Medi Ambient, Infraestructures i Territori

Pradas destaca el compromís amb el sector del transport amb mesures per a aconseguir més mà d’obra i una millor xarxa d’àrees de descans

06/07/2024
Pradas destaca el compromís amb el sector del transport amb mesures per a aconseguir més mà d’obra i una millor xarxa d’àrees de descans
  • La consellera assegura que s’està creant un “mapa de necessitats” durant la seua participació en els actes per Sant Cristòfor

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat el compromís de la Generalitat amb el sector del transport i la logística per a solucionar problemes com la disponibilitat de mà d’obra i renovar el parc d’infraestructures d’àrees de descans i aparcaments.

Pradas ha fet estes declaracions durant la seua intervenció en el marc de les activitats organitzades per la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística (FEVT) amb motiu de la festivitat de Sant Cristòfor, patró de transportistes i conductors, que s’ha celebrat en el port de València.

La consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana és, amb quasi 14.800 empreses i quasi 100.000 professionals, “la segona que més mercaderies mou per carretera cada any, amb 274 milions de tones”. En este sentit, Pradas ha elogiat que les flotes valencianes porten “3 de cada 10 contenidors de tota Espanya”.

“Esta potència —ha continuat— no ha de fer-nos oblidar els reptes als quals s’enfronta el sector i per a la superació dels quals estarà al seu costat el Consell de Carlos Mazón com un ferm aliat”.

En este sentit, la consellera ha assegurat que la Generalitat compartix la preocupació del sector per la falta de conductors per la qual cosa “ja s’estan estudiant solucions, juntament amb la Conselleria d’Educació, com la implantació de programes “per a facilitar l’entrada de jóvens al sector del transport per carretera que garantisca el relleu generacional i la incorporació de més dones a les flotes facilitant l’obtenció del certificat d’aptitud professional”.

A més, Salomé Pradas ha assegurat que en el Consell “som molt conscients del fet que a pesar de la potència del sector i l’impressionant volum de trànsit que genera” a la Comunitat Valenciana “no comptem amb una infraestructura suficient d’aparcaments i instal·lacions de descans per a camions”.

La consellera ha explicat que en la província d’Alacant només hi ha un aparcament que reunix les característiques dotacionals i de seguretat necessàries, segons els estàndards marcats per la Unió Europea. En la província de Castelló n’hi ha 8 i en la de València altres 13. A estos cal sumar altres 182 ubicacions (campes, gasolineres o solars) on s’estacionen camions en els quals hi ha una falta d’instal·lacions i mesures de seguretat.

Per tot això, “ja estem treballant per a desenvolupar un mapa de necessitats dels centres de servici al transport per carretera en les àrees empresarials i industrials que siguen viables, amb servicis de qualitat i a un preu raonable per als transportistes”, ha dit la consellera. Sobre este tema, també ha afegit que s’estan explorant “les oportunitats que oferixen els Fons Europeus” en referència a la Línia 4 sobre Transport per carretera segur i sostenible i la Mesura 7, que inclou millores de zones d’aparcament segures i la incorporació de noves tecnologies per a reserva de places i informació sobre les dotacions. Esta línia inclou subvencions de fins al 40 % dels costos.

De la mateixa manera, la titular de Medi Ambient ha incidit en el fet que la Generalitat és conscient d’altres reptes com la descarbonització del sector. “Soc conscient que cal fer un esforç per a aconseguir este objectiu i explorem mesures perquè esta transició siga possible sense generar perjuís”, ha postil·lat Pradas.

Pradas ha recordat que la ubicació de la Comunitat Valenciana en el centre del corredor mediterrani i com un dels extrems de l’eix cantàbric-mediterrani “és una gran oportunitat per al nostre sector logístic” per la qual cosa les empreses i autònoms del transport de mercaderies per carretera “tenen a la seua disposició al Consell per a posar en marxa totes les iniciatives per a harmonitzar la defensa del medi ambient amb el creixement econòmic”. “El nostre objectiu és convertir la Comunitat Valenciana en la porta logística del sud d’Europa i, per a fer-ho, disposem de la nostra posició estratègica i d’un sector tan dinàmic i eficaç com el del transport”, ha conclòs.

Galeria d'imatges