Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
#SaguntaEscena41

Sagunt a Escena obri la seua 41 edició amb un programa icònic de Nacho Duato

31/07/2024
Sagunt a Escena obri la seua 41 edició amb un programa icònic de Nacho Duato
  • La companyia del prestigiós coreògraf valencià inaugura el festival amb tres de les seues peces més conegudes: Jardí Tancat, Duende i Na Floresta
  • La recentment formada companyia recupera part del seu repertori i forma jóvens ballarins

 

El festival Sagunt a Escena, organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), inicia la seua 41 edició dijous que ve, dia 1, amb la dansa de Nacho Duato. Un programa triple alçarà el teló de l’històric festival, cita cultural ineludible en l’estiu de la Comunitat Valenciana.

La directora artística del festival, Inma Expósito, en declaracions recents ha destacat el caràcter “evocador i estimulant” d’un art com la dansa, “una acumulació de bellesa intensa i naturalesa poètica que emana del cos dels ballarins”.

La CND (Compañía Nacho Duato) va iniciar la seua marxa fa a penes dos mesos en el Teatre Principal d’Alacant. Recala ara en el Teatre Romà per a oferir tres de les coreografies que van ajudar el jove Duato, que les va compondre, a afermar el seu camí creatiu i a consolidar el seu nom com a referent de la creació dansística a escala mundial.

En Jardí Tancat la veu de María de la Mar Bonet interpreta cants populars al·lusius a les faenes de la terra i la mar, tots acompanyats d’una bella música composta per la mallorquina.

En Duende, Duato se servix de la música de Claude Debussy per a recrear de manera lúdica els diferents significats de la paraula que li dona nom: tindre duende com a sinònim d’encant personal, o màgia en l’art flamenc; o els follets dels contes infantils; o els que habiten en la imaginació de les persones supersticioses.

Finalment, Na Floresta és un tríptic musical que recrea la bellesa de les selves amazòniques, i arreplega directament del folklore l’essència de la seua esplendor. Una energia apassionada recorre este treball, creat a través de seqüències plenes de contingut i fluïdesa que comuniquen un sentiment d’íntima relació amb la naturalesa.

Duato va dirigir la Compañía Nacional de Danza durant 20 anys (1990-2010), i la va situar entre les formacions més demandades del panorama internacional. Amb esta companyia va girar extensament pels cinc continents amb peces tan memorables com White Darknes, Castrati, Arenal o Herrumbre.

Entre les nombroses distincions que ha collit al llarg de la seua carrera es troben la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts en 1998; el Premi Benois de la Danse, atorgat per la International Danse Association en l’òpera de Stuttgart, per la seua coreografia Multiplicidad, formas de silencio y vacío, en 2000; el Premi Nacional de Dansa, en la modalitat de creació, en 2003, o el Premi Max d’Honor, en 2020.

Entre 2011-2014 va ocupar el càrrec de director artístic del Ballet Mikhailovsky de Sant Petersburg. Així mateix, entre 2014-2018 Duato va ser director artístic de l’Staatsballett de Berlín i coreògraf resident en el Teatre Mikhailovsky, on va retornar com a director artístic en 2019.

Festa de benvinguda

La jornada d’inauguració es completa amb l’actuació en la pujada al castell de Trumpetz. Els músics valencians Albert Niñerola i Toni Benlloch animaran la vetlada després de la representació de la CND amb el seu accent pròxim al house, al jazz i la música de club. Una cita oberta a tot el públic que suposa l’arrancada de l’Off Romà, programa gratuït del festival per diferents espais de la ciutat.

Una mascletà de versos, moviments i música accessible

El dia 2 continua el programa amb la Mascletà poètica de Visitants. La històrica formació de Vila-real posa totes les seues arts al servici d’una proposta que se servix de múltiples llenguatges i busca la complicitat i participació del públic.

La performance s’estrena en la Glorieta a les 22:30 hores. Juntament amb els sis intèrprets, un muntatge ple de detalls lumínics, escènics i sonors activarà la màgia d’una proposta que, a més, compta amb mesures d’accessibilitat: habilita espais específics i preferents per a persones amb discapacitat, aporta descripcions auditives, recepcions i explicacions prèvies amb materials especials per a les diferents necessitats, així com l’acompanyament d’un professional de l’equip per a dur a terme esta iniciativa.

Sagunt a Escena és un festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i l’àrea de Teatres de la Diputació de València. En la seua 41 edició, se celebra de l’1 al 25 d’agost de 2024 en el Teatre Romà i altres espais de Sagunt.

El festival compta amb el patrocini de Sagunt és Viu; la regidoria de Turisme de Sagunt; Turisme Comunitat Valenciana; Caixa Popular; l’Autoritat Portuària de València; Saggas i Fertiberia. A més, col·laboren Adetursa; NPS; Valencia Plaza; Coca-Cola; Rodalia Renfe; Adif i Tiendas de la Estación.

Galeria d'imatges