Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Sectorial d’Infància i Adolescència

Susana Camarero lamenta que el Govern d’Espanya utilitze la política migratòria amb finalitats partidistes i trasllade a les comunitats autònomes una responsabilitat que és de l’Estat

10/07/2024
Susana Camarero lamenta que el Govern d’Espanya utilitze la política migratòria amb finalitats partidistes i trasllade a les comunitats autònomes ...
  • Exigix respostes immediates a l’executiu en la Conferència Sectorial d’Infància i Adolescència davant la crisi migratòria
  • Considera imprescindible per a arribar a un consens que el Govern central reconega l’esforç de les comunitats autònomes en els últims mesos per a atendre l’arribada i acollida de menors migrants

 

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha lamentat que, davant d’un fenomen tan complex com és el migratori, el Govern d’Espanya “utilitze la política migratòria amb finalitats partidistes i trasllade a les comunitats autònomes una responsabilitat que no és nostra i és de l’Estat”.

La vicepresidenta segona del Consell ha oferit este dimecres una roda de premsa per a traslladar la posició de la Generalitat sobre la Conferència Sectorial d’Infància i Adolescència, que se celebra esta vesprada, i en la qual la titular de Serveis de Socials espera poder “debatre i treballar amb serietat una qüestió que és d’Estat i que hauria d’estar al marge del partidisme i de l’interés per traure rèdit polític”.

Susana Camarero ha puntualitzat que en la reunió no es va abordar “en cap cas” el repartiment de menors procedent de Canàries, i ha aclarit que el punt que es va tractar és el repartiment de 20 milions d’euros entre les comunitats autònomes, acordat en 2022, que correspon al 2023.

Sobre este aspecte, ha insistit en la necessitat de revisar i actualitzar les condicions aprovades en 2022, perquè, entre altres raons, “el finançament que aporta el Govern per menor no és suficient i exigim que es pague pel cost real que cada comunitat gasta”.

Política d’Estat

En la seua intervenció, la vicepresidenta també ha recordat que la política migratòria és una política d’Estat, per tant, “hauria d’haver eixit dels focus mediàtics i no haver provocat les tensions de les últimes setmanes”, però, en el seu lloc, “el Govern utilitza la crisi migratòria de Canàries per a fer política”.

Així, ha demanat a l’executiu que explique esta vesprada la seua política migratòria i que trasllade el full de ruta que se seguirà i el que ha fet en els últims anys, i en concret, en els últims 9 mesos, “per a frenar esta catàstrofe humanitària d’arribada massiva de migrants”.

També ha instat el Govern que expose com treballa amb la Unió Europea per a atendre la crisi d’arribada de migrants a Espanya que contrasta amb la reducció dels migrants a Itàlia i Grècia.

Respecte a la reagrupació familiar dels menors, la vicepresidenta segona també ha qüestionat les accions i mesures del Govern central i ha recordat que “l’interés superior del menor porta a fer el possible perquè estiguen amb les seues famílies, i no en un centre”.

Així mateix, la consellera s’ha preguntat quines polítiques seguix l’Administració central per a treballar esta qüestió amb els països d’origen i quines mesures emprendrà per a ajudar els menors en el moment de la seua emancipació, quan facen els 18 anys.

Reconeixement de menors

Per a poder aconseguir un consens, Susana Camarero ha apel·lat al diàleg per a dissenyar una planificació responsable i ha considerat imprescindible que el Govern d’Espanya reconega l’esforç que estan fent les comunitats autònomes en els últims mesos acollint menors, “que el mateix Govern permet que entren entre contingents d’adults”.

Per això, ha assegurat que no es tracta d’un problema de solidaritat per part de les autonomies, sinó de la falta de gestió de l’executiu que “no s’ha molestat a interessar-se per la situació real dels recursos que tenim i no ha ajudat a crear-ne altres nous, ni ha propiciat un debat assossegat”.

Durant els últims 9 mesos han sigut reconeguts uns 80 menors i el cost de gener a juny dels que han arribat arriba als 3,7 milions d’euros, la qual cosa suposa 7 milions fins a final de l’any. “És una falta de respecte, per tant, que es titlle d’insolidàries les comunitats autònomes”, ha subratllat la vicepresidenta.

“Esta situació ens ha obligat a fer contractes d’emergència per a ampliar places concertades i el Govern seguix sense reconéixer-los, a pesar que estem a una capacitat del 170 % del sistema”, ha informat.

Per esta raó, Camarero ha anteposat l’interés dels menors “que mereixen la mateixa dignitat que els que es troben a Canàries, Ceuta o Melilla” i ha reclamat recursos per a “poder atendre’ls com mereixen”.

De la mateixa manera, la titular de Servicis Socials ha mostrat la seua disconformitat amb el tracte del Govern central a les comunitats autònomes en funció del color polític i ha assenyalat que “les que són sòcies del Govern d’Espanya, com Catalunya, i País Basc, sense esperar a la conferència han manifestat la seua negativa a rebre menors i no patixen esta pressió”.

Solidaritat amb Canàries

Susana Camarero ha traslladat a Canàries la seua solidaritat i ha reiterat que per a atallar esta qüestió és necessari que el Govern central “oferisca als canaris i a la resta d’Espanya un full de ruta sobre la seua política migratòria”.

En este sentit, ha indicat que “entenem, sentim i ens posem al costat de Canàries en la crisi migratòria que estan travessant, però és necessari un debat seriós i assossegat per a treballar en una solució d’un problema que no és nou, és un problema del qual fa mesos que parlem en la Conferència d’Infància i en la d’Immigració”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Vicepresidenta segona, Susana Camarero