Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Urbanisme

La Generalitat concedix 384.000 euros a municipis de la Comunitat Valenciana per a la redacció de plans especials de minimització d’impactes territorials

12/08/2024
  • El director general d’Urbanisme destaca que l’objectiu “és evitar o disminuir els efectes perniciosos sobre el territori i el medi ambient de les vivendes construïdes en sòl no urbanitzable, comú o protegit”

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori concedirà 384.000 euros a municipis de la Comunitat Valenciana per a la redacció de plans especials de minimització d’impactes territorials (PEMIT).

Tal com ha explicat el director general d’Urbanisme, Paisatge i Avaluació Ambiental, Miguel Ángel Ivorra, amb esta iniciativa es perseguix “evitar o disminuir els efectes perniciosos sobre el territori i el medi ambient de les vivendes construïdes en sòl no urbanitzable, comú o protegit”.

Amb este tràmit, que es convoca anualment, es permet als ajuntaments de la Comunitat Valenciana sol·licitar les subvencions per a l’elaboració dels documents urbanístics relacionats amb la minimització d’impactes territorials. En concret, en esta convocatòria s’han concedit 28 ajudes a ajuntaments de fins a 20.000 habitants. En definitiva, s’han concedit nou subvencions per un import total de 90.000 euros; 16 per un import de 240.000 euros i tres subvencions que ascendixen a 54.000 euros.

Així mateix, els ajuntaments beneficiats per estes subvencions són: Parcent, Vilamarxant, Barx, Godelleta, Macastre, l’Alcúdia de Crespins, Betxí, Borriol, la Nucia, Albalat dels Tarongers, Catral, Benifairó de la Valldigna, Rafelguaraf, la Font d’en Carròs, Finestrat, Bocairent, Alginet i San Fulgencio.

Per a acollir-se a estes ajudes és necessari que hi haja nuclis de vivendes amb una densitat igual o superior a tres vivendes per hectàrea i estiguen implantats sobre àmbits de sòl no urbanitzable, comú o protegit. Les ajudes es concedixen en funció del nombre de vivendes existents en cada nucli.

A més, entre els requisits per a poder participar d’estes ajudes s’especifica que les finques a on se situen les vivendes hagen sigut construïdes amb anterioritat al 20 d’agost de 2014.

La regularització d’este tipus de vivendes es du a terme a través dels plans especials de minimització d’impactes territorials (PEMIT), previstos en la Llei d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge (TRLOTUP), i que són dissenyats i proposats pels ajuntaments dels municipis on se situen.

Per a Miguel Ángel Ivorra, “l’administració ha de ser motor i exemple en matèria d’urbanisme i cura del medi ambient i per eixe motiu, la Conselleria de Medi Ambient posa en marxa estes ajudes per a facilitar esta tasca als municipis”.