President
Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani

Carlos Mazón reclama “un gran pacte d’Estat” en finançament, inversions, aigua, infraestructures i energia que contribuïsca al desenvolupament comú

26/06/2024
Carlos Mazón reclama “un gran pacte d’Estat” en finançament, inversions, aigua, infraestructures i energia que contribuïsca al desenvolupament comú
  • Assenyala que la Comunitat Valenciana oferix “una aportació singular al creixement, les oportunitats i el benestar” del conjunt d’Espanya
  • Destaca el compromís del Consell perquè el nostre territori es convertisca en “líder energètic d’Espanya” i aposta per una estratègia global en benefici de tots
  • Apel·la a la unitat per a donar seguretat als projectes empresarials perquè “no es genere un coll de botella amb el tema energètic”
  • El cap del Consell ha participat en la taula de debat sobre energia per a la indústria en el Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat un “gran pacte d’Estat en finançament, inversions, aigua, infraestructures o energia per a un model equilibrat de desenvolupament comú per al conjunt d’Espanya”.

Així s’ha expressat en les conclusions del Consell de la Nova Energia per a la Indústria del Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani, organitzat per Prensa Ibérica i Fundació La Caixa.

Per al cap del Consell, a més d’un model de finançament que “no deixe al marge ningú”, caldrà anar més enllà en àrees com ara urbanisme, energia, vivenda, mobilitat, connexions o sostenibilitat, perquè “són vincles que ens unixen”.

D’esta manera, ha apel·lat al “consens i el diàleg per a debatre sobre el futur i no parlar cada u del que és nostre”, i ha assenyalat que a la Comunitat Valenciana, “quan reivindiquem assumptes en l’agenda pública, la nostra aportació singular ho fa pensant en el creixement, les oportunitats i el benestar de tots”.

Sobirania i seguretat energètica

Durant la seua intervenció, el president ha assenyalat que la Comunitat Valenciana és un territori atractiu als projectes empresarials, als quals se’ls oferix “infraestructures, formació o simplificació”, al mateix temps que també han de disposar d’“energies renovables per a sustentar-les”. Per això, ha apel·lat a la unitat, la serietat i l’equilibri per a “donar-los seguretat i que el tema energètic no genere un coll de botella”.

Així, ha defés que “l’atracció d’inversions s’impulsa, no només a través d’un marc administratiu amable, sinó també amb seguretat energètica”.  D’esta manera, ha apostat per “la serenitat, l’equilibri i una oferta adequada i en condicions per a aconseguir una sobirania energètica”.

Per això, ha mostrat el seu compromís perquè la Comunitat Valenciana siga un pol d’atracció en esta matèria.  En este sentit, ha recordat que el nostre territori “ja té un teixit empresarial molt important entorn de les energies renovables que aspira a continuar atraient més projectes”.

Així mateix, ha valorat el sol del Mediterrani, que “ens fa atractius per a l’oci i el turisme, però que també ens obri una oportunitat per a ser productors d’energia verda”. En esta línia, ha assegurat que “no podem deixar passar este tren, perquè suposa noves indústries, llocs de treball i capacitat per a atraure-hi inversions”.

Sobre este tema, ha advocat per un “sector energètic propi basat en les renovables i diversificat amb producció eòlica, fotovoltaica, hidrogen verd o biogàs, que afavorisquen la nostra sobirania energètica, la descarbonització o la reindustrialització”. Igualment, ha assegurat que este model “ens enfortix enfront de futures crisis, situa Espanya en un paper més rellevant en l’escenari internacional”.

El president ha afirmat que “la Comunitat Valenciana vol contribuir a eixe futur escenari en una estratègia global i convertir-se en líder energètic d’Espanya”, i ha recordat que “estem a l’avantguarda d’instal·lacions fotovoltaiques i impulsant projectes d’emmagatzematge i generació d’hidrogen verd i altres gasos renovables”.

Finalment, el cap del Consell  ha agraït les aportacions dels ponents al debat energètic i la reflexió conjunta per a abordar la seguretat i sobirania energètica dels nostres territoris. El president ha clausurat una taula que ha comptat amb la presència del vicedegà del Col·legi d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana i president de l’AICE, Juan Vicente Bono; la catedràtica emèrita d’Economia i directora de la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de la Universitat de Barcelona, Maria Teresa Costa; el director general a Espanya i Portugal de Statkraft, José Miguel Ferrer; el responsable d’energia de PAMESA, Javier Portalés, i el director del periòdic Mediterráneo, Ángel Báez.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

El president de la Generalitat