Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Europa

La Comunitat Valenciana entra en el grup de les 30 regions europees que més recursos obté del programa Horitzó Europa amb 300 milions d’euros per a projectes d’I+D

04/08/2024
  • El retorn aconseguit per la Comunitat Valenciana és de prop de l’1% de tots els recursos assignats fins al moment als Estats membres
  • Nuria Montes: “Els retorns obtinguts posen en relleu la qualitat científica i tecnològica de les propostes en les quals participen les empreses i entitats de la Comunitat Valenciana

 

La Comunitat Valenciana ha aconseguit els 300 milions d’euros de finançament per a projectes d’I+D en els primers dos anys i mig del 9é Programa Marc d’I+D de la Unió Europea, Horitzó Europa, la qual cosa la situa en el grup de les 30 regions europees (entre les 206 que hi ha) que més recursos obtenen d’este programa europeu.

“El programa Horitzó Europa és un programa molt competitiu que prima l’excel·lència dels projectes presentats, la qual cosa posa en relleu la qualitat científica i tecnològica de les propostes en les quals participen les empreses i entitats de la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat la consellera d’Innovació, Nuria Montes.

En esta línia, ha destacat que “mentres que en l’anterior programa marc la Comunitat necessitava presentar entre set i huit propostes per a obtindre finançament, ara aconseguim que ens aproven una de cada cinc propostes”.

En l’anterior programa marc (Horitzó 2020), el retorn obtingut per la Comunitat Valenciana en els set anys va ser de 526 milions d’euros, “per la qual cosa la xifra actual aconseguida, abans del tercer any d’Horitzó Europa, ens fa ser optimistes respecte a l’objectiu que ens havíem proposat, que és arribar als 667 milions d’euros de fons europeus”, ha assenyalat la màxima responsable d’Innovació.

Segons les dades facilitades pel Centre per al Desenrotllament Tecnològic i la Innovació (CDTI) i per la Comissió Europea, els retorns obtinguts per la Comunitat Valenciana en este període de temps representen prop de l’1% de tots els recursos assignats fins al moment als Estats membres.

Entre 2021 i mitjan 2024 les universitats, empreses, centres tecnològics i d’investigació, així com altres entitats públiques i privades (administracions, fundacions, etc.) de la Comunitat Valenciana han participat en més de 600 projectes.

Nuria Montes ha destacat el creixement de contribució del sistema universitari valencià, amb el 36 % dels fons europeus aconseguits (un 4,5 % més que en el programa marc anterior), la dels centres tecnològics amb un 15 % (un 2,2 % més que en H2020), així com la important aportació de les empreses de la Comunitat Valenciana que, a pesar de la seua xicoteta grandària mitjana, protagonitzen el 33 % del retorn.

El 71,5 % de tots els recursos obtinguts s’han destinat al desenrotllament de projectes per a millorar la competitivitat industrial europea en àrees com la salut, l’alimentació, la digitalització, l’energia o la mobilitat entre altres.

Suport d’Ivace+i

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), a través del seu conveni amb el CDTI, difon entre l’ecosistema d’innovació de la Comunitat Valenciana este programa marc d’investigació i innovació de la Unió Europea a través de jornades informatives i mitjançant l’Enterprise Europe Network (Seimed).

En eixe sentit, Ivace+i lidera a la Comunitat Valenciana la xarxa Seimed, la major xarxa de suport a les pimes amb projecció internacional a través de la qual ajuda les xicotetes i mitjanes empreses en la preparació de propostes, en la busca de finançament o de consorcis europeus perquè puguen participar en projectes d’investigació i desenrotllament tecnològic.

En el període 2021-2023 Ivace+i ha assessorat prop de 600 pimes en la preparació de propostes, ha atés més de 1.700 empreses en les seues diferents jornades formatives i ha ajudat prop de 70 empreses participants a sol·licitar finançament europeu per al seu projecte.