Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Sanitat inicia la posada en marxa del programa de cribratge poblacional de càncer de cèrvix en sis departaments de salut de la Comunitat Valenciana
- S’implementarà abans que finalitze 2024 en els departaments de salut València-Dr. Peset, Arnau-Llíria, Sagunt, General de Castelló, Elda i Balmis d’Alacant
- Gómez ha destacat que este cribratge “permetrà un diagnòstic precoç del càncer de cèrvix, la qual cosa facilitarà iniciar com més prompte millor el tractament adequat i augmentar la taxa de supervivència i curació”
- Durant 2025 el programa s’estendrà de manera progressiva a tots els departaments de salut amb la finalitat de garbellar 1,7 milions de dones fins a 2029
- En esta primera fase es convidarà part de les dones que han rebut la carta de presentació del programa, d’edats compreses entre els 30 i els 65 anys
La Conselleria de Sanitat posarà en marxa abans de finalitzar l’any el programa de cribratge poblacional de càncer de cèrvix, que s’iniciarà en centres de salut de sis departaments i s’estendrà a la resta en 2025, amb la finalitat d’aconseguir en 2029 la cobertura del total de la població diana, un total d’1,7 milions de dones d’edats compreses entre 30 i 65 anys.
Estos sis departaments de salut són València-Doctor Peset, Arnau-Llíria, Sagunt, General de Castelló, Elda i Balmis d’Alacant.
Així s’ha ultimat en una reunió celebrada en la Conselleria de Sanitat, a la qual han assistit el conseller de Sanitat, Marciano Gómez; la secretària autonòmica de Sanitat, Begoña Comendador; responsables de Salut Pública, d’Atenció Primària, d’Atenció Hospitalària i dels departaments de salut mencionats.
L’objectiu d’este programa és detectar de manera precoç la presència del virus del papil·loma humà, causant del càncer de cèrvix. Cal assenyalar que entre un 3 % i un 10 % de les dones que contrauen el virus poden desenrotllar este tipus de càncer.
Prèviament a la implantació, s’impartiran este mes de setembre les sessions formatives preparatòries i presencials en un centre de salut de cada departament.
El conseller de Sanitat ha explicat que este programa “permetrà la detecció precoç de possibles lesions d’alt risc o l’existència d’un càncer de cèrvix, de manera que en els casos en els quals hi haja una possible sospita es podrà diagnosticar com més prompte millor i iniciar el tractament adequat”.
En este sentit, Marciano Gómez ha recordat que, en el cas de qualsevol tipus de càncer, en este cas de cèrvix, “la detecció precoç és clau perquè permet augmentar la taxa de supervivència i de curació”. D’ací que el conseller haja volgut animar totes les dones que reben invitació al programa que participen en este, “ja que és una ferramenta que ens ajudarà a frenar este tipus de càncer”.
Ferramenta imprescindible
Per a la seua implantació, la Conselleria de Sanitat ha dissenyat una plataforma d’informació que recopilarà totes les dades en una plataforma interoperable amb els sistemes d’informació corporatius en tots els nivells assistencials, la qual cosa permetrà millorar l’eficiència de la gestió del programa de cribratge.
Amb este objectiu, la Conselleria de Sanitat ha creat grups de treball com a suport per al procés d’implantació del cribratge poblacional, així com per a confirmar diagnòstics, realitzar tècniques de laboratori i grups de diferents perfils professionals per a desenrotllar la plataforma d’informació i gestió dels processos del programa de cribratge.
Per això, des d’esta legislatura l’equip actual ha prioritzat el desenrotllament d’este sistema d’informació, ja que és la ferramenta necessària i imprescindible per a posar en marxa el programa. Una ferramenta que finalment permetrà l’inici del mateix durant este any 2024 amb esta fase inicial que servirà de verificació per a la implantació progressiva posterior.
En este sentit, Gómez ha destacat que la Conselleria “ha fet un treball exhaustiu per a establir este sistema d’informació que permetrà el seguiment adequat de les dones, un treball fonamental sense el qual la posada en marxa del programa de cribratge de càncer de cèrvix era inviable”.
La finalitat és implantar de manera progressiva el cribratge poblacional de càncer de cèrvix a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa cada any s’incorporaran noves cohorts fins a aconseguir la cobertura completa. L’objectiu és garbellar 1,7 milions de dones fins a 2029, període fixat per l’orde ministerial que introduïx este programa de cribratge en la cartera de servicis comuns del Sistema Nacional de Salut.
Dones de 30 a 65 anys
En esta primera fase es convidarà una part de les dones d’edats compreses entre 30 i 65 anys que han rebut la carta informativa del programa de prevenció de càncer de cèrvix dels centres de salut seleccionats en cada departament.
A este grup de dones se’ls convidarà a fer-se una prova per a detectar el virus del papil·loma humà. Es tracta d’una prova senzilla i d’efectivitat elevada per a la qual rebran un kit per a extraure una mostra vaginal que es depositarà en els llocs habilitats en el centre de salut corresponent i s’analitzarà posteriorment per a detectar la presència del virus o no. En cas que la prova siga negativa, no serà necessari repetir-la fins que passen cinc anys.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Marciano Gómez, conseller de Sanidad
Marciano Gómez, conseller de Sanidad