Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat reafirma la seua aposta per facilitar l’accés dels jóvens a la vivenda amb el Pla Viu i el Programa de garanties de l’IVF

03/07/2024
La Generalitat reafirma la seua aposta per facilitar l’accés dels jóvens a la vivenda amb el Pla Viu i el Programa de garanties de l’IVF
  • El Pla Viu concreta el repte de la Generalitat perquè esta siga la legislatura de la vivenda
  • El Programa de garanties de l’IVF permet als menors de 46 anys finançar un màxim del 95 % del cost de la seua primera vivenda
  • La vicepresidenta segona, Susana Camarero, i la consellera d’Hisenda, Ruth Merino, participen en el fòrum ‘Aval compra vivenda. Les polítiques públiques de l’accés dels jóvens a la vivenda, a examen’

La Generalitat està implementant una sèrie de mesures per a facilitar l’accés a la vivenda des de múltiples fronts, que van des de la col·laboració amb els ajuntaments per a la construcció de vivenda pública fins a les facilitats fiscals, passant per la recentment posada en marxa del Programa de garanties de l’IVF que permet a menors de 46 anys finançar un màxim del 95 % del cost de la seua primera vivenda.

En eixe sentit, la col·laboració entre les conselleries de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, i Hisenda, Economia i Administració Pública està sent clau per a reduir eixes dificultats d’accés i avançar en l’objectiu que esta siga la legislatura de la vivenda.

Així ho han posat de manifest la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, i la consellera d’Hisenda, Ruth Merino, en el fòrum ‘Aval compra vivenda. Les polítiques públiques de l’accés dels jóvens a la vivenda, a examen’, organitzat per Economia Digital, on les dos han intervingut per a exposar les respectives polítiques en este àmbit.

Susana Camarero ha recalcat que la vivenda és un eix principal en la labor del Consell en esta legislatura, tal com ja va anunciar el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en el seu discurs d’investidura. Sobre este tema, ha assegurat que garantir l’accés a la vivenda, en particular per als jóvens, “no és només una qüestió de justícia social, sinó una inversió estratègica en el futur de la nostra societat”.

En eixe punt, ha recordat la dificultat amb la qual es troben molts jóvens per a accedir a una vivenda pel constant increment del preu, que supera amb escreix els increments en els salaris. Com a pla de xoc davant d’este escenari, Camarero ha apostat per l’augment de l’oferta de vivenda “amb què s’aconseguirà un efecte regulador del mercat immobiliari, la qual cosa tindrà el seu reflex sobre els preus del lloguer i la compra”.

Per a fer-ho, ha insistit en la necessitat de fer viable la promoció de vivenda de protecció pública “mitjançant una resposta realista”, i ha destacat que la posada en marxa del Pla Viu mitjançant col·laboració publicoprivada i la coordinació amb els ajuntaments s’ha convertit en un dels principals eixos per a accelerar este procés.

Així mateix, la vicepresidenta segona i consellera d’Habitatge ha detallat que des de l’inici del Pla Viu, fa dos mesos ja, s’ha licitat la construcció de 720 vivendes en règim de lloguer assequible per a jóvens, distribuïdes entre les províncies d’Alacant, Castelló i València. A més, la Conselleria d’Habitatge treballa en la pròxima licitació prevista per a les pròximes setmanes, que preveu la construcció de 1.000 vivendes en règim de permuta.

Ajudes als jóvens per a adquirir la seua primera vivenda

En esta aposta ferma del Consell per la vivenda, en concret l’ajuda a les persones jóvens que busquen accedir a un primer immoble en propietat, se situa el Programa de garanties de l’Institut Valencià de Finances (IVF), a través del qual es destinaran 20 milions d’euros en avals per a ajudar els jóvens entre 18 i 45 anys que necessiten finançament per a adquirir la seua primera vivenda.

En este sentit, la consellera d’Hisenda, Ruth Merino, ha subratllat durant la clausura del fòrum que no es tracta d’un pla aïllat, “sinó que ve junt amb el Pla Viu per a l’impuls a la construcció de vivenda de protecció pública que permetrà injectar un gran nombre de vivendes a la venda en el mercat, ja que es descongestionarà l’oferta i la demanda i permetrà la construcció de 10.000 vivendes que beneficiaran 24.600 persones”.

Ruth Merino ha subratllat que a través d’este programa “assegurem a les entitats financeres col·laboradores amb l’IVF un màxim del 15 % del risc de crèdit dels préstecs hipotecaris que atorguen a este segment de la població. Així, estos crèdits queden coberts fins al 95 %, la qual cosa disminuïx de manera significativa el total de l’estalvi previ necessari, fent en molts casos viable l’adquisició d’una primera vivenda per a molts jóvens”.

La titular de les finances valencianes també ha recalcat que des del Consell no s’ha fixat cap ingrés màxim de la renda per a poder participar en el programa, “de manera que qualsevol jove que complisca els requisits podrà accedir a la garantia que oferix el programa”. Ara bé, les vivendes han d’estar a la Comunitat Valenciana, siguen de nova construcció o de segona mà, lliures o de protecció oficial, i el seu preu no podrà superar els 277.000 euros.

Estalvi de 1.378 euros en la compra de la primera vivenda

Finalment, Ruth Merino ha recordat que a la fi de l’any passat el Consell va adoptar mesures per a afavorir la vivenda, “com ara la bonificació de l’Impost de Successions i Donacions al 99 %, en la qual part dels béns donats i heretats són immobles en general, i es va reduir l’Impost de Transmissions Patrimonials per als menors de 35 anys que adquirisquen una vivenda per un import inferior a 180.000 euros, que passa del 8 % al 6 %, cosa que ha permés en els cinc primers mesos que els jóvens valencians que han comprat la seua primera vivenda s’hagen estalviat 1.378 euros de mitjana”.

Galeria d'imatges