Sanitat

Sanitat incrementa en un 12 % el pressupost destinat a ONG dedicades a la salut mental i destina 1,4 milions d’euros

06/07/2024
  • Sanitat implantarà la figura de ‘persona amb experiència viscuda’, que exerciran d’agents de salut per a donar suport a persones amb malaltia mental
  • Es tracta d’ajudes a programes orientats a la inclusió social i la participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu
  • A partir de l’any que ve, les subvencions s’estendran a donar suport a accions dirigides també a la infància i l’adolescència

 

La Conselleria de Sanitat ha incrementat en un 12 % el pressupost per a ONG de la Comunitat Valenciana dedicades a la salut mental i destinarà més d’1,4 milions d’euros mitjançant subvencions destinades a finançar programes orientats a la inclusió social i la participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu.

Este increment es deu a l’augment pressupostari consignat en el Pla valencià de salut mental i addiccions, presentat pel president Carlos Mazón a l’inici de l’any.

Les subvencions permetran desenvolupar diferents actuacions que complementen, des de la iniciativa social, l’atenció prestada pel sistema sanitari públic a les persones adultes amb problemes de salut mental greu. En este sentit, segons ha destacat el responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions (OSMA), Bartolomé Pérez, “entre estes, destaca la progressiva implantació de la figura de la ‘persona amb experiència viscuda’ o ‘pacient expert’, com a mitjà de suport als qui patixen una malaltia mental”.

La concessió d’estes subvencions coincidix amb l’inici del procés consultiu per a la modificació de les bases de concessió de subvencions per a l’any que ve, que es regularà per una pròxima orde del conseller de Sanitat i incorporarà novetats com l’ampliació dels col·lectius beneficiaris. Per a no retardar la convocatòria de subvencions, la Conselleria de Sanitat va haver de convocar-les amb la normativa anterior.

En este sentit, el responsable d’OSMA, Bartolomé Pérez, ha indicat que a més d’incrementar este tipus d’ajudes, “a partir del pròxim any, les subvencions no es limitaran a donar suport a les accions dirigides a les persones adultes, com es va restringir en l’anterior etapa de govern, sinó també a la infància i l’adolescència, així com a altres àrees d’especial rellevància com la prevenció en l’àmbit laboral”.

Així mateix, Bartolomé Pérez ha destacat “la importància que concedirem a estos àmbits, perquè només prioritzant la prevenció i l’atenció a les primeres fases de les malalties podrem donar una resposta coherent a la magnitud del problema”.

Figura de persones amb experiència pròpia

Entre les seues actuacions més noves, el Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027 inclou la consolidació de la figura de les persones amb experiència pròpia que es pretén estendre a tota la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de les entitats sense fi de lucre. Seguint el model de suport individualitzat entre iguals proposat per l’Organització Mundial de la Salut, l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions iniciarà en breu un programa formatiu que permeta l’acreditació d’estos agents de salut.

Per al responsable de l’OSMA, Bartolomé Pérez Gálvez, “es tracta de portar l’autoajuda a un nivell molt superior, en el qual l’experiència viscuda es complemente amb una capacitació específica que permeta millorar l’accessibilitat al tractament i l’acompanyament en les primeres etapes d’este”.

D’igual manera, l’orde de Sanitat que es troba actualment en procés de tramitació, inclourà com a conceptes subvencionables altres programes dirigits a la rehabilitació cognitiva per a persones amb trastorn mental, a facilitar l’accessibilitat al tractament dels col·lectius més vulnerables, o als programes de prevenció de les malalties mentals, implementats en l’àmbit comunitari i laboral. Fins hui, este tipus d’actuacions no han sigut motiu de finançament per part de la Generalitat Valenciana.

Un altre aspecte important en la nova orde de bases seran els pagaments anticipats a les entitats sense fi de lucre. Estes organitzacions no rebran la subvenció una vegada efectuat el gasto, com fins ara, sinó que podran disposar d’avançaments econòmics per a iniciar les actuacions sense necessitat d’afrontar-les amb els seus propis mitjans econòmics.

Segons ha declarat Bartolomé Pérez, “compartim les preocupacions de les ONG, relacionades amb el sistema de pagaments al qual obligava l’orde que regulava estes subvencions, aprovada pel govern anterior. De fet, és incomprensible que no s’aprofitara la possibilitat d’avançar pagaments, per la qual cosa aplicarem esta fórmula. Encara que modificar una orde de bases és un procés excessivament lent i burocratitzat, però ja està resolt i, des de l’any que ve, tornarem a posar en pràctica el sistema de pagaments anticipats a les entitats sense fi de lucre”.

El procés de consulta pública prèvia de la proposta de projecte d’orde de la Conselleria de Sanitat, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a finançar programes de salut mental en la Comunitat Valenciana, conclourà el pròxim dia 15 de juliol. Després d’este procés de consulta, Sanitat seguirà amb una tramitació que finalitzarà amb la previsible aprovació de l’orde de bases durant el tercer trimestre d’enguany.