Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Patrimoni cultural

Cultura ultima els preparatius per a garantir la seguretat en el Teatre Romà de Sagunt, que estaran llestos abans de l’inici de Sagunt a Escena

10/07/2024
  • La directora general de Patrimoni Cultural ha informat que ja estan instal·lades les malles de protecció en el sostre dels corredors d’accés
  • També s’està esmenant la precarietat en la qual estava la connexió elèctrica que dona servici al teatre, després de dècades de provisionalitat

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport està ultimant les actuacions empreses en els accessos i les instal·lacions del Teatre Romà de Sagunt, així com en el servici d’il·luminació d’este monument.

La directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, ha afirmat que els preparatius “s’estan realitzant a bon ritme i sense cap mena d’incidència”, per la qual cosa es preveu que “tot estiga llest abans que comence el festival el pròxim 1 d’agost, segons el compromís adquirit per a poder celebrar Sagunt a Escena amb les mesures de seguretat que es requerixen”.

En concret, Tébar ha assenyalat que ja s’han col·locat “les malles de protecció en el sostre dels corredors, amb la qual cosa es reforça la seguretat en els accessos al teatre, i s’han dut a terme també millores en les escales interiors i en els lavabos, en col·laboració amb l’IVC”.

“Així mateix, durant estos dies s’ha tancat l’accés dels visitants al monument per a poder finalitzar els treballs per a esmenar la precarietat en la qual estava la connexió elèctrica, després de dècades de provisionalitat”, hi ha afegit.

Pel que fa a este punt, la directora general ha explicat que el subministrament elèctric que proveïa el Teatre Romà de Sagunt “tenia un caràcter provisional des de principis dels anys noranta, quan es van fer les obres de rehabilitació d’este monument historicoartístic; una situació que s’havia mantingut fins ara, sense que durant tots estos anys s’haja fet res per corregir esta situació precària”.

En concret, des de llavors el subministrament elèctric s’havia realitzat a través d’una línia aèria, mitjançant torres de mitjana tensió, en unes condicions precàries de seguretat, i també de risc elevat, que s’allunyaven del compliment de la normativa en vigor.

El febrer de l’any 2018 es produïx un canvi de situació, amb la cessió, per part de l’Ajuntament de Sagunt, del centre de transformació del qual partia la línia provisional a l’empresa distribuïdora Iberdrola.

El juliol de 2022, després de la cessió, es tramita un nou contracte de subministrament ‘provisional d’obra’, la duració màxima del qual és de dos anys, la qual cosa implica que, en el cas de no complir el termini provisional establit, que vencia ara en 2024, l’empresa distribuïdora podia ordenar el tall del subministrament elèctric.

Davant d’esta situació, l’actuació que estan duent a terme els servicis tècnics de la Direcció General de Patrimoni, amb una inversió de més de 45.300 euros, permet una connexió elèctrica segura i d’acord amb la normativa, i aconseguix un subministrament elèctric legalitzat més de trenta anys després de la fi de les obres de rehabilitació del teatre.