Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

Nuria Montes destaca que l’ampliació de Nuevo Tollo “reforçarà Utiel com a focus industrial per a la implantació de projectes empresarials”

05/07/2024
Nuria Montes destaca que l’ampliació de Nuevo Tollo “reforçarà Utiel com a focus industrial per a la implantació de projectes empresarials”
  • S’ha presentat l’inici de la tramitació del Pla especial de delimitació de patrimoni públic de sòl per a l’ampliació de Nuevo Tollo i ja està disponible en la web de l’Ivace l’enllaç a la consulta pública prèvia per a la participació de la ciutadania en esta iniciativa
  • La consellera ha anunciat la cessió gratuïta de dos parcel·les de sòl industrial de l’Ivace a l’Ajuntament d’Utiel, en les quals se situarà una planta de tractament de residus vegetals

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i presidenta d’Ivace+i, Nuria Montes, ha destacat que l’ampliació del Parc Empresarial Nuevo Tollo “reforçarà Utiel com a focus industrial i econòmic de l’interior de la província de València per a la localització i implantació de projectes empresarials”.

“A més –ha continuat– és una clara oportunitat per a consolidar el sector productiu en este municipi, que actualment suposa un 20 % de l’ocupació”.

Montes s’ha manifestat així a Utiel amb motiu de l’acte de presentació de l’inici de la tramitació del Pla especial per a l’ampliació de Nuevo Tollo, en el qual han participat el secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, i l’alcalde de la localitat, Ricardo Gabaldón.

La consellera ha subratllat que des de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i des d’Ivace+i “tenim la responsabilitat i treballem per a crear sòl industrial i adaptar el ja existent a les necessitats de pimes i empreses”.

“És la millor manera de fer costat al teixit industrial i ajudar-lo al fet que continue creixent, continue sent competitiu i perquè invertisca i genere talent en el nostre territori”, hi ha afegit sobre este tema.

D’esta manera ha assenyalat que el Pla especial per a l’ampliació de Nuevo Tollo, que s’inicia mitjançant la consulta pública prèvia per a la ciutadania, és el primer pas necessari per a la creació de sòl industrial de qualitat a Utiel.

La titular d’Indústria ha recordat que millorar la qualitat del sòl industrial i augmentar-ne  l’oferta és un dels eixos de l’Estratègia de reindustrialització 2024-2028, “en la qual estem treballant des del Consell amb l’objectiu que el sector industrial represente almenys un 20 % del PIB regional, i eixe és precisament un objectiu al qual ens acostem, a Utiel, amb esta presentació”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Utiel, Ricardo Gabaldón, ha remarcat “com és d’important l’impuls econòmic que suposarà per a Utiel i comarca l’ampliació del teixit productiu d’este parc empresarial, que continua creixent i, a més, aposta per la implantació d’àrees en expansió, com és el cas de la planta de tractament de residus vegetals projectada en les parcel·les que hui ens cedix l’Ivace”.

Pla especial de delimitació

El Pla especial de delimitació de patrimoni públic de sòl del Parc Empresarial Nuevo Tollo té com a finalitat generar una àmplia zona de reserva de sòl de titularitat pública per a la implantació d’activitats productives.

L’elecció d’Utiel obeïx a diversos motius, com ho són l’excel·lent connectivitat per carretera amb accessibilitat directa a les principals xarxes de comunicació, la seua proximitat al port de València, la presència d’un sector agroalimentari com a motor econòmic de la comarca Utiel-Requena i l’existència d’un parc empresarial ja comercialitzat amb èxit per l’Ivace.

Consulta pública prèvia

El Pla especial de delimitació s’inicia oficialment mitjançant una consulta pública prèvia per a posar en coneixement de la ciutadania la iniciativa promoguda per a l’ampliació del Parc Empresarial Nuevo Tollo, i implicar-la-hi.

La consulta consta d’una documentació tècnica que des d’este divendres estarà disponible durant un termini de 20 dies hàbils en la web de l’Ivace, i hi inclou un formulari per a facilitar la participació dels ciutadans, de manera que puguen aportar qualsevol suggeriment o dada d’interés.

Es plantegen quatre possibles localitzacions seleccionades en l’entorn del nucli urbà d’Utiel per a albergar el nou desenvolupament de sòl industrial promogut per l’Ivace, en les quals s’estudiaran els riscos naturals, les afeccions territorials i els valors ambientals de la zona d’ampliació. Amb els resultats de la consulta pública s’analitzaran les diverses alternatives i es proposarà una d’estes per a la redacció del pla d’actuació que delimitarà patrimoni públic.

Cessió gratuïta de parcel·les

Així mateix, la consellera d’Indústria ha anunciat la cessió gratuïta de dos parcel·les de sòl industrial de 4.700 m² propietat de l’Ivace, situades al Parc Empresarial Nuevo Tollo, a l’Ajuntament d’Utiel per a situar-hi una planta de tractament de residus vegetals.

L’Ajuntament d’Utiel cedirà, al seu torn, estes parcel·les a la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi, que serà l’encarregada de desenvolupar el projecte. Per a Nuria Montes esta cessió “és un clar exemple de la col·laboració entre administracions per a facilitar la implantació de nous projectes i el creixement econòmic”.

“Permetrà –ha explicat– posar en marxa una nova iniciativa que aportarà valor afegit al Parc Empresarial Nuevo Tollo, ja que la futura planta de residus generarà sinergies entre les empreses ja implantades i serà un focus d’atracció per a la instal·lació de projectes nous”.

Esta planta està prevista en el Pla director per a l’aprofitament energètic de la biomassa a la comarca de la Plana d’Utiel-Requena. Este pla forma part del projecte València Biovaloriza, una experiència pilot en la qual participen la Diputació Provincial de València, la Universitat Politècnica de València, els ajuntaments de Serra i Llíria i les mancomunitats del Camp de Túria i de l’Interior Terra del Vi.

És finançat al 95 % per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència de la Unió Europea-NextGenerationEU.

Nuevo Tollo

El Parc Empresarial Nuevo Tollo té una situació geogràfica estratègica. Està situat al costat de l’autovia A-3, amb ràpida connexió a les principals vies de comunicació, proximitat a València i experiència i especialització de la mà d’obra de la comarca Utiel-Requena.

Disposa d’una superfície total de 247.226,23 m². Està comercialitzat al 96 % i hi ha instal·lades 43 empreses que suposen una inversió de 28,9 milions d’euros en l’àrea industrial. A més, disposa de 10 naus que es troben adjudicades al 100 %.

Galeria d'imatges