Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Vicente Martínez Mus anuncia el desbloqueig de la depuradora de Cheste-Chiva per a donar servici a 23.000 veïns
- El conseller destaca que s’ha aconseguit, “després de huit anys en els calaixos”, reactivar les obres d’una infraestructura essencial per a alleujar els aqüífers de la zona i millorar la qualitat de l’aigua que arriba a l’Albufera
- Este projecte disposa d’una inversió de 21 milions d’euros i un termini d’execució de 28 mesos
- El Consell té en marxa un programa d’actuacions de sanejament, depuració i regeneració amb inversions que superen els 70 milions d’euros
El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha anunciat el desbloqueig de la depuradora de Cheste-Chiva, “després de huit anys en els calaixos”, i que donarà servici a 23.000 veïns, així com al teixit industrial dels dos municipis.
Així s’ha pronunciat el titular de Medi Ambient durant la presentació del projecte en l’Ajuntament de Chiva. Martínez Mus ha destacat que la nova infraestructura alleujarà els aqüífers de la zona i ajudarà a millorar la qualitat de l’aigua que arriba a l’Albufera a través de la rambla de Chiva, el Riuet i els barrancs de Canalejas i Sechera.
Els treballs per a desenvolupar esta infraestructura es prolongaran durant 28 mesos i suposen una inversió de 21,5 milions d’euros, que estan cofinanciats en part per la Unió Europea a través del Programa FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027.
El conjunt de les actuacions, pendents des de 2024, suposarà la transformació de les cinc antigues depuradores de Chiva i Cheste en modernes estacions de bombament d’aigües residuals (EBAR), així com la connexió d’activitats i instal·lacions de l’entorn de Cheste. Per a Martínez Mus, així s’aconseguirà “un major volum d’aigua reciclada que es podrà dedicar a usos agrícoles, industrials i de neteja urbana, de manera que alleujarà la pressió sobre els aqüífers de la zona”.
A més, la planta incorporarà les mesures més modernes d’eficiència energètica per a ser més respectuosos amb el medi ambient. Per a fer-ho, també s’han previst les solucions tècniques pròpies de les plantes que s’integren en zona agrícola i s’han incorporat mesures per a la integració en el paisatge, el control de l’impacte en la construcció i el funcionament de la planta.
Tal com ha assenyalat Martínez Mus, esta inversió s’emmarca “en el programa que hem dissenyat en el Consell de Carlos Mazón i que té en marxa inversions per més de 70 milions d’euros repartides en actuacions de sanejament, depuració i regeneració”.
“Amb este projecte, la Comunitat Valenciana manté el seu lideratge a Espanya en depuració d’aigües amb 508 instal·lacions en servici que ens permet depurar 446,86 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any”, ha assegurat.
Per eixe motiu, “quan reclamem infraestructures hídriques que el Govern central té pendents d’executar a la Comunitat Valenciana, ho fem carregats de raons i també de realitats com esta que posen de manifest que ningú pot donar-nos lliçons de com fer una gestió que és exemple i referència en tota Europa”, ha explicat el conseller.
“El Consell no escatimarà en treball, esforç i recursos per a continuar sent líders perquè ja reciclem el 40 % de l’aigua de tota Espanya i acabarem la legislatura pujant el percentatge al 45 %”, ha conclòs Vicente Martínez Mus.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus