Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
CMCV

El Consorci de Museus exposa en la Llotja del Peix d’Alacant una retrospectiva del premiat il·lustrador alacantí Miguel Calatayud

09/07/2024
El Consorci de Museus exposa en la Llotja del Peix d’Alacant una retrospectiva del premiat il·lustrador alacantí Miguel Calatayud
  • ‘Miguel Calatayud. Trànsit il·lustrat’, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant, es podrà vore del 10 de juliol al 8 de setembre

 

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, inaugura el dimecres, 10 de juliol a les 19:30 hores en la Llotja de Peix d’Alacant, la mostra ‘Miguel Calatayud. Trànsit il·lustrat’, que recorre dos dècades de l’il·lustrador, dibuixant i historietista valencià, premiat en tres ocasions amb el Premi Nacional d’Il·lustració.

L’exposició reunix 200 originals, entre els quals es troben les seues obres més emblemàtiques com la il·lustració de Capgirell, l’illa llibre, El peu fregit o Llibre de les M’Alícies. Acompanyen este recorregut reproduccions a gran escala dominades pel color i el dinamisme.

En director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha destacat que la mostra que s’inaugura en la Llotja del Peix d’Alacant “és un merescut homenatge al dibuixant d’Aspe, l’obra del qual ha rebut el reconeixement internacional. A Espanya és considerat com a mestre de mestres de la il·lustració i l’edició literària infantil”.

Per la seua part, la regidora de cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Nayma Beldjilali, ha ressaltat “la importància de la figura de Calatayud, i prova d’això són els seus tres Premis Nacionals d’Il·lustració, la qual cosa suposa per a Alacant un al·licient i un important revulsiu per a la programació cultural, i en concret per a un espai com la Llotja, que ha d’aspirar a portar grans exposicions”.

‘Miguel Calatayud. Trànsit il·lustrat’

L’exposició, comissariada per Felipe Hernández Cava i Loreto Rodríguez, s’articula en tres parts: la primera, ‘La Il·lustració Complexa’, inclou dos-cents originals, i alguna reproducció, pertanyents a deu llibres, de les seues obres més importants.

En segon lloc, hi ha un recorregut en paral·lel, a través de grans reproduccions, on Calatayud dialoga amb la Història, el Viatge (de la mà de Josep Pla), el Paisatge i la Gastronomia (de la mà de Julio Camba), elements clau per a qui ha fet del plaer dels sentits un model de conducta.

Finalment, l’espectador es troba, en forma de projecció audiovisual, amb un autèntic regal: ‘Assumptes Interns’, una xicoteta selecció dels dibuixos que el creador fa per a si mateix. Representen l’obra més emocional, que plasma eixe goig íntim d’enfrontar-se al paper en blanc.

Precursor de la Nova Escola Valenciana

Miguel Calatayud Cerdán, nascut a Aspe (Alacant) en 1942, va iniciar els seus estudis a l’Escola d’Arts Aplicades de Múrcia. En 1961 va continuar a València, a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles, on fixa la seua residència.

En l’àmbit del còmic i per part dels seus teòrics, se’l considera precursor de la Nova Escola Valenciana. Com a il·lustrador, ha rebut els guardons més prestigiosos com el Premi Nacional d’Il·lustració (en 1989 per Una de indios y otras historias, en 1992 per Llibre de les M’Alícies i en 2009 pel conjunt de la seua obra) o el Lazarillo de Ilustración (1972, per Cuentos del año 2100).

A l’acte d’inauguració tenen previst assistir el director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda; la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Nayma Beldjilali, el mateix artista, Miguel Calatayud, i la comissària de l’exposició, Loreto Rodriguez.

Galeria d'imatges