Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Les rebaixes d’impostos i les mesures de simplificació administrativa de la Generalitat impulsen l’economia valenciana en el primer semestre de l’any
- L’augment del 2,4 % en l’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEA) en el segon trimestre de 2024 se situa per damunt de l’1,5 % de la mitjana nacional
- La inversió estrangera directa creix un 14,3 % a la Comunitat Valenciana en contrast amb la caiguda a Espanya del -9,7 %
- Les afiliacions a la Seguretat Social a la Comunitat escalen a xifres rècord després de quatre mesos consecutius d’increment i al juliol es van situar en 2.160.211
La Comunitat Valenciana ha mostrat un rendiment econòmic notable durant el primer semestre de 2024, amb diversos indicadors de conjuntura clau que superen la mitjana nacional. El creixement més gran del PIB, el rècord en les afiliacions a la Seguretat Social, les inversions estrangeres o el dinamisme en sectors econòmics clau, com la construcció i els servicis, situen la Comunitat en una posició destacada entre les economies regionals amb millor evolució en els últims mesos.
Esta millora en l’acompliment de l’economia valenciana coincidix amb el desplegament de les mesures econòmiques posades en marxa pel nou Consell per a dinamitzar l’activitat econòmica, iniciatives els eixos de les quals són la simplificació administrativa, l’aposta per l’atracció d’inversions productives o l’alleujament de la pressió fiscal de l’etapa anterior, entre altres.
A estes s’unix, a més, l’aposta pel turisme com un dels sectors clau de l’economia regional, tal com ho demostren les xifres històriques en l’arribada de turistes estrangers i el gasto que han fet estos, o l’acceleració en l’últim any de l’execució per part del Consell dels fons europeus a la regió.
La millora del clima econòmic propiciat amb estes iniciatives té un reflex nítid en la confiança empresarial. L’augment del 2,4 % en l’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEA) en el segon trimestre de 2024 se situa per damunt de l’1,5 % de la mitjana nacional i consolida la millora del trimestre anterior en la percepció de les empreses valencianes sobre el comportament general de l’economia en els pròxims mesos.
Esta dada situa la Comunitat en el grup de les quatre regions amb més creixement d’este indicador. La posada en marxa recent del Pla Simplifica pretén reforçar i consolidar eixa percepció, perquè crea un clima propici per al creixement econòmic.
Pel que fa a la inversió estrangera directa (IED) a la Comunitat Valenciana, esta va créixer un 14,3 % en taxa anual en contrast amb la caiguda registrada pel conjunt d’Espanya (-9,7 %), segons arreplega l’últim butlletí econòmic de l’IVIE sobre l’economia regional. L’acumulat de 2023 situa la IED a la Comunitat en la xifra rècord de 3.375,4 milions d’euros, que supera en més d’un 60 % la inversió de 2022 i triplica la de 2021.
Avanç sòlid del PIB
Pel que fa al creixement econòmic, durant el primer trimestre de 2024 la Comunitat Valenciana va registrar un augment del PIB del 2,6 % interanual, superior al 2,4 % de la mitjana nacional. Això reflectix un ritme més elevat de creixement de l’economia valenciana en relació amb la mitjana després de sis trimestres amb creixement inferior.
L’últim informe del BBVA Research sobre la situació econòmica de la Comunitat Valenciana va destacar acceleració econòmica durant els últims mesos, amb una millora generalitzada i més intensa en les àrees urbanes de la capital enfront de l’estancament dels principals països europeus. De fet, la Comunitat Valenciana és, per darrere de Madrid, l’economia amb un PIB que supera ja, en un grau elevat, el d’abans de la pandèmia.
Pel que fa al mercat laboral, les afiliacions a la Seguretat Social a la Comunitat Valenciana han escalat a xifres rècord. Al juliol, es van incrementar un 0,1 % més fins a aconseguir la xifra de 2.160.211 afiliacions. Esta és la xifra més gran d’afiliacions per quart mes consecutiu a la Comunitat Valenciana des que es tenen dades i respon al clima de confiança i estabilitat creat pel Consell.
En contrast amb la fortalesa del mercat laboral valencià, que en termes interanuals és, junt amb Andalusia, la regió en la qual més descendix l’atur registrat (-13.982, -4,3 %), les últimes xifres d’afiliació a Espanya reflectixen un retrocés en l’ocupació.
Rècord turístic
Sectors com la construcció i els servicis, sobretot els vinculats al turisme, han sigut el principal motor d’eixe creixement de l’afiliació. En concret, l’hostaleria i el comerç continuen sent els principals tractors de l’afiliació des que va començar l’any, en línia amb el segon semestre de 2023.
L’entrada de turistes internacionals ha marcat una nova fita amb 5.309.844 turistes internacionals en el primer semestre, un 19,9 % més que en el mateix període de 2023. El gasto que han fet ha sigut també històric en créixer un 28 % en taxa interanual, entre els avanços més importants a Espanya, fins als 6.436 milions d’euros; augment. Sobre este tema, l’informe més recent de BBVA Research va apuntar que el gasto amb targetes estrangeres en els seus TPV va augmentar un 27,5 % interanual en el primer trimestre de 2024, enfront del 20,9 % a Espanya.
Este estudi destaca, precisament, com una de les claus de l’avanç de la desestacionalització del turisme a la Comunitat Valenciana. Este hivern passat es va incrementar el nombre de places hoteleres fins a nivells pròxims a la prepandèmia i els nivells d’ocupació van ser sensiblement més elevats.
Esta tendència prosseguirà en els pròxims mesos atesos els compromisos d’inversió anunciats pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, que arriben als 8.000 milions, tant per la instal·lació de nous projectes com pel reforç dels que ja tenen la seu en el territori.