Sanitat

La Fe utilitza per primera vegada la cirurgia robòtica per a tractar una endometriosi amb afectació urològica

30/06/2024
La Fe utilitza per primera vegada la cirurgia robòtica per a tractar una endometriosi amb afectació urològica
  • La dona, de 34 anys, només conservava un ovari i una trompa de Fal·lopi i volia preservar la fertilitat
  • Els servicis de Ginecologia i Urologia han col·laborat en l’operació

 

La unitat d’endometriosi de La Fe ha realitzat amb èxit la primera cirurgia robòtica en col·laboració amb Urologia per a tractar un cas d’endometriosi amb afectació de l’aparell urinari. L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe és dels primers centres públics valencians que du a terme una operació així.

En concret, la pacient patia endometriosi, malaltia en la qual l’endometri, que és un teixit similar al revestiment de l’úter, creix fora d’este i pot causar dolor o arribar a comprometre els òrgans pròxims.

La intervenció s’ha dut a terme íntegrament amb el sistema quirúrgic robòtic i, en esta, han participat el coordinador de la unitat d’Endometriosi i cap de secció del servici de Ginecologia de La Fe, Vicente Payá; i el cirurgià i cap de la unitat de Laparoscòpia Urològica del servici d’Urologia i també coordinador del programa de cirurgia robòtica de La Fe, José Luis Cerdà, amb els seus respectius equips.

“Un dels avantatges de la cirurgia robòtica és la precisió, perquè la imatge es pot augmentar fins a 10 vegades. A més, els instruments es poden moure com si moguérem les nostres monyiques; i tot això, en un entorn 3D”, com ha explicat Vicente Payá. A més, en tractar-se d’una operació mínimament invasiva, la recuperació és més ràpida i el risc de complicacions, menor.

“Este és un exemple perfecte de la col·laboració de dos servicis quirúrgics i, sobretot, de la indicació de la cirurgia robòtica, que adquirix especial rellevància en aquells espais on l’accés és difícil, com la pelvis profunda, i on és necessari fer cirurgia reconstructiva”, ha afegit Ruiz Cerdà.

Cas complex

El cas ha sigut especialment complex, ja que es tracta d’una dona que ja s’havia sotmés a una intervenció ginecològica en un altre centre, en la qual li van extirpar per via laparoscòpica un ovari i una trompa, però el postoperatori es va complicar amb una lesió en l’urèter. A més, volia preservar la fertilitat.

En este sentit, després d’eixa primera intervenció, i per a preservar la seua fertilitat, la dona va ser derivada a La Fe, on es va descobrir que continuava havent-hi teixit endometrial fora de l’úter, en concret en un costat del coll uterí i en l’urèter.

El Comité d’Endometriosi i el Comité de Preservació de la Fertilitat de La Fe van valorar el cas de manera coordinada i van decidir extirpar el nòdul d’endometriosi profunda detectat, tallar el tram de l’urèter afectat i reconnectar la resta del conducte a la bufeta. A més, com que la pacient només conservava un ovari i una trompa de Fal·lopi, es va pautar un tractament de preservació de la fertilitat.

100 intervencions d’endometriosi profunda

El gerent del Departament de Salut València La Fe, José Luis Poveda, també ha destacat que esta primera col·laboració en cirurgia robòtica entre els servicis de Ginecologia i Urologia “abunda en la qualitat assistencial i oferix noves oportunitats per a l’aprenentatge continu a través de la interacció entre servicis, la qual cosa pot impulsar el desenvolupament i l’adopció de noves tècniques i procediments”.

La unitat multidisciplinària d’Endometriosi de La Fe es va formar en 2011 i, des de llavors, s’han dut a terme més de 100 intervencions d’endometriosi profunda en col·laboració amb els servicis de Ginecologia, Cirurgia Coloproctologia, Radiologia i Urologia.

Esta és la primera intervenció en què la cooperació entre la unitat d’Endometriosi i el servici d’Urologia es realitza íntegrament amb cirurgia robòtica assistida. A la Comunitat Valenciana, només hi ha precedents en el Consorci Hospital General Universitari de València i l’Hospital de Castelló.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Vicente Payá, cap de secció del servici de Ginecologia de La Fe

Vicente Payá, cap de secció del servici de Ginecologia de La Fe

José Luis Cerdá, cap de la unitat de Laparoscòpia Urològica del servici d’Urologia