Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Infraestructures

La Generalitat dona suport a la plataforma d’afectats per a reclamar davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu el soterrament de les vies a Alfafar-Sedaví-Benetússer

08/07/2024
La Generalitat dona suport a la plataforma d’afectats per a reclamar davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu el soterrament de les ...
  • Salomé Pradas es reunix amb l’associació i coincidixen en el seu rebuig a la proposta del Govern central d’eliminar el pas a nivell mitjançant un pas inferior per als vianants

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat que la Generalitat donarà suport a la proposta d’elevar la sol·licitud per al soterrament de les vies del tren a Alfafar-Sedaví-Benetússer a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu feta per la plataforma d’afectats.

Així ho ha destacat la consellera després d’una reunió mantinguda amb representants de l’associació d’afectats per este pas a nivell, que ha costat quasi 80 morts en les últimes quatre dècades. Tant Salomé Pradas com els representants de la plataforma han coincidit que “no volen pegats” i que la solució de limitar-se a eliminar el pas a nivell plantejat pel Govern central construint un pas inferior per als vianants “és insuficient i no solucionarà el problema”.

El Consell, tal com es va comprometre Pradas en l’última reunió amb la plataforma, ha actualitzat el projecte per a l’execució del soterrament de les vies, a pesar que no té competències en esta matèria, amb la finalitat que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible agilitze al màxim la seua execució. “Volem justícia social amb els veïns afectats”, ha afegit la consellera.

En esta línia, Salomé Pradas ha criticat “la falta de sensibilitat del Govern central i el desconeixement de la realitat dels municipis afectats, que fa anys que patixen morts i contaminació acústica”. Per això, la titular del departament ha assenyalat que “l’associació s’ha vist obligada a fer este pas davant la falta d’acció de l’executiu i el nostre deure és anar de la mà dels afectats”.

La consellera ha indicat que “davant la inacció del Ministeri i davant la falta de resposta de l’executiu, el Consell dona suport al full de ruta de la plataforma, que ha optat per acudir a este organisme comunitari que s’encarrega de detectar infraccions en l’aplicació de la legislació europea”.

Salomé Pradas ha traslladat a la plataforma d’afectats el compromís de la Generalitat per a posar fi a “esta reivindicació històrica”, i ha recordat que s’ha elaborat un informe per al soterrament de vies que marca una solució viable per a este punt negre, pel qual cada dia circulen 163 trens i creuen 1.400 vehicles. Este estudi es va remetre en febrer al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible amb el suport dels ajuntaments d’Alfafar, Benetússer i Sedaví, així com de la plataforma d’afectats pel pas a nivell.

Dades de l’informe

L’estudi proposa soterrar la doble via existent, així com l’estació, a fi d’eliminar la barrera que suposa la via al seu pas per Alfafar, Benetússer i Sedaví. El document planteja una actuació de 2.800 metres de longitud i inclou la construcció d’una nova estació per a Benetússer-Alfafar per a facilitar la mobilitat d’esta zona amb més de 50.000 habitants.

Per a la consellera és factible que el projecte definitiu, que la Generalitat s’oferix a elaborar, estiga conclòs en 2026 perquè així, en el cas que el Govern accedisca, es puguen dur a terme les obres de soterrament. Una actuació que resoldria tant el problema d’inseguretat com altres derivats com les molèsties acústiques.

Galeria d'imatges