Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cine

El director general de l’IVC destaca l’aposta de la Filmoteca d’Estiu pel cine de qualitat en versió original

09/07/2024
El director general de l’IVC destaca l’aposta de la Filmoteca d’Estiu pel cine de qualitat en versió original
  • La Filmoteca d’Estiu està organitzada per l’IVC i se celebra del 2 d’agost al 31 d’agost en els Jardins del Palau de la Música
  • El cartell d’esta edició ha sigut dissenyat per Cristina Alonso i Raül Vicent, de Fase Studio

 

El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Álvaro López-Jamar, ha presentat en roda de premsa el cartell i la programació de la Filmoteca d’Estiu 2024, de la qual ha destacat “l’aposta pel cine de qualitat, en versió original i a un preu molt assequible, que es manté igual respecte a l’any passat, els mateixos criteris que se seguixen la resta de l’any en la sala Berlanga de l’edifici Rialto”.

López Jamar també ha ressaltat que, amb este cicle, que se celebra del 2 al 31 d’agost, “la Filmoteca Valenciana manté la seua oferta cinematogràfica en la ciutat de València, amb projeccions a l’aire lliure en els Jardins del Palau de la Música de València”.

En este sentit, ha agraït “la col·laboració de l’Ajuntament de València en la cessió d’este espai que acollirà les projeccions de la Filmoteca d’Estiu, una de les cites fonamentals de l’agenda cultural valenciana durant l’estiu”.

Sobre la programació, el director general de l’IVC ha informat que enguany s’inaugura “amb El jovencito Frankenstein, un dels grans clàssics de la comèdia de terror dels anys setanta, que celebra en 2024 els cinquanta anys de la seua estrena”.

“Així mateix, a més de l’habitual cicle amb les millors pel·lícules de l’any en versió original i la revisió de grans clàssics, la programació de la Filmoteca d’Estiu oferix este any quatre títols fonamentals en la filmografia del prestigiós cineasta francés Olivier Assayas”, ha afegit.

Finalment, López-Jamar ha destacat que l’IVC “vol contribuir a la difusió i promoció del cine valencià actual, a través de les projeccions de la Filmoteca d’Estiu. Amb eixe propòsit, enguany programem Mientras seas tú, de Claudia Pinto Emperador, que va guanyar el Goya al millor documental, i Kepler Sexto B, d’Alejandro Suárez Lozano, que va obtindre Premi Berlanga al millor llargmetratge de ficció”.

En l’acte, Álvaro López-Jamar ha estat acompanyat per la directora adjunta d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, María Fuster; el cap de programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado; i els dissenyadors Cristina Alonso i Raül Vicent, de Fase Studio, que és l’estudi valencià responsable del cartell i la imatge visual d’esta edició.

El cartell

Sobre el cartell, els creadors Raül Vicent i Cristina Alonso han assenyalat que la imatge gràfica d’enguany “s’aproxima al disseny per a representar una idea tan senzilla com és el moment de la projecció d’una manera suggeridora. Així, es fa ús de la tipografia com a element il·lustratiu, mostrant com la llum del projector afecta directament l’audiència, encapçalat tot per la pantalla i el títol, que atrauen la primera mirada”.

Vicent i Alonso també han indicat que la imatge es presenta amb tres colors diferents “que fan referència a l’entorn del recinte: el jardí, el capvespre i la llum nocturna de València. Això, juntament amb l’elecció tipogràfica, pretén reflectir el caràcter tant popular com intel·lectual d’este esdeveniment, ja clàssic, de l’estiu a la ciutat”.

Fase és un estudi de disseny gràfic fundat en 2017 per Cristina Alonso i Raül Vicent, dedicat a la identitat gràfica, imatge coordinada, disseny editorial i embalatge, entre altres activitats.

Entre els seus projectes més destacats es troba la imatge gràfica de les Falles 2021, realitzada juntament amb Diego Mir, o la identitat gràfica de la Unió Llauradora i Ramadera. Cristina Alonso i Raül Vicent han impartit tallers, oferit xarrades i participat en nombroses exposicions col·lectives, a més de ser guardonats amb huit Laus de l’ADG-FAD i quatre premis ADCV en els últims anys.

Inauguració amb El jovencito Frankenstein

La Filmoteca d’Estiu s’inaugura el divendres 2 d’agost, a les 22:30 hores, amb la projecció d’El jovencito Frankenstein, dirigida per Mel Brooks i protagonitzada per Gene Wilder, Teri Garr, Cloris Leachman, Marty Feldman, Peter Boyle, Madeline Kahn, Kenneth Mars i Gene Hackman. Amb una duració de 105 minuts, esta paròdia del cinema de terror clàssic es projecta en la Filmoteca d’Estiu amb motiu del 50 aniversari de la seua estrena en sales comercials. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 3 d’agost i el diumenge 4 d’agost.

Conformat per dotze pel·lícules i 26 projeccions, la programació de la Filmoteca d’Estiu de 2024 es dividix en tres cicles: ‘Univers Assayas’, ‘Collita de premis’ i ‘Aniversaris cinèfils’.

Olivier Assayas

Format per quatre pel·lícules, la Filmoteca d’Estiu programa un cicle del cineasta francés Olivier Assayas (França, 1955), que després prosseguirà en setembre dins de la programació regular de la Filmoteca Valenciana en la seu de l’edifici Rialto.

El cicle de la Filmoteca d’Estiu presenta en orde cronològic quatre dels títols més destacats de la filmografia del director i guionista francés: Irma Vep (1996), 8 i 9 d’agost; Les hores de l’estiu (2008), 15 i 16 d’agost; Viaje a Sils María (2014), 22 i 23 d’agost, i Personal Shopper (2016), 29, 30 i 31 d’agost. Irma Vep i Les hores de l’estiu es projecten en versió original amb subtítols en valencià.

Collita de premis

En el cicle ‘Collita de premis’ es podran veure les pel·lícules guanyadores dels principals certàmens cinematogràfics nacionals i valencians, com la producció valenciana Kepler Sexto B (2023), d’Alejandro Suárez Lozano, Premi Berlanga al millor llargmetratge de ficció (5 i 6 d’agost); el documental valencià Mientras seas tú (2023), de Claudia Pinto Emperador, Goya al millor documental (12 i 13 d’agost) i Robot Dreams (2023), de Pablo Berger, Goya a millor pel·lícula d’animació (17 i 18 d’agost).

La sessió del 5 d’agost de Kepler Sexto B serà presentada al públic per les productores Lina Badenes i Ana Camacho de Turanga Films.

També estan programades pel·lícules guanyadores en grans esdeveniments cinematogràfics: Oppenheimer (2023), de Christopher Nolan, Oscar a la millor pel·lícula (24 i 25 d’agost), i Anatomia d’una caiguda (2023), de Justine Thier, Palma d’Or en el Festival de Cannes (26 i 27 d’agost), que es projectarà en versió original amb subtítols en valencià.

Aniversaris cinèfils

Dins del cicle ‘Aniversaris cinèfils’, a més d’El jovencito Frankenstein, es projecta Stop Making Sense (1984), el documental musical sobre el grup Talking Heads, dirigit per Jonathan Demme, que complix quaranta anys de la seua estrena (10 i 11 d’agost). També es projecta el clàssic de cinema mut El último (1924), de F. W. Murnau, amb motiu del centenari de la seua estrena (19 i 20 d’agost).

Patrimoni audiovisual valencià

Per quint any consecutiu, la Filmoteca d’Estiu recorda la labor de recuperació i conservació del patrimoni cinematogràfic que du a terme la Filmoteca Valenciana. Cada sessió s’obrirà amb un muntatge de pel·lícules domèstiques de temàtica estiuenca depositades, digitalitzades i conservades en l’arxiu fílmic de Paterna.

Estes projeccions servixen per a recordar la missió essencial de l’arxiu de la Filmoteca Valenciana: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22:30 hores i la taquilla s’obri a les 21:30 hores.

El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en la web de l’IVC.

La Filmoteca d’Estiu és una activitat de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, organitzada per l’Institut Valencià de Cultura, a través de la Filmoteca Valenciana. La seua celebració és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de València, que cedix els Jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.

Galeria d'imatges