Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Cultura restaura tres pintures del pintor barroc Pedro de Orrente per a la seua primera exposició monogràfica en 2025
- El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) organitza la mostra, que es veurà en el Museu de Belles Arts de València l’any vinent
- Els tres llenços, procedents de la catedral de València i l’església de Sant Esteve Protomàrtir, seran restaurats per tècnics de l’IVCR+i
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, en coordinació amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), el Museu de Belles Arts de València (MuBAV) i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), restaurarà tres grans quadres del mestre del barroc Pedro de Orrente (Múrcia 1580 – València 1645) per a la seua primera gran exposició monogràfica, programada per a juliol de 2025.
Els tres llenços, pertanyents a la catedral de València i l’església de Sant Esteve Protomàrtir, han sigut despenjats i traslladats al MuBAV i a la seu de l’IVCR+i, respectivament, per a la seua restauració en els pròxims mesos.
L’obra més destacada i monumental és El martiri de sant Sebastià (en 1616 aproximadament), oli sobre tela de grans dimensions (306 x 219 cm), pertanyent a la capella dels Covarrubias, una de les obres mestres de Pedro de Orrente, que se situa entre les més rellevants de la catedral de València.
Marcada per l’estil tenebrista i escultòric de Caravaggio i els paisatges venecians, es va despenjar del retaule que presidix la capella per última vegada en 1987 amb motiu de l’exposició ‘Ribalta i la pintura del seu temps’, exposada en la llotja de València.
Les altres dos obres, Visió mística de santa Teresa de Jesús (1620. Oli sobre tela 165 x 120 cm) i El martiri de sant Llorenç (1616. 165 x 120 cm), pertanyen a l’església de Sant Esteve de València i adornen els laterals de l’altar major.
Segons ha explicat la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, les obres es troben “en bastant bon estat, encara que requerixen una certa restauració. Els tècnics de l’IVCR+i tenen la missió de recuperar tota l’esplendor d’un dels grans oblidats del barroc naturalista, que podrem admirar en la primera exposició dedicada a la seua obra que s’ha realitzat mai”.
Primera exposició monogràfica a Espanya
Estos treballs de restauració formen part de la preparació de la primera gran mostra monogràfica que s’ha dut a terme a Espanya del pintor del segle XVII Pedro de Orrente, que podrà visitar-se en el Museu de Belles Arts de València de juliol a octubre de 2025, que reunirà les seues obres més destacades de diferents institucions de tot Espanya.
El CMCV pretén, d’esta manera, recuperar la figura d’un dels grans pintors del Segle d’Or, format a Toledo i Venècia, deixeble de Leandro Bassano i molt influït pels grans mestres de la pintura barroca com Caravaggio, Tintoretto o Veronese.
Pedro de Orrente, conegut com el ‘Bassano espanyol’, va ser un artista de molt d’èxit en el seu temps, seguidor de l’estil de la família d’artistes del Vèneto, sobretot en la realització de sèries de l’Antic Testament ambientades en paisatges frondosos i una il·luminació tenebrista. Conegut per la seua inquietud itinerant, l’última etapa de la seua vida va viure a València.