Sanitat

L’Hospital La Fe realitza amb èxit una intervenció pionera a Espanya per a corregir una desviació de columna

03/07/2024
L’Hospital La Fe realitza amb èxit una intervenció pionera a Espanya per a corregir una desviació de columna
  • Esta tècnica innovadora únicament està indicada en pacients en fase de creixement i amb curvatures de columna moderades
  • És la primera vegada que es realitza esta tècnica quirúrgica a Espanya

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha dut a terme una intervenció pionera per a corregir una desviació de columna utilitzant una tècnica avançada denominada Tethering anterior, o modulació de creixement, que consistix en la col·locació d’una corda especial flexible per a corregir la curvatura sense necessitat de realitzar una fusió.

Segons explica la cap de la Unitat de Raquis, del Servici de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital La Fe, Teresa Bas, “és la primera vegada que realitzem a Espanya una tècnica híbrida de fusió toràcica i modulació del creixement lumbar. El fet d’evitar la fusió lumbar per a corregir la deformitat permet no fixar les vèrtebres les unes a les altres, i així no limitem el moviment de la columna lumbar enfront de la tècnica clàssica de fusió”.

És important recalcar que únicament està indicada per a xiquets i adolescents, en fase de creixement, amb corbes de baixa magnitud. “És crucial una estricta selecció dels candidats, que han de ser pacients jóvens amb una curvatura moderada (40-60) i una maduració esquelètica a la mà que correspon a un Sanders 3, 3A i cartílag triradiat tancat, ja que és una tècnica que modula el creixement. És a dir, que mentres el pacient creix es corregix la deformitat”, ha especificat la doctora Bas.

L’evolució clínica i radiogràfica del pacient ha sigut satisfactòria i cal esperar un temps d’aproximadament un any per a avaluar la seua evolució. Es tracta d’un xiquet, de 15 anys, que ha sigut donat d’alta als pocs dies de ser intervingut en La Fe i s’ha pogut incorporar a les seues activitats quotidianes, a més de realitzar esport.

La intervenció ha sigut fruit de la col·laboració multidisciplinària entre un equip de cirurgia de raquis, cirurgia toràcica, anestèsia, neurofisiologia, radiologia i personal d’infermeria altament qualificat en esta mena de cirurgies. A més, ha assistit un equip d’experts de l’Hospital Acıbadem de Maslak d’Istanbul, entre els quals es trobava el president de la Societat Europea de Columna, el doctor Ahmet Alanay. Este enfocament col·laboratiu assegura l’alt nivell de precisió i cura que es requerix per a esta mena d’intervencions.

Este procediment, que marca una fita en la medicina pública espanyola, subratlla “la capacitat de l’Hospital La Fe per a implementar innovacions mèdiques avançades”, ha destacat el gerent del centre José Luis Poveda.

Publicacions científiques

De la mateixa manera, l’equip de l’Hospital La Fe ha contribuït a la literatura científica amb una publicació en el European Spine Journal, en 2023 JAN 32(1):140-148, en què van presentar una metaanàlisi sobre l’eficàcia i seguretat de la tècnica Tethering en l’escoliosi idiopàtica adolescent.

En els últims cinc anys s’han publicat més de 230 estudis en la literatura mèdica que avalen els beneficis del Tethering per a pacients jóvens amb escoliosi idiopàtica adolescent. Tot això reforça la promesa d’esta tècnica com una opció viable i menys invasiva per a la correcció de deformitats espinals en pacients seleccionats.

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe continua posicionant-se en la implementació d’innovacions mèdiques, proporcionant els tractaments més avançats per a millorar la qualitat de vida dels seus pacients jóvens.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Teresa Bas, cap de la Unitat de Raquis, del Servici de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital La Fe