Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació impartix un curs sobre restauració en la Universidad Centroamericana Simeón Cañas d’El Salvador
- L’IVCR+i aferma la seua posició com a centre de referència internacional en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural
- El curs s’ha centrat en la necessitat de conservar el patrimoni documental custodiat en els arxius històrics
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), dependent de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, ha impartit el curs ‘Nuestros archivos, nuestros tesoros. Introducción a la conservación de libros y material de archivo’ en la Universidad Centroamericana Simeón Cañas (UCA) d’El Salvador.
Esta activitat formativa en col·laboració amb l’UCA s’emmarca en el Programa ACERCA de capacitació per al desenvolupament en el sector cultural de la cooperació Espanyola.
Amb esta activitat, la Generalitat aferma la posició de l’IVCR+i com a centre de referència internacional en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural, al mateix temps que compartix l’experiència acumulada dels seus tècnics, que tenen una formació excel·lent en esta matèria.
El curs ha sigut impartit per la directora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, Gemma Contreras, i s’ha centrat en la conservació del patrimoni documental, tots els documents i materials amb els quals s’escriu la història que està custodiada en els arxius.
En este sentit, ha comptat amb la participació d’arxivistes i bibliotecaris, a més de responsables d’arxius de museus, parròquies o centres de documentació.
En concret, a la cita van acudir tècnics d’institucions tan rellevants com el Museu Marte, la Universidad Centroamericana, la Universidad d’El Salvador, la Universidad Panamericana, el Museu Joh Cortina, la Universidad Pedagógica d’El Salvador, la Corte Suprema de Justicia, Conabúsqueda, Centro para la Paz, la Biblioteca Mercedes Umaña, la Biblioteca Nacional, el Centro Cultural Cabeza de Jaguar, el Archivo Santiago de María o el Archivo San Miguel, entre altres.
A més de les classes teòriques, s’han dut a terme sessions pràctiques sobre neteja de documents o la reparació de xicotets danys i llacunes, entre altres temes d’interés. També s’han fet visites d’aprenentatge a biblioteques (Universidad Centroamericana), museus (Museo de la Palabra y la Imagen) i arxius (Universidad d’El Salvador).
Les sessions s’han desenvolupat al llarg de cinc jornades formatives en les quals es van tractar temes fonamentals sobre el patrimoni documental: els materials d’arxiu, el reconeixement de problemes de conservació i danys, la conservació preventiva, les tintes d’escriptura, els processos de desinfecció, els criteris d’intervenció i les tendències actuals en este camp o les intervencions d’emergència davant una catàstrofe.