Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Els festivals de música Zevra i Medusa de Cullera s’adherixen al protocol contra les violències sexuals en espais d’oci impulsat per Igualtat
- La secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá, i el Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, s’han reunit amb el promotor dels festivals
- L’adhesió inclou el segell ‘Espai lliure de violència sexual’ i un codi QR amb indicacions per a saber com actuar en estos casos
L’empresa promotora dels festivals de música Zevra i Medusa, que se celebren a Cullera, s’ha adherit al ‘Protocol d’actuació contra les violències sexuals en espais d’oci de la Comunitat Valenciana’ impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge per a crear espais lliures d’agressions sexuals en els locals d’oci, festivals i esdeveniments.
En una reunió amb la secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá, i el Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, el promotor d’estos festivals, Andreu Piqueras, ha firmat l’adhesió al protocol de la Generalitat.
Tal com ha explicat Asunción Quinzá, es tracta d’un document que establix “actuacions preventives i operatives cap a la víctima i l’agressor quan es produïsca algun tipus de violència sexual en espais públics i privats d’oci, així com a les entitats que promoguen estes activitats”.
L’adhesió al protocol implica disposar d’un responsable en els locals, festivals o esdeveniments per a coordinar les actuacions que s’han de seguir i al qual s’acudirà en cas que hi haja algun tipus d’agressió sexual.
Per a mostrar i visibilitzar el compromís del sector de l’oci amb la prevenció i lluita de les agressions sexuals, es facilitarà als locals i esdeveniments el segell ‘Espai lliure de violència sexual’.
Així mateix, tindran adhesius amb codis QR perquè puguen tindre’ls en llocs visibles i accessibles per al personal del local, amb un decàleg de pautes d’actuació que s’ha de seguir en estos casos.
La secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat ha indicat que l’objectiu “és facilitar les ferramentes necessàries perquè es puga atendre i informar en els espais d’oci les víctimes de violència sexual, i facilitar-los els contactes telefònics i d’ubicació dels servicis especialitzats”.
Segons els promotors dels dos festivals que se celebren este estiu a Cullera, està prevista l’assistència de 150.000 persones a la tercera edició del Zevra Festival, del 19 al 22 de juliol, i 170.000 assistents a la desena edició del festival de música electrònica Medusa, que tindrà lloc del 7 al 12 d’agost.
Quinzá ha assenyalat que les dades sobre agressions sexuals “indiquen que ens trobem davant d’una qüestió especialment preocupant, un problema en el qual necessitem que tota la societat s’involucre, amb educació, prevenció i posant mitjans i recursos suficients per a l’erradicació de les violències sexuals, que formen part també de la violència sobre la dona”.
En este sentit, la secretària autonòmica ha agraït a l’organització dels festivals la seua “implicació i compromís” amb esta iniciativa i ha fet una crida al sector de l’oci a “sumar-se a la creació d’espais lliures de violència sexual”.
Delictes contra la llibertat sexual
Segons dades del Ministeri de l’Interior, en 2023 es van dur a terme a Espanya 19.981 delictes contra la llibertat sexual, un increment del 15,1 % respecte a l’any anterior. En el cas de la Comunitat Valenciana, estos delictes ascendixen a 2.385, pugen un 8,6 % en relació amb l’any 2022.
Concretament, els centres dona 24 hores van atendre en 2023 un total de 250 dones víctimes d’agressions sexuals, i el 14,9% (36) eren dones menors d’edat. En el 66,5 % dels casos, estes dones van presentar denúncia.
Cal destacar la pròxima posada en marxa de tres nous centres d’atenció integral 24 hores per a víctimes d’agressió sexual que obriran les portes a Alacant, Castelló de la Plana i València abans que finalitze l’any, amb atenció tots els dies de l’any per a la prevenció i atenció integral i interdisciplinària en el marc de les violències sexuals.
Estos tres centres disposen d’un telèfon específic d’atenció a agressions sexuals que es va posar en marxa en març d’enguany, el 900 22 00 22, i que només en tres mesos ha rebut 242 telefonades.
A més, i fins que els centres estiguen operatius, s’han creat oficines mòbils de prevenció i atenció a víctimes d’agressió sexual perquè estiguen presents en festivals de música durant l’estiu, on a més, es repartirà material informatiu dels centres d’atenció a agressions sexuals.