Sanitat
Solidaritat

L’Hospital de Sant Joan realitza la primera donació cardíaca en asistòlia controlada de la província d’Alacant

27/06/2024
L’Hospital de Sant Joan realitza la primera donació cardíaca en asistòlia controlada de la província d’Alacant
  • El centre va començar a implementar este model de donació en parada cardiorespiratòria el gener de 2022
  • Gràcies a la generositat del donant multiorgànic i la seua família, quatre persones han pogut millorar la seua qualitat de vida

L’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant ha realitzat per primera vegada a la província d’Alacant una donació cardíaca en asistòlia controlada o mort circulatòria. El centre es va iniciar en este model de donació el gener de 2022 i gràcies a això ha pogut duplicar el nombre de donacions multiorgàniques en 2023, i en sis mesos ja ha superat les xifres totals de l’any anterior.

La metgessa intensivista Míriam Ruiz, integrant de l’equip de coordinació de trasplantaments a l’Hospital de Sant Joan, ha explicat que “l’extracció cardíaca és més complicada que la de qualsevol altre òrgan, en esta classe de donació, pel risc de lesió isquèmica durant la interrupció de la circulació sanguínia en el moment de l’asistòlia. Hem pogut aconseguir esta fita gràcies a l’aplicació d’un estricte i meticulós protocol i als avanços tecnològics dels sistemes de perfusió regional”.

És la primera vegada que en una d’estes donacions multiorgàniques en asistòlia controlada, junt amb tres òrgans més, s’ha pogut extraure el cor. Com en altres ocasions, s’ha traslladat fins a l’Hospital de Sant Joan d’Alacant un equip ECMO mòbil (una màquina d’oxigenació per membrana extracorpòria que preserva els òrgans amb el flux sanguini i la temperatura adequada) procedent de l’Hospital La Fe de València.

Segons ha destacat l’infermer supervisor d’UCI, un altre dels coordinadors de trasplantaments de l’Hospital Sant Joan d’Alacant, Miguel Ángel Fernández, “ha sigut un repte logístic d’indubtable envergadura dut a terme amb l’ajuda de la coordinació autonòmica de trasplantaments i l’Organització Nacional de Trasplantaments”.

Cal tindre en compte que, en la donació cardíaca, el mateix equip de professionals que realitza l’extracció és el que posteriorment du a terme el trasplantament. Així, s’han traslladat fins a l’Hospital de Sant Joan dos cirurgians cardíacs, dos infermeres perfusionistes, una anestesiòloga especialista en cirurgia cardíaca i una coordinadora de trasplantaments, procedents de La Fe, únic hospital autonòmic que realitza trasplantaments de cor.

En total han intervingut en esta donació multiorgànica 28 sanitaris de diversos hospitals amb atenció directa al procés de donació, a més de radiòlegs, immunòlegs, personal de laboratori o conductors d’ambulàncies, entre altres. Han sigut 48 hores d’intens treball de l’equip de coordinació de trasplantaments en tasques relacionades amb el procés de donació.

“La nostra màxima satisfacció és saber que, gràcies a la generositat i solidaritat del donant i la seua família, quatre persones que estaven en llista d’espera han pogut ser trasplantades”, ha indicat Fernández.

Quatre coordinadors de trasplantaments

Junt amb la intensivista Míriam Ruiz i l’infermer supervisor d’UCI Miguel Ángel Fernández, són també coordinadors de trasplantaments a l’Hospital de Sant Joan la supervisora d’infermeria d’Oncologia Lorena Santonja i Elena Sánchez Pérez, infermera de gestió de llits.

Recordem que, segons la Llei de trasplantaments, a Espanya tots som considerats donants si en vida no hem expressat el contrari. No obstant això, sempre es consulta la voluntat de la persona i és fonamental informar els nostres familiars del nostre desig de ser donants. També es pot deixar registrat en les nostres voluntats anticipades en el SAIP (Servici d’Atenció i Informació al Pacient). Un sol donant pot millorar la qualitat de vida de fins a huit persones amb els seus òrgans i pot arribar a un centenar amb els seus teixits.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Metgessa intensivista de l’Hospital de Sant Joan, Míriam Ruiz