Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Hospital Provincial de Castelló participa en la formació en salut mental de docents i professionals d’orientació educativa
- Es tracta d’un programa de formació impulsat per les conselleries d’Educació i Sanitat
- La finalitat és que el personal docent estiga capacitat per a detectar, intervindre i derivar l’alumnat amb possibles problemes de salut mental
L’Hospital Provincial de Castelló ha participat en un programa de formació en salut mental de docents i professionals de l’orientació educativa, una iniciativa posada en marxa per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació juntament amb la Conselleria de Sanitat per a donar resposta a les necessitats formatives de professionals de l’educació en matèria de salut mental i addiccions.
En concret, especialistes de Psiquiatria de l’Hospital Provincial de Castelló han impartit la formació específica al personal educador sobre aspectes relacionats amb la salut mental perquè sàpien com detectar, intervindre i derivar als dispositius adequats els escolars que puguen presentar possibles problemes de salut mental.
En estes sessions formatives s’han abordat temes de gran interés com els trastorns de la conducta alimentària, la depressió i ansietat, el trastorn per dèficit d’atenció, els trastorns de conducta i l’espectre autista.
El programa formatiu ha comptat amb la participació dels psiquiatres Juan Pablo Carrasco i Carla Ramos, així com l’orientadora de l’Hospital de Dia Infantil del Provincial, Nieves Carrasco, i el doctor en Educació per la Universitat Rovira i Virgili, Guillermo Legorburo, especialista en intervencions educatives per a la prevenció de violència en l’aula.
Recursos assistencials
Este programa ha permés donar a conéixer els recursos assistencials que hi ha en la província de Castelló per a atendre població infantil i juvenil amb trastorns mentals.
Així, l’Hospital Provincial ha sigut pioner durant anys en el desenrotllament dels recursos per a l’atenció de la salut mental infantojuvenil amb la posada en marxa d’una consulta externa per al seguiment intensiu de menors amb trastorn mental greu i la creació, l’any 2010, del primer Hospital de Dia de la Comunitat que atén adolescents amb trastorns mentals i que és l’únic en el qual col·laboren conjuntament les conselleries d’Educació i Sanitat.
El Consorci, a més, té l’única sala d’hospitalització de salut mental infantojuvenil en la qual poden ingressar pacients en edat pediàtrica i fins als 18 anys. Esta característica la fa única a la Comunitat Valenciana.
A tots estos dispositius pioners se suma la Unitat de Trastorns Alimentaris, que en els seus prop de 26 anys de trajectòria ha atés més de 4.500 persones.
Augment del nombre de casos
Segons ha explicat la doctora Carla Ramos, “cada vegada s’atenen més casos de trastorns d’ansietat i de depressió, autolesions, temptatives de suïcidi i trastorns de la conducta alimentària”.
“L’edat d’inici d’alguns dels trastorns està disminuint, com ocorre en el cas dels alimentaris, que actualment es diagnostiquen en edats molt primerenques i amb un pic d’incidència als 12 anys, coincidint amb l’inici de l’ESO i el pas als instituts. Per això la importància d’iniciatives formatives que pretenen detectar i previndre casos”, ha afegit l’especialista.