Sanitat

L’Hospital General d’Elx i l’Hospital La Fe coordinen el primer registre a Espanya de cirurgies en malaltia inflamatòria intestinal

25/06/2024
L’Hospital General d’Elx i l’Hospital La Fe coordinen el primer registre a Espanya de cirurgies en malaltia inflamatòria intestinal
  • El registre possibilita estudiar l’evolució dels malalts a llarg termini i avalua com es duen a terme les cirurgies i com millora la qualitat de vida dels pacients
  • La relació inclou dades de 1.800 pacients de 77 hospitals espanyols

 

Professionals de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i de l’Hospital General Universitari d’Elx coordinen el registre nacional de cirurgies de pacients amb malaltia inflamatòria intestinal, que engloba la malaltia de Crohn i colitis ulcerosa.

Es tracta d’un registre pioner a Espanya específic de cirurgia, ja que fins ara només hi havia registres sobre esta patologia amb dades en l’àmbit mèdic, però amb escasses dades quirúrgiques.

L’impuls per a la creació d’este registre ha sigut compartit pel doctor Luis Sánchez-Guillén, de l’Hospital General Universitari d’Elx, la doctora Mónica Millan Scheiding de l’Hospital La Fe de València i autora sènior del projecte, i el doctor Francisco Blanco Antona, de l’Hospital Clínic Universitari de Salamanca.

A més, els professionals han dut a terme un estudi amb els resultats d’este primer registre sobre cirurgies en malaltia inflamatòria intestinal que ha sigut recentment publicat en la prestigiosa revista Cirugía Española, considerada la publicació més important de cirurgia digestiva en parla hispana.

L’estudi es va iniciar en juny de 2018 i es va estendre fins a finals de 2022 per a valorar l’evolució dels pacients a mitjà i llarg termini. En la investigació s’ha abordat com s’estan duent a terme les cirurgies de la malaltia inflamatòria intestinal, que inclou la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, en diferents tipus d’hospitals, avaluant les complicacions postoperatòries i la qualitat de vida després de la cirurgia.

Esta iniciativa ha comptat amb la participació de 77 centres hospitalaris de tota Espanya i la inclusió de 1.800 pacients, la qual cosa ha permés una recopilació de dades rigorosa i representativa de la situació actual en el nostre país.

Així, les dades recopilades proporcionen una visió completa de la pràctica quirúrgica en esta patologia, incloent-hi el tipus de cirurgies realitzades, el percentatge de pacients avaluats per comités multidisciplinaris abans de la intervenció i els temps d’espera per a cirurgia electiva.

Resultats

El doctor Luis Sánchez-Guillén ha manifestat que els resultats preliminars de l’estudi “ens situen en els estàndards europeus en el tractament quirúrgic d’esta malaltia, encara que hi ha heterogeneïtat entre els centres espanyols, revelen diferències significatives en la taxa de complicacions en pacients amb cirurgies d’alta complexitat. És per això que els pacients més complexos han de ser remesos a centres amb cirurgians especialitzats a tractar pacients amb esta patologia”.

La importància d’este estudi rau en el fet que, a més, “s’observa una millora en la qualitat de vida dels pacients després de la cirurgia, subratllant la importància de la mateixa en el tractament d’esta malaltia”.

Amb este registre es pretén identificar àrees de millora en l’atenció quirúrgica dels pacients amb esta patologia a Espanya, i d’esta manera promoure un enfocament més estandarditzat i centrat en el pacient.

“Les troballes tenen implicacions significatives per a la pràctica clínica, la formació mèdica i la política sanitària, donant suport al desenvolupament d’estratègies dirigides a identificar els pacients candidats a tractaments, optimitzar els resultats quirúrgics i millorar la qualitat de vida dels pacients”, ha assegurat l’especialista.

Per la seua part, la doctora Mónica Millán ha assegurat que la idea de realitzar el registre “va nàixer de l’observació que a Espanya no hi ha un pla estratègic de tractament quirúrgic per a pacients amb malaltia inflamatòria intestinal; els pacients s’operen en l’hospital que els correspon, i alguns casos són molt complexos i es beneficien clarament de ser tractats en unitats amb cirurgians especialitzats”.

“Però ens faltava l’evidència científica per a donar suport a estes dades. El registre ens ha permés entendre la situació actual en el nostre país i demostrar la importància que té el tractament quirúrgic de la malaltia inflamatòria intestinal sobre la qualitat de vida d’estos pacients. A partir d’estos resultats, cal treballar per a oferir-los la millor atenció, i plantejar concentrar els casos complexos en centres especialitzats”, ha conclòs l’especialista.

El registre contribuïx al compromís de la Conselleria de Sanitat per donar suport a la creació d’unitats de referència acreditades per al tractament multidisciplinari de la malaltia inflamatòria intestinal.

Galeria d'imatges