Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Projecte Tech FabLab

Nuria Montes emplaça al sector tecnològic a col·laborar en el disseny d’una ferramenta que rastrege vivendes turístiques sense registrar

04/07/2024
Nuria Montes emplaça al sector tecnològic a col·laborar en el disseny d’una ferramenta que rastrege vivendes turístiques sense registrar
  • La Generalitat fa una crida per a resoldre el repte de les vivendes d’ús turístic en el marc del projecte ‘Tech FabLab’ presentat a Alacant
  • La consellera afirma que el Govern central pretén una “prohibició generalitzada” d’esta modalitat, davant de la regulació que prepara el Consell
  • Este programa de suport al sistema d’I+D+I fomenta l’emprenedoria i la creació de spin off des d’universitats i centres d’investigació

 

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha anunciat el llançament d’una convocatòria dirigida a l’ecosistema innovador per a desenvolupar una solució tecnològica basada en intel·ligència artificial que permeta identificar l’oferta de vivendes turístiques sense registrar i, per tant, part de l’economia submergida en el sector turístic.

“Este repte té un encaix perfecte amb la demanda social que hi ha actualment en matèria de vivenda turística”, ha precisat Montes, qui ha reunit un important grup d’emprenedors, empresaris i representants del teixit innovador de la Comunitat Valenciana perquè aporten “propostes de valor” per a l’elaboració d’esta ferramenta.

Esta crida pública, pionera a escala nacional i internacional, s’emmarca en la iniciativa Tech FabLab, que tracta de potenciar l’impacte de les tecnologies disruptives mitjançant la creació d’un hub d’emprenedoria digital i innovació tecnològica que donarà suport a empreses emergents, spin off i estudiants de Formació Professional, entre altres col·lectius.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha presentat en la Ciutat de la Llum este projecte, que compta amb finançament europeu i forma part del programa RETECH de l’agenda Espanya Digital 2026. La Generalitat participa en esta iniciativa juntament amb les comunitats autònomes d’Aragó, Cantàbria, Catalunya, Navarra i La Rioja.

Segons ha avançat Montes, l’actuació en matèria d’I+D+I es coordina, a més, amb l’acció legislativa del Consell, que presentarà en els pròxims dies la modificació de la llei autonòmica que regula esta matèria: “Esta regulació serà tremendament innovadora, integradora i, a més, fruit del consens, amb tot el sector empresarial, amb els consumidors, usuaris i els municipis, la qual cosa va aportar moltíssim valor en esta estratègia de control de l’economia submergida”.

Per contra, ha criticat la “prohibició generalitzada” de les vivendes d’ús turístic que ha anunciat el Govern d’Espanya, ja que no té en compte les particularitats del fenomen turístic en cada municipi i perquè tampoc ha comptat amb la participació de les comunitats autònomes a pesar que “la Constitució Espanyola els atribuïx les competències exclusives” en el seu àmbit territorial.

La nova normativa autonòmica, segons ha precisat la consellera, deixarà que els consistoris determinen, a través dels seus instruments de planejament urbanístic, si permeten esta modalitat d’allotjament, si ho limiten en algunes zones o si establixen llindars màxims: “Cada localitat té una realitat turística completament diferent i ningú millor que un ajuntament sap on es pot créixer i on no, per això no es pot fer una regulació uniforme per a tots”.

Impuls de les tecnologies disruptives

La busca de solucions al desafiament de les vivendes turístiques sense registrar constituïx el punt de partida de Tech FabLab, que en esta primera fase també posarà en marxa una aplicació per a visualitzar el mapa de la tecnologia i les startups de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, està previst que al llarg dels pròxims mesos s’activen noves línies de treball, segons ha puntualitzat la consellera, que augura un impacte positiu en l’ocupació: “Estem convençuts que Tech FabLab serà un catalitzador per a noves oportunitats de negoci i col·laboració, impulsant un creixement sostenible i durador”.

Tech FabLab naix com una xarxa interconnectada de nodes d’emprenedoria digital, dissenyats per a detectar i promoure iniciatives empresarials tecnològiques basades en la intel·ligència artificial i altres tecnologies disruptives.

Este hub col·laboratiu oferirà així oportunitats d’assessorament, formació i desenvolupament de tecnologies d’avantguarda a fi d’enfortir l’ecosistema de startups, potenciar la creació de spin off des de les universitats i centres d’investigació i impulsar l’emprenedoria.

“Este projecte no solament és un testimoniatge del nostre compromís amb la innovació, sinó també un reflex de la nostra capacitat per a adaptar-nos i liderar en un món en canvi v”, ha assenyalat Montes.

L’esdeveniment, en el qual també han participat el secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Muñoz, i el director general d’esta mateixa àrea, Juan José Cortés, ha comptat amb una ponència sobre les potencialitats i riscos de la intel·ligència artificial, a càrrec de la fundadora de Saturn Labs i Premi Nacional d’Innovació en 2023, Natalia Rodríguez. Així mateix, s’ha disposat una àrea de networking en la qual les startups Weitec, Bioferric, Abionica i Bunerania han exposat les seues solucions a les més de 150 persones que han assistit a l’acte.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats