Presidència
Intel·ligència artificial

El director general de Transparència destaca que el futur registre d’algoritmes de la Generalitat “representa un pas significatiu cap a la transparència de les polítiques públiques”

03/07/2024
El director general de Transparència destaca que el futur registre d’algoritmes de la Generalitat “representa un pas significatiu cap a la ...
  • José Tárrega intervé en la taula de debat sobre intel·ligència artificial en les administracions públiques durant el XIII Fòrum de les Autonomies celebrat en el Senat
  • El director general de Transparència anuncia la constitució de la mesa per la implantació del Registre públic d’algoritmes

 

El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha destacat la importància del futur registre d’algoritmes de la Generalitat “com un pas significatiu cap a la transparència en les polítiques públiques”.

Així s’ha pronunciat el director general de Transparència i Participació durant la seua intervenció en la taula de debat sobre intel·ligència artificial en les administracions públiques durant el XIII Fòrum de les Autonomies que s’ha celebrat en la seu del Senat a Madrid.

En este sentit, el director general de Transparència ha assenyalat que el Registre públic d’algoritmes de la Generalitat, en el qual “estem treballant en col·laboració amb les universitats públiques valencianes, centralitzarà i divulgarà la informació sobre els algoritmes utilitzats per l’Administració pública”.

“Es tracta d’unificar els algoritmes en un únic recurs que facilite la seua comprensió i seguiment, la qual cosa permetrà recopilar tota la informació legalment obligatòria dels sistemes automatitzats utilitzats per la Generalitat, a més de facilitar un seguiment actualitzat de manera clara i eficient”, ha explicat José Tárrega.

Mesa del Registre Públic d’Algoritmes

El director general de Transparència també ha subratllat el treball transversal que s’està desenvolupant amb la implicació de diferents departaments del Govern Valencià. En este sentit, ha anunciat la pròxima constitució d’una mesa específica per a la implantació del Registre públic d’algoritmes.

José Tárrega ha explicat que la intel·ligència artificial i els algoritmes representen una gran oportunitat per a millorar la qualitat dels servicis públics. No obstant això, ha advertit sobre la necessitat d’adoptar polítiques que mitiguen riscos i protegisquen els drets de la ciutadania, com el biaix que podria portar a discriminació.

En este sentit, el director general de Transparència ha parlat del biaix en els algoritmes que pot portar a discriminació i ha assenyalat que el nou registre “té com a objectiu avaluar l’impacte i els riscos dels algoritmes utilitzats, per a garantir així la transparència i seguretat en les decisions automatitzades de l’Administració valenciana”.

Galeria d'imatges