment, s’oferixen ajudes destinades a inversions en transformació i comercialització dels productes de la pesca i l’aqüicultura que fomenten la qualitat i el valor afegit dels productes, milloren la traçabilitat, presentació i envasament d’estos, i implantació del comerç en línia.

L’orde preveu com a beneficiaris de les ajudes les persones físiques, jurídiques, i les entitats sense personalitat jurídica que actuen en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. En el cas d’armadors i propietaris de vaixells, han de tindre el port base a la Comunitat Valenciana.

Les ajudes es concediran en règim de concurrència competitiva i seran publicades en la Base de dades nacional de subvencions (BDNS), i un extracte d’esta en el DOGV.  

L’orde de bases pot ser consultada en l’enllaç següent: 2024_5733.pdf (gva.es)