Justícia i Interior
Prevenció d’incendis forestals

La Conselleria de Justícia i Interior posa en servici l’observatori de vigilància forestal del Pico del Águila a Gátova per a detectar incendis forestals amb immediatesa

01/07/2024
La Conselleria de Justícia i Interior posa en servici l’observatori de vigilància forestal del Pico del Águila a Gátova per a detectar incendis ...
  • La Conselleria invertirà 2,2 milions d’euros en la construcció de 10 nous observatoris forestals
  • La detecció de focus d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana es basa en una xarxa de 66 observatoris de vigilància

 

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, en la posada en marxa de l’observatori forestal del Pico del Águila en el municipi de Gátova, ha indicat que “amb esta nova infraestructura, la Conselleria fa un pas més en la lluita contra els incendis. El nou observatori forestal que s’inaugura té com a finalitat detectar incendis forestals amb immediatesa a la serra Calderona”.

La titular de Prevenció d’Incendis de la Generalitat ha destacat que “per a garantir la protecció de les zones verdes de la nostra Comunitat és essencial disposar dels millors mitjans tant humans com materials”, i ha afegit que “és el nostre treball intensificar les labors de vigilància i dissuasió en el territori de la Comunitat Valenciana. Per això, tenim en marxa la millora de la xarxa de detecció d’incendis forestals de la Comunitat Valenciana on invertirem 2,2 milions d’euros a millorar deu observatoris forestals”.

Durant el recorregut, la consellera, acompanyada pel director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Francisco Aparisi, i l’alcalde de Gátova, Jesús Salmerón, ha manifestat que “el nou observatori de Pico del Águila ha suposat una inversió de 262.545,75 euros. Una torre de vigilància imprescindible per a detectar el fum amb precisió en esta zona rural de la Comunitat i, on els vigilants, puguen donar la veu d’alarma al centre de comandament perquè s’hi actue amb immediatesa”.

Actualment, la detecció de focus d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana es basa en una xarxa de 66 observatoris de vigilància des dels quals es comunica a les centrals de prevenció d’incendis forestals provincials l’aparició d’un fum i la seua localització aproximada.

La xarxa d’observatoris forestals està constituïda pels mitjans fixos de vigilància que cada any s’establixen en el Programa de vigilància preventiva. Per a la seua gestió i organització s’establix un calendari anual d’operativitat (període d’activitat mensual i diari), en funció de les necessitats de prevenció del moment. Com que són punts fixos de vigilància, a priori, se situen en zones forestals amb màxima visibilitat, i s’arriba a veure a més de 30 km de distància.

La visibilitat d’un observatori (percentatge de terreny visible des del mateix) s’analitza mitjançant l’estudi de les seues conques visuals amb un programa informàtic. Quan es planifica un nou observatori s’analitza la conca visual que tindria en quatre supòsits diferents: hivernal diürna, hivernal nocturna, estival diürna i estival nocturna, per al nou punt de vigilància i també per al conjunt dels observatoris que hi disten menys de 30 km.

Situats en posicions geogràfiques privilegiades, el vigilant de l’OF pot detectar un incendi que s’està produint, en les seues fases inicials, a molts quilòmetres de distància i avisar els mitjans d’extinció. D’esta manera, començar les labors d’extinció com més prompte millor augmenta molt la probabilitat de contindre l’incendi.

La superfície forestal de la Comunitat Valenciana és d’1,3 milions d’hectàrees, la qual cosa suposa que el 56 % de la superfície de la Comunitat és terreny forestal. Una superfície que va en augment principalment per l’abandó de superfícies de cultius agrícoles i a la colonització d’estes per espècies forestals. Per este motiu, la necessitat d’apostar per la prevenció i gestió forestal és una àrea prioritària per a la Generalitat.

Les funcions principals dels observatoris forestals

Les funcions dels observatoris forestals són la localització primerenca de possibles incendis forestals, la informació sobre la ubicació de l’incendi forestal i la transmissió de la informació generada pels diferents mitjans de prevenció d’incendis forestals entre si i amb la central de prevenció d’incendis forestals, a més del suport en les tasques de seguiment d’un incendi forestal.

Els observatoris també permeten la recollida de dades meteorològiques i la seua transmissió, i fer un seguiment de tempestes i ubicació de possibles caigudes de llamps.

Observatori Pico del Águila

L’observatori forestal de Pico del Águila és una construcció nova dividida en dos plantes: en la planta inferior es troba el lavabo, l’habitació magatzem i l’habitació per a instal·lació de bateries del sistema d’energia i quadros elèctrics. S’ha adaptat la primera planta per a la instal·lació de la xarxa de comunicacions mòbils digitals d’emergència i seguretat de la Comunitat Valenciana.

La segona planta és diàfana i envidrada, on se situen els equips de comunicació, bancada de treball, estufa de pèl·lets, i es fan les principals tasques de vigilància. Esta segona planta disposa d’una passarel·la metàl·lica al voltant de la mateixa a fi que es puga eixir amb seguretat a fer les tasques de vigilància.

Les obres es financen amb fons Unió Europea- Next Generation EU.
 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats