Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Projecte d’innovació

Ivace+i dona suport al desenrotllament d’un nou teixit sostenible, polivalent i amb propietats millorades, fabricat a partir de plàstic reciclat

03/08/2024
  • El centre tecnològic AITEX, en cooperació amb l’empresa de Cocentaina Textiles Joyper, desenrotlla este producte d’alt valor afegit
  • La combinació d’atributs del nou teixit permet destinar-lo a aplicacions industrials i comercials sense necessitat de modificar-lo

 

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, finança el desenrotllament d’un nou teixit polivalent i multifuncional amb capacitat d’adaptar-se a diferents camps d’aplicació a partir de PET reciclat, un tipus de plàstic d’ús habitual en envasos alimentaris.

L’objectiu és obtindre un producte versàtil i sostenible, amb propietats tècniques millorades, a través de la combinació de diferents matèries, del desenrotllament d’estructures tèxtils avançades i de la implementació de processos de teixidoria.

El projecte, denominat TOTALTEX, està liderat per l’empresa alacantina Textiles Joyper en cooperació amb el centre tecnològic AITEX i té finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

A través d’esta iniciativa, es pretén potenciar l’economia circular en la indústria tèxtil, si bé l’avantatge diferencial radica en l’obtenció d’un teixit polivalent que és capaç d’adaptar-se a diferents tipologies d’ús sense necessitat de modificar les seues característiques.

Amb este objectiu, se sotmet el PET reciclat a diferents processos que transformen este material en un teixit sintètic al qual se li conferixen propietats avançades com són l’alta resistència, sostenibilitat, suavitat, estabilitat, transpirabilitat i solidesa. El resultat és un producte d’alt valor afegit al qual es distingix per la seua qualitat i versatilitat davant d’altres alternatives ja existents en el mercat.

Per a optimitzar els atributs d’este teixit s’ha aplicat una metodologia de desenrotllament iterativa, que comprén proves experimentals i anàlisis quantitatives per a identificar les configuracions de matèries i processos més eficaços per a aconseguir les propietats desitjades. És precisament la combinació d’estes característiques tècniques la que possibilita que el teixit resultant oferisca un rendiment superior i versàtil en diverses aplicacions industrials i comercials.

En la fase final de desenrotllament

Després de dos anys de treball, el producte es troba en la fase d’optimització final per a acabar de cohesionar les diferents característiques tècniques de manera adequada i en la qual es determinarà si complix amb tots els objectius establits a l’inici del projecte.

Al capdavant d’esta iniciativa se situa Textiles Joyper, empresa radicada a Cocentaina que centra la seua activitat en la fabricació de teixits per a la decoració de la llar. Així mateix, el centre tecnològic AITEX ha aportat la seua experiència en el desenrotllament de projecte, a més de la seua capacitat per a fer proves a escala de laboratori, la qual cosa reduïx la quantitat de matèries preval i recursos invertits en el procés d’I+D+i.

En concret, la participació d’AITEX ha comprés tasques com el texturat de fils, el desenrotllament de millores en les estructures tèxtils empleades, la realització de proves de teixidoria de calada i caracteritzacions sobre matèries i teixits.

TOTALTEX s’alinea amb les conclusions del Comité d’Innovació en Economia Circular, que aposta per la incorporació de criteris d’ecodisseny perquè els productes siguen més duradors i fàcils de reparar, actualitzar i reciclar i incorporen més percentatge de materials reciclats, sostenibles i de proximitat.
Així mateix, el projecte s’emmarca en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.