Justícia i Interior
Administració de Justícia

Elisa Núñez anuncia la posada en marxa d’un sistema de traducció simultània en el Jutjat de Pau de Finestrat

08/07/2024
Elisa Núñez anuncia la posada en marxa d’un sistema de traducció simultània en el Jutjat de Pau de Finestrat
  • S’incorpora el sistema Dualia, que va implantar de manera pionera l’Ajuntament de Finestrat i dona servici en més de 90 idiomes
  • La consellera, que ha supervisat la seua posada en pràctica, destaca el compromís de la Conselleria amb la modernització, per a assegurar una comunicació clara i una justícia més pròxima i accessible

 

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha anunciat la posada en marxa del sistema de traducció simultània Dualia en el Jutjat de Pau de Finestrat, que dona servici en més de 90 idiomes.

Elisa Núñez s’ha reunit amb l’alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez Llorca en l’Ajuntament d’esta localitat i posteriorment ha visitat les instal·lacions del Jutjat de Pau, on ha supervisat la posada en pràctica d’esta aplicació.

La consellera ha destacat “el compromís de la Conselleria amb la modernització per a assegurar que cada persona tinga la capacitat de comprendre i ser comprés en les seues relacions amb l’Administració de Justícia”.

En este sentit, la titular de Justícia ha felicitat l’Ajuntament de Finestrat “perquè va ser el primer consistori de la Comunitat Valenciana a posar en marxa este servici de traducció per a salvar la barrera de l’idioma en la comunicació diària”, i “ha aconseguit millorar significativament la prestació, als residents d’altres nacionalitats, de servicis essencials com policia, servicis socials o turisme, facilitant una comunicació clara i efectiva, que també és fonamental per a una justícia més pròxima i accessible”.

La consellera també s’ha interessat per les necessitats de l’Ajuntament en les matèries que són competència de la Conselleria de Justícia i han tractat la digitalització dels llibres del Jutjat de Pau, la dotació de mitjans telemàtics per a poder establir videoconferències entre el Jutjat de Pau i altres jutjats de la resta d’Espanya, i la revisió dels diferents plans d’emergències relatius a incendis forestals, inundacions i risc sísmic.

Dualia

Dualia és un sistema professional d’interpretació i traducció simultània que dona servici en més de 90 idiomes. Funciona mitjançant una telefonada en la qual s’indicarà l’idioma que es demanda en eixe moment. En menys d’un minut, un professional atén la consulta en l’idioma requerit que facilitarà al màxim la comunicació.

Així, esta aplicació permet una interpretació simultània immediata amb intèrprets professionals al servici de la ciutadania.

L’Ajuntament de Finestrat va implantar l’any 2023 el sistema Dualia a conseqüència de la quantitat de nacionalitats diferents que conformen la població de Finestrat i l’alt nombre de visitants internacionals que rep, amb la finalitat de millorar l’atenció ciutadana de totes estes persones salvant la barrera idiomàtica.

Galeria d'imatges