Presidència

L’aplicació mòbil ‘Projecte Posidònia’ amplia el seu abast geogràfic a la Marina Baixa i Balears per a ajudar a fondejar de manera responsable

04/07/2024
L’aplicació mòbil ‘Projecte Posidònia’ amplia el seu abast geogràfic a la Marina Baixa i Balears per a ajudar a fondejar de manera responsable
  • L’aplicació mòbil de la Fundació Oceanogràfic i la Ciutat de les Arts i les Ciències es convertix en la ferramenta més completa del litoral espanyol per a previndre danyar la planta marina, cada vegada més amenaçada

L’aplicació mòbil ‘Projecte Posidònia’ de la Fundació Oceanogràfic i de la Ciutat de les Arts i les Ciències, creada en 2022 per a informar els usuaris nàutics sobre la presència de prades de posidònia a la Marina Alta (Alacant), ha ampliat el seu abast geogràfic en el litoral del Parc Natural (PN) de Serra Gelada, a la Marina Baixa, i a Balears, concretament a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

Amb la incorporació d’este nou mapatge, l’app es convertix en la ferramenta digital més completa del litoral espanyol per a la detecció i protecció d’un dels ecosistemes marins més amenaçats del planeta i una de les zones amb més activitat nàutica i recreativa del mar Mediterrani.

La inclusió del cartografiat de les illes Balears en l’aplicació contribuïx a sensibilitzar i a desenvolupar bones pràctiques per part dels usuaris nàutics que transiten entre les costes de la Comunitat Valenciana i les Balears, facilitant la protecció de la biodiversitat que habita en els seus fons.

Amb esta actualització, s’espera que les noves funcionalitats beneficien els usuaris de l’aplicació en proporcionar-los informació precisa i en temps real sobre la ubicació de les prades de posidònia.

Això els permetrà prendre mesures per a protegir este ecosistema vital i evitar qualsevol dany durant el fondeig. A més, l’aplicació també inclou consells, bones pràctiques mediambientals per a promoure un turisme nàutic molt més sostenible, referències sobre la legislació que assistix la protecció d’esta mena d’hàbitats i informació addicional que ens permetrà millorar la comprensió sobre la importància ecològica i socioeconòmica d’estos ecosistemes.

Un mapatge total de prop de 3.000 quilòmetres quadrats

El mapatge del PN de Serra Gelada comprén 51,2 quilòmetres quadrats (5.120 hectàrees). En el cas de Balears, l’extensió aportada és de 2.787 quilòmetres quadrats (278.716 hectàrees), de les quals 600 quilòmetres quadrats són prades de posidònia.

Amb esta incorporació, sumada al cartografiat inicial de la Marina Alta de 95 quilòmetres quadrats, l’aplicació detecta els diferents tipus de fons marins en una extensió total de 2.933 quilòmetres quadrats i 293.336 hectàrees.

Per a això, l’app combina diferents tecnologies aplicades al cartografiat, que s’ha realitzat mitjançant un sonar d’agranada lateral i prospecció videogràfica. Una ferramenta de precisió que proporciona imatges digitals de les diferents tipologies de fons marí per a identificar la ubicació exacta de les prades de Posidonia oceanica.

Així mateix, es diferencien la resta dels hàbitats submergits presents en la zona, entre els quals, les prades de Cymodocea nodosa, que, juntament amb la posidònia, representen les dos espècies de fanerògames marines amb elevat grau de protecció en esta àrea geogràfica.

Este procés ha comptat amb la col·laboració d’experts en el camp marí i ha requerit una anàlisi detallada de les dades recopilades per a garantir la precisió i fiabilitat de la informació proporcionada per l’aplicació.

La col·laboració del Govern d’Illes Balears

La incorporació del mapatge de les illes s’ha inclòs gràcies a la col·laboració del Govern de les Illes Balers, el qual, a través de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha exercit un paper crucial en proporcionar suport i recursos per a poder incloure el cartografiat en l’aplicació.

Amb això s’espera que esta integració contribuïsca significativament a la conservació dels ecosistemes marins en tota la regió.

Més de 2000 descàrregues

Des del llançament de l’app, s’ha registrat un total de 2.300 descàrregues tant en dispositius IOS com Android.

L’aplicació ‘Projecte Posidònia’ contribuïx a la conservació dels ecosistemes marins en proporcionar als usuaris informació precisa i en temps real sobre la ubicació de les prades de posidònia i altres hàbitats marins. Això els permet prendre mesures per a protegir este ecosistema vital i evitar qualsevol dany durant el fondeig de les seues embarcacions, especialment en els litorals de les illes Balears i de la Comunitat Valenciana, en els quals la Posidonia oceanica té una presència molt destacada i de valor incalculable.

Galeria d'imatges