Sanitat
Voluntariat

Tres hospitals d’Alacant inicien en la província el programa d’acompanyament a menors de Mamás en Acción

08/07/2024
Tres hospitals d’Alacant inicien en la província el programa d’acompanyament a menors de Mamás en Acción
  • Els hospitals de Sant Joan d’Alacant, Doctor Balmis d’Alacant i General d’Elx s’adherixen al conveni entre la Conselleria de Sanitat i l’entitat perquè els xiquets i jóvens no estiguen sols en els seus ingressos hospitalaris
  • Les persones que volen ser voluntàries reben un curs de formació abans d’acompanyar menors tutelats, de famílies vulnerables o en situació de desemparament, abandó o violència

 

L’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant, l’Hospital General Universitari Doctor Balmis d’Alacant i l’Hospital General Universitari d’Elx s’han adherit programa d’acompanyament a menors ingressats ‘Curasana’ de l’entitat Mamás en Acción, que inicia així la seua activitat en la província d’Alacant.

Esta iniciativa és possible gràcies al conveni subscrit entre la Conselleria de Sanitat i l’entitat perquè els xiquets i jóvens no estiguen sols en els seus ingressos hospitalaris.

Hi ha tres perfils de menors que es beneficiaran de l’acompanyament de les persones voluntàries de Mamás en Acción: menors tutelats que viuen en centres residencials; els que estan en situació de desemparament, abandó o violència en el seu entorn familiar; i els que pertanyen a famílies monoparentals i vulnerables (desplaçades, sense xarxa de suport o amb treballs precaris) a les quals resulta complicat estar amb els seus fills tot el temps que es troben en l’hospital.

Els tres centres hospitalaris registren més de 4.600 ingressos pediàtrics cada any, un volum d’activitat que dona compte de les necessitats d’acompanyament que sorgixen en el dia a dia i que es veuran cobertes gràcies a la labor d’esta entitat sense ànim de lucre.

Segons ha destacat el cap del servici de Pediatria de l’Hospital de Sant Joan d’Alacant, Raúl González, “en el procés de recuperació de qualsevol persona ingressada en un centre hospitalari i més encara quan es tracta de menors, és molt important comptar amb el suport, afecte i acompanyament dels nostres éssers estimats”.

D’altra banda, el cap de servici de Pediatria de l’Hospital Doctor Balmis, Javier González de Déu, expressa “l’enorme satisfacció d’incorporar a l’equip Mamás en Acción, perquè la seua labor de suport als menors i les seues famílies és clau per a mantindre un alt nivell d’humanització en l’assistència sanitària, i màximament en un hospital de referència com el nostre al qual es deriven patologies complexes i de nuclis familiars de tota la província”.

Així mateix, el doctor José Pastor, cap de servici de Pediatria de l’Hospital General Universitari d’Elx, conclou que disposar del suport de Mamás en Acción per a atendre les necessitats afectives dels xiquets hospitalitzats “servirà per a millorar la seua estabilitat emocional i facilitarà la seua recuperació. A través de l’acompanyament durant la seua estada hospitalària, les voluntàries del programa ‘Curasana’ aconseguixen que els xiquets en situació de malaltia i vulnerabilitat es recuperen abans”.

Formació de voluntaris

Les persones interessades a participar en este programa com a voluntari, siguen dones, hòmens, jóvens o persones majors, es poden inscriure en la pàgina web de Mamás en Acción. Els requisits són ser majors d’edat i aportar documents com un certificat d’absència de delictes sexuals, un compromís d’absència d’antecedents penals o un contracte de protecció de dades del menor. La formació dura dos hores i, una vegada feta, han de superar un test psicològic.

Mamás en Acción va iniciar la seua marxa a València fa onze anys i ara ja es troba present en 35 hospitals de diferents províncies del país. L’ONG estima que hi ha més de 56.000 xiquets amb mesures de protecció i tutelats a Espanya.

Ja s’ha realitzat la formació en l’Hospital Doctor Balmis i en l’Hospital de Sant Joan tindrà lloc el 18 juliol de 16:30 a 19:30 hores. Els voluntaris podran acudir a qualsevol dels tres centres, independentment d’on hagen rebut la instrucció.

Des que es va crear, Mamás en Acción ha estat al costat de més de 1.000 menors de tota Espanya, realitzant més de 75.000 hores d’acompanyament i la seua labor s’està veient reconeguda per la seua mateixa comunitat de voluntaris, que no para de créixer. Ara mateix, l’organització en té 3.000 treballant en actiu i una llista d’espera que continua creixent.

Les persones voluntàries de Mamás en Acción acudixen per torns, i sempre previ avís de Treball Social, per a acompanyar xiquets i xiquetes que per diverses raons estan hospitalitzats i no tenen companyia. A través d’una aplicació mòbil, es van cobrint els torns disponibles, incloses les nits, perquè eixe menor no es trobe sol en cap moment. No s’establix una relació de l’organització amb els menors més enllà de l’estada hospitalària. No obstant això, la missió última de Mamás en Acción és promoure l’acollida familiar.

Galeria d'imatges