Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Hospital Doctor Balmis obté un premi nacional per la seua intervenció psicològica en pacients amb asma greu

- La unitat d’asma greu ha sigut guardonada en el Congrés de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica
- Este dispositiu assistencial ha suposat el germen d’una nova associació de pacients recentment formalitzada a Alacant
La unitat d’asma bronquial greu de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis ha rebut el Primer Premi a les millors pràctiques en qualitat assistencial en el 57 Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), pel projecte ‘Intervenció psicològica en asma greu: de la teoria a la pràctica’.
La unitat compta, gràcies a la col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), amb la figura del psicòleg clínic integrat en l’equip multidisciplinari des de fa cinc anys. Així, la psicòloga María José Zamora du a terme una intervenció psicoterapèutica que s’oferix a tots els pacients de manera complementària al tractament mèdic.
L’asma greu no controlat suposa menys d’un 10 % de tota la població de persones amb asma i és aquell que no respon als tractaments habituals, per la seua complexitat i comorbiditats.
“Entre estes comorbiditats simultànies, com poden ser l’obesitat o l’apnea del son, les més freqüents són els trastorns de l’esfera psicoafectiva, que interferixen en la qualitat de vida de pacients i familiars i suposen un mal control de la malaltia”, ha explicat la doctora Cleofé Fernández, pneumòloga responsable de la unitat, integrada també per la pneumòloga Mar García.
Per a donar una resposta adequada a esta realitat, es va implantar un programa sistemàtic d’intervenció psicològica que inclou una consulta presencial individual i la teràpia grupal en línia. L’objectiu és facilitar a cada pacient l’adaptació a la malaltia, aportar-li estratègies d’afrontament davant la malaltia crònica, així com potenciar els seus recursos i implementar en estos noves habilitats. Esta part grupal es compon de huit sessions teoricopràctiques setmanals, en les quals s’aborden temes com l’ansietat en l’asma, la regulació emocional, la solució de problemes o l’autocura.
“Fins hui, hem realitzat deu edicions d’esta teràpia grupal amb molt bons resultats”, ha subratllat la psicòloga de la unitat, María José Zamora, “atés que, després d’avaluar la intervenció al cap de sis mesos i a l’any, els pacients amb asma greu han millorat els nivells d’ansietat, depressió, síndrome d’hiperventilació i qualitat de vida”. Per tant, la SEPAR reconeix amb este guardó que es tracta d’una experiència que optimitza el benestar psicofísic de les persones afectades i contribuïx a millorar el control de la malaltia.
Tant és així que, per iniciativa de pacients, la psicòloga ha incorporat una sessió mensual en línia en la qual es treballen altres continguts psicoeducatius i també es duen a terme tallers mensuals presencials d’atenció integral al pacient amb asma, que compten amb la participació d’especialistes en nutrició, fisioteràpia i rehabilitació, entre altres disciplines.
“Cal destacar que la xarxa de suport creada entre els pacients, que han entrat en contacte arran de la unitat monogràfica, ha suposat el germen d’una nova associació, acabada de formalitzar a Alacant, Associació de Pacients amb Asma - Grup d’Asma Greu d’Alacant (ASAPA GAGA), que forma part de la Federació Espanyola d’Associacions de Pacients Al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries (Fenaer)”, ha remarcat la doctora Fernández.
Unitat especialitzada d’asma greu
La unitat d’Asma Bronquial Greu està adscrita al servici de Pneumologia, el cap del qual és el doctor Luis Hernández. Va ser acreditada en 2015 per la SEPAR com a unitat d’asma i té nivell d’especialitzada des de fa dos anys. Es tracta de l’única unitat de la província d’Alacant que obté este segell i la tercera a la Comunitat Valenciana.
La designació com a unitat especialitzada exigix, entre altres requisits, comptar amb un nombre elevat de pacients atesos, així com la coordinació amb altres especialistes. “En este dispositiu assistencial monogràfic fem seguiment a més de 300 pacients amb asma greu. El personal d’Infermeria juga un paper fonamental i també intervenen altres especialitats, com Al·lergologia, Otorrinolaringologia, Farmàcia, Immunologia, Pediatria, Rehabilitació i la ja comentada Psicologia”, ha conclòs la doctora Fernández.