Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Mazón destaca la creació de 22 unitats de salut mental en centres educatius per a “avançar en la detecció i prevenció en edats primerenques”
- Ressalta que el Consell “actua amb fets per a donar resposta a un problema d’absoluta prioritat en la societat”
- Assenyala que este programa pioner a Espanya comptarà inicialment amb 56 professionals de Psicologia que dependran dels servicis de Salut Mental de cada departament de Salut
- Recorda que la Generalitat destinarà 724 milions d’euros durant esta legislatura per al Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat la pròxima creació de 22 unitats de detecció precoç de salut mental que actuaran a partir del pròxim curs en els centres educatius per a “detectar, orientar i fer el seguiment de casos amb la finalitat de garantir l’atenció de l’alumnat des d’edats primerenques”.
Estes unitats estaran constituïdes inicialment per 56 professionals de la psicologia que dependran dels servicis de Salut Mental de cada departament de Salut de la Comunitat Valenciana. Entre les seues funcions es troben l’orientació al professorat, així com la intervenció inicial a l’escola i la gestió dels casos que han de ser atesos finalment per les unitats de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència.
El cap del Consell ha explicat que “es tracta d’un programa que, per la naturalesa i l’extensió que té, serà pioner a Espanya”, al mateix temps que ha afegit que “s’ha dissenyat amb un equip d’experts nacionals i internacionals per a la formació dels equips i la definició de les seues actuacions en el medi escolar”.
Així, a partir de setembre el professorat comptarà amb diversos cursos perquè puguen formar-se en salut mental en matèries com l’ús de les noves tecnologies o prevenció del suïcidi, així com l’assistència de professionals de l’àrea de psicologia dels departaments de Salut.
El president ha assenyalat que “esta és una de les actuacions que desenrotllarem en el marc del Pla de salut mental i addiccions posant el focus en les persones més jóvens i xiquets per a actuar com més prompte millor sobre este problema”. “Per això, -ha continuat- posarem a la disposició dels nostres ciutadans recursos i servicis per a fer front a estes patologies mentals”.
De fet, la creació d’estes oficines se suma als cursos de formació per a orientadors educatius, en els quals se’ls oferixen pautes per a detectar addiccions tecnològiques, així com trastorns en la conducta alimentària, la depressió o l’ansietat.
Així mateix, ha indicat que amb esta mesura “continuem avançant amb un dels programes més ambiciosos que la Generalitat durant esta legislatura amb una acció transversal que implica les conselleries d’Educació, de Sanitat i de Servicis Socials”.
En este sentit, ha recordat que “el Consell farà la inversió més elevada de la història per a la prevenció, la detecció i el tractament en matèria de salut mental i addiccions per a donar resposta a un dels grans problemes de la societat actual”.
Així, la Generalitat destinarà 283,8 milions addicionals per a l’execució del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, la qual cosa suposa destinar 724 milions d’euros durant esta legislatura a la salut mental.