Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Centre del Carme de València estrena per primera vegada a la Comunitat Valenciana una pel·lícula en llengua quítxua
- El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) projecta Willaq Pirqa, una de les poques produccions peruanes existents en quítxua
- El claustre gòtic del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) aconseguix el ple total el primer dia de projeccions de Cinema d’Estiu
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), presenta per primera vegada a la Comunitat Valenciana una pel·lícula en llengua quítxua dins del cicle Cinema d’Estiu.
Willaq PIRQA, el cine de mi pueblo (2022), del director César Galindo, és una de les poques produccions cinematogràfiques que hi ha en el món en llengua quítxua. El film, que es projecta en versió original subtitulada, es podrà veure el dijous 8 d’agost en el claustre gòtic del Centre del Carme de València.
Després del ple total del primer dia de projeccions, el passat 1 d’agost, el cicle Cinema d’Estiu centrat en la comèdia del continent americà i comissariat per Daniel Gascón, arriba a la seua segona setmana de projeccions amb títols variats.
Segona setmana de Cinema d’Estiu
El dimarts 6 d’agost es presenta Párpados azules (2007), un dels títols més premiats que es podran veure en Cinema d’Estiu, guardonada en els festivals de Sundance, Guadalajara, Sant Sebastià, Miami i Lleida.
La timidesa extrema i la soledat que comporta Párpados azules estan en el centre d’esta comèdia melancòlica, dolça i carent, curiosament, de tota èpica.
El dimecres es projectarà un títol de Greg Mottola, Adventureland (2009), on es percep el millor dels 80, jóvens desperts, que lligen, pensen, escolten i compartixen els seus somnis.
El dijous 8 arriba Willaq Pirqa (2022), una sort de versió de Cinema paradiso que conta la història d’un xiquet humil dels Andes que descobrix el cine. Willaq Pirqa, traduïble com a ‘paret que comunica’, es referix a esta obstinació de salvar la dificultat, no solament de la llengua, parlada en quítxua, sinó de descobrir altres mons i de retratar emocions d’un poble indígena i transmetre-les.
El divendres 9 d’agost és el torn dels còmics americans per excel·lència, al capdavant d’ells, Albert Brooks, guionista i realitzador dels seus propis films, dona una visió més que precisa d’Amèrica del Nord, caracteritzada per la seua falta d’intel·lectualisme, les preocupacions banals dels seus personatges, les seues neurosis menys profundes.
Mother (1996) reunix una estranya parella formada per Brooks, un escriptor amb problemes sentimentals, i sa mare, una magistral Debbie Reynolds.
El dissabte 10 d’agost es projecta una comèdia hispanocubana que en el seu moment va arrasar en taquilla i va arribar a tothom: Vampiros en la Habana (1985). Juan Padrón, el seu director, imagina una trama on unes bandes mafioses de vampirs es veuen atrapades en plena revolució dels anys 30, a ritme de conga i al so del gran Arturo Sandoval.
La segona setmana de Cinema d’Estiu acaba el diumenge 11 d’agost amb Hellzapoppin (Loquilandia, 1941). Un film fabricat a Hollywood que, no obstant això, es va atrevir a trencar totes les regles del cine convencional. Basat en un musical de Broadway, reunix una torrencial i absurda col·lecció de gags absurds que boicoteja un trillat romanç, despreocupat del bon gust.
Loquilandia ha quedat com una obra insòlita que fascina, mentres t’aclapara amb seqüències divertides sense detindre’s a pensar en la seua causa i efecte.