Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Costes

La Conselleria de Medi Ambient al·lega contra la partició proposada pel Govern central entre el riu Molinell i la platja de les Deveses de Dénia

07/07/2024
La Conselleria de Medi Ambient al·lega contra la partició proposada pel Govern central entre el riu Molinell i la platja de les Deveses de Dénia
  • El director general de Costes, Vicente Martínez Mus, assegura que la Generalitat “vol protegir el litoral i lluitar contra la regressió, no contra els veïns”

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha presentat al·legacions contra la partició dels béns del domini públic marítim-terrestre del Govern central, en un tram de costa comprés entre el marge esquerre del riu Molinell i la platja de les Deveses al terme municipal de Dénia. En total, el segment litoral afectat és de prop de 3.500 metres.

El director general de Costes, Ports i Aeroports, Vicente Martínez Mus, ha explicat que, amb esta al·legació, “donem resposta als acords amb els veïns de la platja de Dénia, amb els qui compartim el sentiment d'indignació i l’enuig perquè estan sent desposseïts de les seues propietats i s’està condicionant el futur del seu patrimoni i els seus hereus”.

Segons la resolució del Ministeri de Transició Ecològica, el tram que passaria a formar part del nou domini públic marítim-terrestre inclou tota la platja existent i el cordó dunar “fins al límit que resulte necessari per a garantir l’estabilitat de la platja i la defensa de la costa”.

Per eixe motiu, la Direcció General de Costes, Ports i Aeroports al·lega que “gran part de la delimitació proposada quedaria situada a la vora dels tancaments amb les dunes o envaint les terrasses de les vivendes”, mentres que, en altres zones, la línia “avança terra endins”. Per això la Direcció General aporta en la seua al·legació fotografies aèries del visor cartogràfic de la Generalitat per a demostrar que les construccions existents ja eren allí en 1987, és a dir, un any abans de l’entrada en vigor de la Llei de costes estatal.

A més, en la memòria del Ministeri “no es distingixen els trams justificats mitjançant platja i cordó dunar d’aquells delimitats per l’abast de la mar, per la qual cosa la fonamentació geomorfològica de la proposta es considera insuficient”.

Per tot això, la Generalitat considera en la seua al·legació que la servitud del trànsit no queda garantida en gran part del tram, tal com establix l’article 27 de la Llei de costes, i que s’hauria de valorar l’informe tècnic-jurídic aportat per l’Ajuntament de Dénia, amb la finalitat de reduir la servitud de protecció en aquells trams d’aplicació i preveure una amplària d’entre 20 i 100 metres en les parcel·les afectades.

Per a Vicente Martínez Mus, l’al·legació busca pal·liar els estralls d’unes normes “injustes i arbitràries”, i hi ha afegit que la Conselleria “no participarà en un procediment totalment injust” perquè el que vol és “protegir el litoral i lluitar contra la regressió, no contra els veïns”.

Galeria d'imatges