Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

La Generalitat i el Govern de Múrcia col·laboren en els projectes ‘LIFE Cerceta Pardilla’ i ‘Territorio Tortuga’

20/08/2024
La Generalitat i el Govern de Múrcia col·laboren en els projectes ‘LIFE Cerceta Pardilla’ i ‘Territorio Tortuga’
  • El conseller Martínez Mus es reunix amb el conseller de Medi Ambient de la Regió de Múrcia per a formalitzar la col·laboració de les dos comunitats en la recuperació i en la conservació del medi ambient
  • La Comunitat Valenciana ha cedit a la Regió de Múrcia 56 exemplars de rosseta en els dos últims anys
  • El Centre de Recuperació de Fauna del Saler és el de més cria en captivitat de rosseta d’Espanya

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha mantingut una trobada amb el conseller de Medi Ambient, Universitats, Investigació i Mar Menor de la Regió de Múrcia, Juan María Vázquez, per a analitzar el desenrotllament dels projectes conjunts ‘Life Cerceta Pardilla’ i ‘Territorio Tortuga’, dos línies de col·laboració per a la recuperació de fauna i espècies amenaçades.

Martínez Mus, que ha estat acompanyat del secretari autonòmic de Medi Ambient, Raúl Mérida, ha assenyalat que en estos moments la Generalitat i la Regió de Múrcia “treballen en diversos programes de recuperació de fauna que permeten la cria en captivitat de tortugues nounades per a augmentar la supervivència i el retorn d’estes als seus hàbitats, una vegada superat el primer any, i la cria i la introducció de rosseta”.

Segons ha anunciat el conseller, esta col·laboració entre les dos comunitats autònomes en projectes per a la recuperació i la conservació del medi ambient es formalitzarà a través d’un memoràndum d’entesa que s’ha acordat este dimarts i que les dos regions firmaran pròximament “per a establir uns principis de cooperació entorn de la cura del medi ambient, la sostenibilitat i el canvi climàtic”.

L’objectiu d’este acord és crear un marc de col·laboració per a projectes actuals i iniciatives futures que abastarà diverses àrees, com la gestió d’hàbitats i espècies, programes d’educació i sensibilització ambiental, investigació i monitoratge, així com la cooperació en la busca de finançament i recursos per a dur a terme els projectes.

Niu de tortuga babaua

El conseller ha visitat un niu de tortuga babaua a La Manga del Mar Menor, a on ha destacat el programa conveniat per al tractament de tortugues encallades, en què la Generalitat i universitats valencianes col·laboren en el Protocol d’atenció a nius de tortugues.

Per a dur a terme estes accions, “la Fundació Oceanogràfic també té un paper clau en l’assessorament, assistència tècnica i divulgació d’actuacions, així com en la investigació i la conservació del medi marí”, ha indicat.

Així mateix, Martínez Mus ha destacat “la importància d’apostar per la reintroducció d’aus, especialment les aquàtiques més amenaçades”. Així, des de 2023, i dins del projecte ‘LIFE’, s’han cedit 56 exemplars de rosseta nascuts en captivitat en el Centre de Recuperació de Fauna del Saler, que s’han introduït en la Llacuna de les Moreres i els Saladars de Guadalentín.

El titular de Medi Ambient ha recordat que esta espècie “està en perill crític” i que el Centre de Recuperació de Fauna del Saler és clau per a tractar de revertir la situació, ja que és el de més cria en captivitat d’Espanya, la qual cosa permet cedir exemplars a altres comunitats autònomes com Múrcia, Castella-la Manxa, Madrid i Catalunya.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Conseller Vicente Martínez Mus