Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Descarbonització

Energia autoritza la construcció de 23 instal·lacions fotovoltaiques que aportaran una potència elèctrica superior a 730 megawatts

26/07/2024
  • Més del 70 % de tota la potència autoritzada amb la fita de caducitat del 25 de juliol s’ha aprovat amb l’actual Consell
  • Les plantes autoritzades tindran una capacitat de generació elèctrica superior a 1.400 gigawatts hora a l’any i evitaran l’emissió a l’atmosfera de 638.000 tones de CO₂

 

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Direcció General d’Energia i Mines, ha autoritzat la construcció d’un total de 23 plantes solars fotovoltaiques, que aportaran al sistema elèctric valencià un total de 738 megawatts (MW).

Estos projectes, tal com ha explicat la consellera d’Innovació, Nuria Montes, “disposaven d’uns permisos d’accés i connexió que caducaven el 25 de juliol i estaven embossats en la tramitació administrativa, en un nombre important de casos, des de feia anys. Per això, ha calgut fer un esforç tremend, projecte per projecte, per a tirar-los avant”.

La titular d’Indústria ha posat el valor en “l’enorme esforç” realitzat pel personal de la direcció general d’Energia i els servicis territorials per a aconseguir tramitar a temps les autoritzacions de construcció el termini màxim de la qual, establit per la legislació estatal (RDL 23/2020), vencia el 25 de juliol de 2024.

En este sentit, ha subratllat que més de 984 MW de potència elèctrica ha sigut autoritzada en a penes un any del Consell de Carlos Mazón davant dels 105 MW que el govern del Botànic va posar en marxa en els últims huit anys. En l’actualitat, a Comunitat Valenciana hi ha (segons les dades d’REE) un total de 469 MW instal·lats en total, als quals se sumaran els que s’acaben d’aprovar.

Per a Nuria Montes, “no s’entén la Comunitat Valenciana sense l’energia solar i estem posant tots els esforços a agilitzar processos que ens permeten aprofitar al màxim esta oportunitat”.

En paraules de Montes, el Decret llei 14/2020, de mesures per a accelerar la implantació d’instal·lacions per a l’aprofitament de les energies renovables aprovat per l’anterior Govern, ha resultat ser “clarament insuficient” i ha generat “retards i barreres injustificades que ens han portat a estar en la cua en energies renovables posant en risc les empreses promotores d’energies renovables, que han depositat garanties econòmiques en importants sumes i han invertit multitud de recursos”.

“Tenim el recurs i la tecnologia per a poder transformar l’ecosistema valencià, i així liderar la transició energètica” ha recalcat la consellera, qui s’ha referit a l’acabat d’aprovar decret llei de simplificació com el marc jurídic “necessari i adequat per a aconseguir una transició energètica justa i fiable i garantir així la protecció del territori i medi ambient de la mà dels ajuntaments”.

Electricitat renovable per a més de 550.000 cases

Les instal·lacions autoritzades l’últim any tindran una capacitat de generació elèctrica pròxima a 1.970 gigawatts hora (GWh), amb la qual cosa es podrà proveir el consum elèctric de prop de 554.000 cases (d’acord amb l’informe de l’IDAE sobre consums del sector residencial d’Espanya), de manera totalment neta i renovable, aprofitant un recurs autòcton i abundant en el nostre territori, com és l’energia solar.

A més, a l’utilitzar una font totalment respectuosa amb el medi ambient per a la generació elèctrica s’evitarà l’emissió a l’atmosfera de 828.000 tones de CO₂, és a dir l’equivalent a plantar 9,8 milions d’arbres.

La consellera ha posat l’accent en la contribució de la fotovoltaica a “l’economia local, la reindustrialització, la descarbonització de l’economia i la transició energètica” i ha subratllat les “excel·lents” condicions climàtiques de la Comunitat Valenciana que afavorixen la viabilitat dels projectes fotovoltaics per l’alta radiació solar del territori valencià, la qual cosa permet una major eficiència en la producció energètica “i la mateixa rigorositat de les administracions públiques per a l’autorització d’estos projectes”.

A més, ha recordat que la Comunitat disposa d’un important teixit empresarial associat a les energies renovables (fabricants, enginyeries, etc.) amb “una més que demostrada capacitat de generar riquesa i ocupació de qualitat”.

Les renovables, en la seua opinió, fomenten la independència energètica de la Comunitat, i amb això aporten seguretat de subministrament elèctric i preus baixos, la qual cosa millora la competitivitat en el teixit empresarial valencià, “que ha vingut patint les conseqüències de la crisi dels preus energètics derivada de la guerra d’Ucraïna”.

Talls de veu relacionats