President
Indicacions geogràfiques

Carlos Mazón: “Posem en marxa un servici pioner a Espanya per a impulsar el reconeixement, la protecció i la promoció dels productes artesanals i industrials de la Comunitat”

04/09/2024
Carlos Mazón: “Posem en marxa un servici pioner a Espanya per a impulsar el reconeixement, la protecció i la promoció dels productes artesanals i ...
  • Assenyala la rapidesa amb la qual la Generalitat ha creat el nou servici d’indicacions geogràfiques per a esta mena de productes destinat a “orientar, acompanyar i donar suport” al teixit empresarial en la tramitació d’este segell
  • Fa valdre “l’excel·lència i la tradició” dels productes del nostre territori, a més del “saber fer dels seus productors”, i destaca el marbre d’Alacant, les nines d’Onil, les catifes de Crevillent i la ceràmica de Manises i l’Alcora, entre d’altres
  • El president de la Generalitat anima a utilitzar este nou servici i remarca que les indicacions geogràfiques protegides “fomenten la competitivitat de la zona, creen oportunitats d’ocupació, atrauen turisme i aporten valor al territori”
Novelda.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat que la Generalitat posa en marxa “un servici pioner a Espanya” d’indicacions geogràfiques per a productes artesanals i industrials de la Comunitat Valenciana “que permetrà impulsar el seu reconeixement, protecció i promoció”.

Durant l’acte de presentació d’esta nova iniciativa, el cap del Consell ha remarcat la rapidesa amb la qual s’ha creat este nou servici destinat a “orientar, acompanyar i donar suport al teixit empresarial” en la tramitació d’indicacions geogràfiques per a esta mena de productes, després de la publicació del reglament europeu “fa deu mesos i mig”.

Carlos Mazón ha destacat que la Comunitat Valenciana siga la primera autonomia a dur a terme esta mesura “perquè els productes artesanals i industrials de la nostra terra puguen competir al més prompte possible amb la seua qualitat i excel·lència protegides per una indicació geogràfica, i fer-la valdre en els mercats internacionals”.

El màxim representant de l’Executiu valencià ha enaltit “l’excel·lència i la tradició” dels productes del nostre territori, a més del “saber fer dels seus productors”. En este sentit, ha destacat alguns exemples com el marbre d’Alacant, les nines d’Onil, les catifes de Crevillent i la ceràmica de Manises i l’Alcora, a més d’altres productes com els agroalimentaris i el vi.

En el seu discurs, Mazón ha manifestat el compromís del Consell “amb la nostra indústria i artesania” per a “fer valdre el que ens caracteritza, el que ens dona prestigi i el que es reconeix a tot el món com a alacantí, castellonenc o valencià i que, precisament per això, és sinònim de qualitat i excel·lència”.

A més, ha defés que un producte “adquirix valor per si mateix a causa del seu origen”, i ha considerat que “la partida de naixement d’un article obri portes”.

Igualment, ha assenyalat la importància que es protegisquen i es difonguen les indicacions geogràfiques i denominacions d’origen. En este sentit, ha destacat que actualment la Comunitat Valenciana compta amb 24 de les 381 indicacions i denominacions agroalimentàries de vins i begudes espirituoses que hi ha a Espanya, “que reconeixen i prestigien les joies de la nostra agricultura o els nostres vins”.

Avantatges del reglament europeu nou

Carlos Mazón ha traslladat alguns dels avantatges per a consumidors i productors que oferix la normativa de protecció d’indicacions geogràfiques per a les denominacions de productes artesanals i industrials de la Unió Europea. Va entrar en vigor el novembre passat de 2023 i serà plenament aplicable a partir de l’1 de desembre de 2025.

Així, ha destacat que oferix més seguretat jurídica i “es podran combatre les falsificacions i el comerç de productes fraudulents de manera més eficaç”. De la mateixa manera, ha afirmat que “es generarà un valor afegit, ja que contribuïx a la competència lleial en el mercat, es protegirà el saber fer i es millorarà la cultura de la qualitat”.

En este sentit, ha animat a utilitzar este servici nou posat en marxa de la Generalitat i ha recordat que les indicacions geogràfiques protegides “impulsen la competitivitat de la zona, creen oportunitats d’ocupació, atrauen turisme i aporten valor al territori, especialment a les regions rurals i menys poblades”.

Finalment, ha ratificat el compromís del Consell amb el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana i ha incidit en el fet que “tenen en el Consell del canvi un aliat que entén les seues necessitats i problemes, i que està més que disposat a treballar braç a braç amb ells”.

En l’acte de presentació també ha assistit la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, i ha tingut lloc la mesa ‘Indicacions geogràfiques per a productes artesanals i industrials: reptes i oportunitats’, amb representants de sectors com el marbre, la ceràmica, el tèxtil, el joguet i el torró.

Nou servici d’indicacions geogràfiques de la Generalitat

Adscrit a la Direcció General d’Emprenedoria i Internacionalització, dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, este nou servici té com a finalitat impulsar i tramitar el registre de les indicacions geogràfiques per a productes artesanals i industrials de la Comunitat Valenciana.

Entre les funcions principals que durà a terme destaquen: l’assessorament  i l’assistència per a tramitar el registre, el foment de la promoció de mercats nous per als productes artesanals i industrials, a més de la preparació i la implementació del marc normatiu i procedimental regional per al registre de les indicacions geogràfiques per a productes artesanals i industrials en la fase nacional, en col·laboració estreta amb l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), amb altres comunitats autònomes i amb els grups de productors interessats.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

President de la Generalitat, Carlos Mazón