Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Agricultura declara la presència de la plaga ‘Scirtothrips aurantii’ Faure i adopta mesures urgents per a la seua erradicació i control
- La plaga ha sigut identificada a les comarques del Baix Segura, el Baix Vinalopó, la Safor i la Ribera Alta
- La Conselleria insta a realitzar tractaments fitosanitaris, instal·lar paranys, extremar la neteja de ferramentes i vigilar les explotacions per si apareixen els símptomes
La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha declarat la presència de la plaga de quarantena denominada Scirtothrips aurantii Faure i ha adoptat mesures urgents per a la seua erradicació i control. La resolució s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat.
El Scirtothrips aurantii és un insecte de l’orde dels tisanòpters, família Thripidae, que s’alimenta de fruits i fulles, la qual cosa deriva en un sever mal cel·lular en els teixits atacats i dona lloc a deformacions en fulles i fruits.
Els danys en fulles afecten l’activitat fotosintètica de la planta, però les repercussions més severes van associades als atacs als fruits, que poden donar lloc a la pèrdua de la collita per la seua caiguda o per la depreciació qualitativa d’estos.
Detectada per primera vegada el novembre de 2020 a Espanya, a la província de Huelva, el Servici de Sanitat Vegetal de la Conselleria la va identificar fa escasses setmanes en fruits de magraner, caqui, cítrics i raïm de taula, a les comarques del Baix Segura i del Baix Vinalopó, a la província d’Alacant, i les comarques de la Safor i la Ribera Alta, a la província de València.
En conseqüència, la Conselleria ha demarcat les zones on es troba present este organisme nociu i ha establit unes mesures fitosanitàries obligatòries per a combatre’l.
En plantacions a l’aire lliure o en hivernacle, parcs i jardins s’han de realitzar tractaments fitosanitaris sobre tots els vegetals hostes amb els productes adequats autoritzats per a controlar-ho, instal·lar paranys adhesius cromotròpics i netejar ferramentes, maquinària i vehicles utilitzats en eixos llocs.
En magatzems, centres de distribució i vivers es duran a terme tractaments fitosanitaris que asseguren la correcta eliminació de la plaga de tots els lots de branques i flors tallades amb fulles i vegetals hostes contaminats.
En les zones tampó, es vigilarà intensivament els hostes en plantacions (aire lliure o hivernacle), vivers, parcs i jardins i s’instal·laran paranys. Igualment es col·locaran paranys dins de les instal·lacions d’emmagatzematge i els centres d’empaquetament i distribució de material vegetal o en abocadors de residus quan es troben dins de la zona tampó. Així mateix, es realitzarà inspecció i neteja de ferramentes, maquinària i vehicles utilitzats en terrenys amb espècies hostes.
Per a la resta del territori de la Comunitat Valenciana no afectat per la zona demarcada de la plaga s’establixen obligacions per als titulars de les parcel·les i per als operadors professionals de vegetals amb espècies hostes, com ara la realització de prospeccions a fi de determinar la presència de l’organisme nociu Scirtothrips aurantii.
Davant l’existència d’indicis que puguen suposar la presència de la plaga o quan apareguen els símptomes en els vegetals de la seua propietat, han de comunicar estes circumstàncies al Servici de Sanitat Vegetal de la Conselleria.
És una plaga de quarantena per a la UE, que en 2022 també es va detectar a Portugal (l’Algarve, l’Alentejo i Madeira). A Andalusia, a més dels cítrics i el caqui, també s’ha trobat en alvocat i sobre fruits rojos (maduixa, gerd, mora i nabius).
Es tracta d’una plaga d’origen sud-africà, coneguda com al trips sud-africà dels cítrics, que normalment està associat als cítrics, però que en la seua zona d’origen és molt polífag, s’han trobat fins a 70 espècies de plantes hostes llenyoses i herbàcies de diferents famílies.