Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Política Industrial

El secretari autonòmic d’Indústria afirma que “el Govern Valencià desenvoluparà per primera vegada una política industrial de clústers”

23/07/2024
El secretari autonòmic d’Indústria afirma que “el Govern Valencià desenvoluparà per primera vegada una política industrial de clústers”
  • Felipe Carrasco presenta en la seu de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) la política de clústers de la Generalitat
  • Anuncia la creació d’un registre d’organitzacions gestores de clústers (OGC) econòmics valencians on hauran d’acreditar-se estes entitats per a poder ser beneficiàries d’ajudes

 

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha presentat en la seu de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) la política de clústers de la Generalitat l’objectiu de la qual és potenciar els existents i ampliar la xarxa d’aquells de base industrial, prioritàriament en les activitats que presenten una alta concentració territorial, amb més nombre d’empreses i en les cadenes de valor de més pes específic en l’estructura productiva.

El secretari autonòmic ha exposat davant la Comissió d’Indústria de la CEV que “és la primera vegada que un govern valencià desenvolupa una política d’este tipus i alineada amb el que estan fent les regions més dinàmiques i industrialment potents d’Europa” i ha afegit que “la nostra finalitat és incrementar de manera significativa la cohesió de l’estructura productiva mitjançant la cooperació d’empreses afins en la producció, a través del reforç conjunt de factors de competitivitat crítics”.

Carrasco ha afegit que esta política “acomplix una de les línies estratègiques establides en el programa del president Carlos Mazón amb la finalitat de preparar el nostre teixit industrial per a incrementar la captació de fons europeus i augmentar la competitivitat”. Un altre eix d’esta política és el Pla Simplifica destinat a reduir les traves burocràtiques a les empreses com a manera, entre altres coses, d’atraure més inversions.

Organització Gestora del Clúster (OGC)

Felipe Carrasco ha anunciat la imminent constitució de l’Organització Gestora del Clúster (OGC) “en la qual haurien de constituir-se els actuals clústers que hauran d’inscriure’s en el nou registre d’organitzacions gestores de clústers econòmics valencians”.

En este sentit ha afegit que “per a la seua inclusió en el registre esmentat i per a poder ser entitats beneficiàries d’ajudes de la Generalitat, les OGC han de complir i acreditar una sèrie de requisits com que l’activitat de l’OGC estiga organitzada entorn d’un mercat, o segment de mercat, objectiu o una branca o sector científic de referència i aconseguir una massa crítica que permetera assegurar la seua competitivitat i visibilitat internacional”.

Felipe Carrasco ha avançat que “el registre d’organitzacions gestores de clústers econòmics valencians dependrà de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i tindrà com a finalitat, entre altres, la inscripció, acreditació i revocació de les entitats OGC”.

També ha recordat que “els clústers són agrupacions geogràfiques d’empreses i institucions especialment relacionades amb sectors productius concrets. La realitat de l’ecosistema industrial valencià se sustenta, de manera important, en una sèrie de clústers nascuts de manera natural en diferents territoris i àrees geogràfiques”.

“De fet -ha matisat Felipe Carrasco- diversos dels clústers que hi ha a la Comunitat Valenciana compten amb una llarga trajectòria i tenen un paper rellevant en les seues respectives cadenes de valor, la qual cosa els situa en una bona posició per a evolucionar cap a un nivell superior de funcions i competències que es traduïsca en la realització d’iniciatives més complexes i de més abast”.

El secretari autonòmic d’Indústria ha continuat explicant que “la política de clústers de la Generalitat se centra -entre altres- en els reptes de la indústria de la Comunitat Valenciana, que són els següents: internacionalització, modernització industrial, eficiència energètica; productivitat, innovació, sostenibilitat econòmica i ambiental i talent”.

“Així mateix -ha afegit Felipe Carrasco- facilitarem la col·laboració entre els clústers, particularment entre els més consolidats. També apostem per millorar la posició internacional dels clústers industrials, tant de les empreses que els componen com del mateix clúster, en el primer cas mitjançant l’augment de les exportacions i en el segon cas mitjançant la participació juntament amb altres clústers en iniciatives d’I+D, aprovisionament de recursos essencials, formació, etc.”.

El secretari autonòmic ha subratllat que “la Generalitat afavorirà l’atracció d’inversió nacional i estrangera a la Comunitat Valenciana mitjançant la creació d’un marc dinàmic facilitador que impulse projectes estratègics industrials”.

“Prova d’això, ha continuat apuntant, és la recent convocatòria que hem llançat per valor de 19,3 milions d’euros per a impulsar projectes estratègics de reindustrialització entre 2024 i 2026. L’objectiu és atraure inversions i generar ocupació que impulsen sectors estratègics o emergents com la producció de semiconductors, les energies renovables o el sector aeroespacial. Estes ajudes van dirigides a empreses i associacions empresarials que estiguen vinculades directament a la indústria valenciana”.

Galeria d'imatges