Sanitat
Prevenció ofegaments

Marciano Gómez destaca “la importància de vigilar sempre els menors i banyar-se en companyia” per a evitar possibles ofegaments

05/07/2024
Marciano Gómez destaca “la importància de vigilar sempre els menors i banyar-se en companyia” per a evitar possibles ofegaments
  • El conseller de Sanitat ha presentat la primera campanya de conscienciació que posa en marxa la Generalitat per a previndre i evitar ofegaments en zones de bany
  • En els dos últims mesos, professionals del Servei d’Emergències Sanitàries (SESCV) han estabilitzat 21 banyistes amb símptomes d’ofegament
  • La majoria dels accidents aquàtics en menors es produïxen en les piscines particulars, mentres que en el cas dels adults es produïxen amb més freqüència en el mar
  • Iniciar el massatge cardíac fins a l’arribada dels servicis sanitaris és fonamental per a la supervivència

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat durant la presentació de la nova campanya de conscienciació per a previndre ofegaments “la importància de vigilar sempre els menors quan s’estan banyant, i en el cas dels adults banyar-se sempre en companyia perquè en cas que hi haja accident es puga actuar i avisar amb rapidesa els servicis d’emergències. Estes són les claus fonamentals per a evitar possibles ofegaments en zones de bany”.

De fet, Marciano Gómez ha explicat que eixos “són els principals missatges en els quals incidix la primera campanya de conscienciació que posa en marxa la Generalitat per a previndre i evitar ofegaments. L’objectiu de la Conselleria de Sanitat és que la població prenga consciència de la necessitat d’establir les mesures preventives oportunes a l’hora de banyar-se, tant en platges, piscines com en qualsevol zona de bany”.

El conseller ha elogiat la labor que exercixen els professionals del Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana i ha destacat que només en els dos últims mesos “han salvat 21 banyistes que presentaven símptomes d’ofegament en zones de bany de la Comunitat Valenciana”. Així mateix, respecte a l’actuació ciutadana en cas que hi haja incident, ha destacat “la importància d’iniciar el massatge cardíac fins a l’arribada dels servicis sanitaris, ja que és fonamental per a la supervivència”.

Durant maig i juny, el Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana ha atés 38 persones per ofegament o símptomes d’ofegament, 21 de les quals van ser estabilitzades pels professionals d’Emergències i traslladades a hospitals.

Per províncies, han sigut atesos 17 banyistes a Alacant, 11 a Castelló i 10 a València. Així mateix, per edat, 8 banyistes eren menors i 30, adults, la majoria majors de 60 anys. Quant al sexe, és més comú que es produïsca en els hòmens. De fet, dels 38 casos, 29 eren hòmens enfront de 9 dones. La majoria dels accidents aquàtics s’han produït en el mar, 30 ocasions, 7 en piscina i els restants en un llac.

Per a l’assistència dels 38 banyistes, el CICU va mobilitzar unitats del SAMU (Servici d’Ajuda Mèdica Urgent), en el 81 % dels casos, i unitats SVB (suport vital bàsic) en el 19 % restant.

Marciano Gómez ha insistit en la importància de la prevenció, “perquè són accidents que es poden evitar si estem pendents i vigilants durant eixos moments d’oci durant el bany”. De fet, en el cas dels menors, la majoria dels accidents es produïxen en les piscines particulars i durant la sobretaula, i en el cas dels adults, la majoria són en el mar i pel bany en solitari.

Durant l’acte de presentació de la campanya, que ha tingut lloc a l’aula de simulació del SESCV, els professionals sanitaris d’emergències han fet un simulacre sobre l’atenció que es realitza davant d’un avís per ofegament, des del moment en què entra la telefonada fins que els servicis d’Emergències es traslladen al lloc per a atendre la persona accidentada.

40 segons són suficients

A través d’esta campanya, la Conselleria de Sanitat trasllada als ciutadans una sèrie de consells pràctics que s’han de tindre en compte a l’hora de banyar-se. Sota els lemes ‘No hi ha bany segur sense companyia’ i ‘No hi ha bany segur sense vigilància’, Sanitat recorda que un descuit ho canvia tot, i que 40 segons són suficients perquè es produïsca un ofegament.

Per això, en el cas dels menors és important que una persona adulta n’estiga sempre pendent mentres s’estan banyant. Cal tindre en compte que l’ofegament és la segona causa de mort accidental en la població infantil, i el col·lectiu amb més risc de patir accidents aquàtics és el de menors de 4 anys. En este sentit, la millor prevenció és la vigilància dins i fora de l’aigua, fins i tot en les piscines en les quals hi ha socorristes.

D’altra banda, la campanya recorda la importància d’evitar conductes de risc per part de la població infantil i adolescent, com ho són els salts des de roques o altres altures, els jocs per a aguantar la respiració o evitar banyar-se només acabar de menjar, entre altres.

40 cm de profunditat

Així mateix, la campanya recorda a la població adulta que és important banyar-se sempre en companyia, ja que si es produïx un incident, algú pot socórrer o avisar el 112 si és necessari. A més, s’ha de tindre en compte que després d’un simple mareig és suficient per a ofegar-se en tan sols 40 centímetres de profunditat.

D’altra banda, entre les recomanacions bàsiques que els i les banyistes han de seguir quan estiguen en piscines, platges o altres espais naturals, cal destacar l’elecció de llocs segurs per al bany, que tinguen servicis de socorrisme i seguir les indicacions que es donen a cada moment.

Respectar el significat de les banderes a la platja, no allunyar-se de la riba en espais naturals, tindre precaució amb l’ús de matalassets i flotadors per a evitar l’arrossegament dels corrents, són uns altres dels consells imprescindibles per a un bany segur.

Cal assenyalar que qualsevol persona pot accedir al web del SESCV i consultar tots els consells per a evitar ofegaments i els passos de com actuar si es presencia un incident aquàtic. En este sentit, el primer que cal fer és alertar el servici de socorrisme, si n’hi ha, i telefonar al 112 perquè des del CICU es mobilitzen els recursos i des d’allí un metge coordinador puga contactar amb la persona que ha alertat per a saber l’estat del banyista i, en cas que siga necessari, donar indicacions per a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica si es desconeix la tècnica.

Estes són algunes de les recomanacions que trasllada Sanitat a través d’esta campanya, que es difondrà durant este estiu en xarxes socials, mitjans de comunicació, així com en metro i TRAM. Així mateix, els departaments de salut distribuiran cartelleria i fullets en els centres sanitaris. A més, tots els materials estan disponibles en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Conseller de Sanitat, Marciano Gómez

Conseller de Sanitat, Marciano Gómez